Etape po prostem dnevu so na tritedenskih dirkah velikokrat polne presenečenj in drame, saj se telesa kolesarjev različno odzovejo na počitek. Na 111. kolesarski dirki pa deseta etapa ni postregla z nobeno dramo. Veter ni bil dovolj močan, da bi prišlo do ešalonov, napadalci niso imeli moči in volje, da bi presenetili sprinterje. Potem ko so hitre zaključke glavnine na tokratni francoski pentlji dobili Biniam Girmay (dvakrat), Dylan Groenewegen in Mark Cavendish, je v petem poskusu prvi ciljno črto prečkal Belgijec Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck).

Najboljši sprinter lanske izvedbe Toura, ko je dobil kar štiri etape, je bil tokrat izjemno zanesljiv in za spremembo tudi nenevaren za tekmece. »Lahko bi rekli, da nam je kar odleglo, saj nas je že kar skrbelo. Za nas je bil prvi, neskončno dolg teden neuspešen. Imeli smo tudi nekaj nesreče, a zdaj smo veseli, da smo lahko prikazali moč ekipe. Dobili smo to, po kar smo prišli,« je po 47. zmagi kariere dejal ​Jasper Philipsen.

Penko ima čisto vest

»Po dnevu premora je težko sesti na kolo, a smo hitro ujeli ritem. Ešaloni so zanimivi za spektakel po televiziji, za kolesarje, ki niso v prvi skupini, pa ne tako. Vesel sem, da ni pihal premočan veter,« je etapo povzel ​Tadej Pogačar, ki je ciljno črto prečkal v času zmagovalca, enako kot vsi njegovi konkurenti, ki mu poskušajo sleči rumeno majico vodilnega na dirki.

Prvi kolesar sveta je na ponedeljkov prosti dan odgovarjal na številna vprašanja novinarjev in tekmecem poslal jasno sporočilo, predvsem taboru Visme-Lease a Bike, za katero vozi dvakratni branilec končne zmage Jonas Vingegaard. »Če želijo igrati miselne igrice z menoj, jim sporočam, da jim ne bo uspelo. Sedaj sem že navajen, da vsi dirkajo proti meni. Nikogar se ne bojim,« je bil odločen 25-letnik s Klanca pri Komendi. Včeraj pred etapo je še na hitro opisal svoj prosti dan: »Poskrbeti moram zase, se odpočiti, a ne preveč, lahka trening vožnja, dobro kosilo, novinarska konferenca, masaža, še nekaj medijskih obveznosti, obisk frizerja, večerja in spanje.« Pri tem pa je pozabil omeniti najzahtevnejšo nalogo, ki jo je imel v ponedeljek.

Olimpijski komite Slovenije je namreč objavil seznam potnikov na igre v Parizu, na katerem pa ni Pogijeve zaročenke, prav tako kolesarke Urške Žigart. »Ni najlažje sprejeti, a nekatere bitke so izgubljene, preden se sploh začnejo. Srečno vsem, ki so se jim sanje uresničile,« se je po objavi seznama na družbenih omrežjih odzvala vidno razočarana ​Urška Žigart.

​Olje na ogenj je prilil tudi njen največji navijač, Tadej Pogačar sam. »Tako sem jezen. Dvakratna državna prvakinja in najboljša slovenska kolesarka svetovne serije ni bila izbrana v ekipo za olimpijske igre. Brez besed,« je zapisal. Ko so se na Kolesarski zvezi Slovenije (KZS) odzvali, da so za izbore reprezentance, kjer ima Slovenija v moški konkurenci na voljo štiri, v ženski pa dve mesti, zadolženi selektorji, smo poklicali Gorazda Penka, ki skrbi za žensko izbrano vrsto.

Roglič še ni izločen

»Žal moram povedati, da tukaj tudi Tadej Pogačar dela napako. Moja izbira je povsem objektivna in imam čisto vest,« je s povsem mirnim tonom dejal ​Gorazd Penko in podrobneje razložil svojo izbiro. »V prvi vrsti sem upošteval rezultate lanske sezone, ko so se delale kvote. Urška Pintar je bila lani najbolje uvrščena Slovenka in je prispevala največ točk, Eugenia Bujak si je z odličnim nastopom v kronometru na SP izborila dodatno kvoto, česar nisem pričakoval.« Izkušeni selektor je bil odlično pripravljen na odgovore in je nadaljeval: »Profil cestne dirke zagotovo bolj ustreza Urški Pintar, Bujakova je v odlični kronometrski formi, kjer ji trasa tudi ustreza, in lahko se nadejamo zelo dobrega rezultata.«

O neizboru Urške Žigart pa je Gorazd Penko dodal: »Na enodnevnih dirkah nikoli ni bila med najboljšimi tridesetimi. Vsi sedaj omenjajo zadnje državno prvenstvo, a nihče ne pove, da je tam Pintarjeva nastopila neposredno po bolezni. Kvaliteta Urške Žigart na vzponih ni vprašljiva in ima zagotovljeno mesto na letošnjem SP v Švici, proga v Parizu pa ji enostavno ne ustreza. Poznam vse punce in stojim za svojo odločitvijo.«

Nekaj prahu se je dvignilo tudi ob objavi moškega seznama, na katerem so se znašli Jan Tratnik, Tadej Pogačar, Luka Mezgec in Matej Mohorič. Na njem ni Primoža Rogliča, a so iz njegove ekipe Red Bull-Bora-Hansgrohe sporočili, da še lahko pride do menjave po koncu dirke po Franciji. Najavo ekipe so potrdili tudi pri KZS. Tadej Pogačar bo jezo lahko unovčil danes in se znesel nad tekmeci na dirki po Franciji, saj je na sporedu zelo zahtevna gorska etapa. 

 


 

Priporočamo