Britanec Lewis Hamilton (Mercedes) je zmagovalec dirke za veliko nagrado Velike Britanije v Silverstonu v svetovnem prvenstvu formule 1. Sedemkratni svetovni prvak je na domačem terenu po treh letih prišel do nove, že 104. zmage v karieri. Za seboj je zadržal svetovnega prvaka in vodilnega v seštevku sezone, Nizozemca Maxa Verstappna (Red Bull).

 

Na 12. postaji sezone se je Hamilton pred bučno podporo domačih navijačev znašel najbolje. Na dirki, ki jo je dvakrat zmotil dež, je trikratni zaporedni prvak Verstappen osvojil drugo mesto, tretji je bil še en Britanec Lando Norris (McLaren).

Delno deževne dirke ni končal zmagovalec kvalifikacij in prejšnje dirke pred tednom dni v avstrijskem Spielbergu George Russell (Mercedes), ki je moral zaradi tehničnih težav predčasno odstopiti. Četrti je bil na koncu Avstralec Oscar Piastri (McLaren), peti Španec Carlos Sainz ml. v Ferrariju, šesti pa Nemec Nico Hülkenberg (Haas), ki je izenačil dosežek minulega vikenda.

Devetintridesetletni Hamilton si je privozil 104. zmago v karieri, nazadnje je bil najboljši v Savdski Arabiji decembra 2021. Prav tako je še devetič slavil v Silverstonu in postavil rekord za največ zmag na enem dirkališču.

Verstappen je z drugim mestom za malenkost povišal prednost v seštevku SP, kjer ima zdaj 255 točk, drugouvrščeni Norris pa 171.

Naslednja preizkušnja SP bo na sporedu med 19. in 21. julijem na Madžarskem.

Priporočamo