Letalska policijska enota je samo danes z dežurno ekipo gorskih reševalcev  do 18. ure posredovala v kar petih reševanjih, ki so si sledila eno za drugim. Že včeraj pa so morali posredovati dvakrat.

Kot so sporočili iz Policijske uprave Kranj, je po dveh reševanjih včeraj, ko je helikopter s posadko reševalcev moral poleteti na Kredarico in Storžič, danes zjutraj policijska posadka z ekipo reševalcev najprej reševala v Severni Triglavski steni, kjer se je po padcu v steni zaradi odloma skale poškodoval tujec. Nato so na območju gore Nad Šitom Glava pomagali alpinistu, ki je v steni zdrsnil na mokri podlagi in se prav tako poškodoval. V Hudičevem borštu na območju Preddvora so nato obravnavali nesrečo v okviru tandemskega poleta z jadralnim padalom, na Srednjem Vrhu na območju Zelenice in na Kališču pa sta si pohodnika zaradi neprevidnosti poškodovala nogi.

Največ nesreč letos se je zgodilo v okviru pohodništva (27) ter alpinizma in plezanja (6), časovno pa se je največ dogodkov zgodilo predvsem v popoldanskem času (27). V Julijskih Alpah je bilo nesreč 23, v Kamniško Savinjskih Alpah deset, štiri v gorah Karavank, ostale pa na drugih lokacijah. Po vzrokih je največ padcev in zdrsov, teh je bilo 17. V osmih primerih pohodniki niso bili ustrezno pripravljeni za turo.

Ekipe reševalcev so lani v istem obdobju opravile helikopterskih reševanj 38, letos pa so morali posredovati že 42. Policisti zato pozivajo k previdnosti in k ustrezni pripravi na turo ter prilagoditvi aktivnosti svojim psihofizičnim zmožnostim in opremi. 

Priporočamo