Ameriški predsednik Joe Biden je v pogovoru za televizijo ABC v petek zvečer po lokalnem času zavrnil možnost odstopa od predsedniške kampanje in po priznanju, da je imel na televizijskem soočenju z Donaldom Trumpom slab nastop, zatrdil, da je še vedno najbolj usposobljen kandidat za zmago proti republikancu. Vendar pa so skoraj vsi analitiki ameriških televizij po intervjuju menili, da z nastopom ni nikogar prepričal, saj naj bi podobno kot na soočenju s Trumpom kazal vseh svojih 81 let.

»Mislim, da ni nihče drug bolj usposobljen za predsednika ali zmago v tej tekmo kot jaz,« je zatrdil in menil, da je edini, ki lahko drži skupaj zvezo Nato, ker da tega ni sposoben nihče drug.

Biden je zavrnil vztrajna vprašanja voditelja Georgea Stephanopoulosa, ali je pripravljen opraviti kognitivni test. »Prav vsak dan imam kognitivni test. Vse, kar počnem, je test,« je dejal.

Intervju z nekdanjim članom vlade bivšega predsednika ZDA Billa Clintona je bil prijazen, čeprav je Stephanopoulos postavil vsa glavna vprašanja, ki po soočenju Bidna in Trumpa skrbijo demokrate.

Spraševal ga je o pozivih demokratskih kongresnikov, naj odstopi, Biden pa je zatrdil, da ga vsi pozivajo naj ostane v tekmi, in odgovornost za pozive k odstopu naprtil medijem.

Zavračal je voditeljeve navedbe o tem, da zaostaja v anketah in trdil, da imajo svoje ankete, ki kažejo drugo podobo. Dejal je, da bo odstopil od kampanje le, če pride z nebes Bog in mu to pove.

Na vprašanje, ali je iskren sam s seboj, da bo res sposoben zmagati na volitvah in nadaljevati delo predsednika ZDA, je Biden zatrdil, da se sicer ne bi podal v kampanjo.

Vendar pa so skoraj vsi analitiki ameriških televizij po intervjuju menili, da z nastopom ni nikogar prepričal, saj naj bi podobno kot na soočenju s Trumpom kazal vseh svojih 81 let.

Pozivi, naj se umakne, vztrajajo

Biden je imel pred intervjujem veliko predvolilno zborovanje v Wisconsinu, kjer je prav tako zatrdil, da ostaja v tekmi in bo premagal Trumpa.

Ankete kažejo, da se mu zaostanek za Trumpom povečuje, najmanj štirje kongresni demokrati so ga javno pozvali naj se umakne, skupina senatorjev pod vodstvom Marka Warnerja iz Virginije pa naj bi se pripravljala na podoben korak.

Biden je med intervjujem povedal, da ga k odstopu pozivajo le mediji. Vztrajal je, da je bil med soočenjem s Trumpom le utrujen in je imel pač slab večer.

Vendar pa je nekdanji svetovalec predsednika Baracka Obame David Axlerod na omžreju X opozoril na problem. Objavil je, da predsednik nevarno izgublja stik z realnostjo. »Pred štirimi leti ob tem času je bil v anketah za deset točk pred Trumpom. Danes zaostaja šest točk,« je objavil Axelrod.

Vendar gre Biden naprej. Bela hiša je napovedala, da bo ta konec tedna obiskal Pensilvanijo, nato pa ga čaka naporen teden vodenja vrha zveze Nato v Washingtonu, kjer namerava imeti tudi novinarsko konferenco.

Priporočamo