"Če bi filme ponudili potrošnikom takoj, ko prenehajo z njihovim predvajanjem v kinematografih, bi preprečili povpraševanje po ilegalnih kopijah. Pravi odgovor na ta pojav pa se skriva ravno v tehnologiji," je za BBC povedal Woodward in dodal, da je ravno tehnologija imela velik uspeh na področju legalne distribucije glasbenih posnetkov. "Ljudje bodo raje prišli do filmov po legalni poti in mislim, da je to prava rešitev za filmsko piratstvo," še meni britanski minister.

Še vedno ni pravih ponudnikov

Nekatera podjetja - kot na primer Sky, BT in AOL v Veliki Britaniji ter Apple in Amazon v ZDA - že ponujajo storitve, s pomočjo katerih si lahko na svoj računalnik vsak posameznik prenese filme po legalni poti. Kljub temu pa še vedno ne obstajajo ponudniki, ki bi filme ponujali takoj, ko ti zaključijo s predvajanjem v kinematografih, zato tudi ne čudi dejstvo, da se nekatere ilegalne kopije filmov pojavijo na ulicah in internetnih straneh že po prvem javnem predvajanju v kinu.

Kriminalne združbe se financirajo s piratstvom

"Ko dajate kopije filmov v javnost, morate drugače razmišljati. Ljudje morajo plačati višjo ceno za filme, ki jih doma prejmejo takoj, ko ti zapustijo kinematografska platna. Če si želi posameznik pogledati film doma, mu morate to omogočiti, vendar morate pomisliti tudi na to, da se ti posnetki ne bi smeli presnemavati," je na antipiratski kampaniji filmskim ustvarjalcem povedal Woodward in dodal, da se nekatere kriminalne združbe, ki so celo povezane s terorizmom, financirajo izključno s piratstvom.

Več "nadzornikov" v kinematografih

Več kot 90 odstotkov piratskih DVD-jev naj bi bilo posnetih med predvajanjem filma v kinematografih. Tako naj bi nastala večina piratskih kopij svetovno znanih filmov, vključno z zadnjo uspešnico Pirati s Karibov 2. Včeraj je tako na omenjeni kampaniji britanski minister za film opozoril kinematografe, naj postavijo še več nekakšnih "nadzornikov", ki bi lahko preprečili ilegalna presnemanja filmov.

"Za ukrepe je še prezgodaj"

Finančni direktor podjetja Sony Pictures za Veliko Britanijo Brian Robertson je Woodwardovo idejo označil za dobrodošlo in napovedal, da bodo poskušali tovrstnim direktivam tudi slediti, čeprav naj bi bilo to - glede na trenutno tehnološko stanje - še nemogoče. "Kljub vsemu pa sem prepričan, da bomo v naslednjih letih naredili pomembne korake, da zaščitimo ustvarjalce filmov," še meni Robertson in dodaja, da so to radikalne poteze za filmarje, saj si ti želijo, da bi ljubitelje filma pritegnili predvsem pred velika platna in ne pred majhne, televizijske ekrane.