Poleg nekaterih premierno prikazanih celovečercev bo prvič na ogled tudi izbor kratkih filmov velikega cineasta.

MEJNIKI POLJSKEGA FILMA

Poljski filmski režiser in scenarist Krzysztof Kieslowski je znan predvsem po filmski trilogiji Tri barve, filmu Dvojno Veronikino življenje ter po Dekalogu, zbirki desetih srednjemetražnih filmov. Pred smrtjo (leta 1996) je koncipiral novo trilogijo Raj, Pekel in Purgatorij. Dokončal je le scenarij za prvi del, Raj, po katerem je film posnel nemški filmski režiser Tom Tykwer. Raj je bil tudi otvoritveni film mednarodnega filmskega festivala v Berlinu leta 2002.

Scenarije za svojih sedemnajst filmov je Kieslowski napisal skupaj z odvetnikom Krzysztofom Piesiewiczem. Pri svojih filmih je pogosto sodeloval tudi s skladateljem Zbigniewom Preisnerjem, ki mu je v spomin posvetil delo Rekviem mojemu prijatelju (Requiem dla mojego przyjaciela), ki so ga prvič uprizorili 1. oktobra leta 1998 v varšavskem Velikem teatru.

Poleg filmov Kieslowskega so v oktobru v kinoteki prikazali še nekaj poljskih filmov, ki dodatno osvetljujejo njegove mojstrovine; nekateri avtorji so delovali v istem času, drugi pa so pomembni mejniki v zgodovini poljskega filma.

PRILJUBLJENI Matti Nykänen

V Cankarjevem domu pa so v sodelovanju s Finsko filmsko fundacijo in s pomočjo finske ambasade v Ljubljani pripravili Teden sodobnega finskega filma. "Ker Finska letos predseduje Evropski uniji, smo se v tem duhu odločili malo širše predstaviti sodobni finski film tudi slovenskemu občinstvu," je pojasnila Nataša Bučar iz CD. Izbrali so filme avtorjev, ki so zunaj meja Finske manj znani in pri nas še niso bili prikazani, poleg tega pa je v izboru tudi na Finskem najbolj gledani film vseh časov, Matti, zgodba o smučarskem skakalcu Mattiju Nykanenu, finskem enfantu terribleu, ki jo je režiral Aleksi Mäkelä.

Projekcije finskih filmov se bodo začele v četrtek ob 19.30 z grenko-sladko komedijo Nedorasli odrasli režiserja Aleksija Salmenperä, naslednje dni pa bodo sledile še projekcije šestih sodobnih filmov. Filmov velikana finskega filma Akija Kaurismäkija tokrat ne bodo vrteli, saj so bili že prikazani na prejšnjih festivalih LIFFe. "Njegov najnovejši film Luči v temi bomo predpremierno predstavili na letošnjem LIFFe v novembru, zagotovljeno pa ima tudi distribucijo v Sloveniji," je še pojasnila Bučarjeva.