Festival organizira izobraževalni in umetniški multimedijski center Kiberpipa, njegova osrednja tema pa so odprti pristopi k tehnologijam in kreativnosti.

"Večina galerij se ukvarja le s predstavljanjem multimedijskih projektov, s HAIP pa želimo spodbujati povezave med tehnologi in umetniki z različnih držav ter pripomoči k vzajemnemu razvijanju in nadaljevanju projektov," je poudaril vodja festivala Borut Kumperščak. Na prvem HAIP leta 2004 se je tako spletla vez med francosko skupino La Menagerie in slovenskimi ustvarjalci, na kaj podobnega pa računajo tudi letos.

Festival bo predstavil novo umetnost prostih digitalnih medijev in nove medijske vsebine s poudarkom na tehničnih in pravnih aspektih teh medijev. Sodelujoči umetniki več kot polovica je tujcev kritično obravnavajo tehnologijo, ki predstavlja neodtujljiv del vsakdana. "Slovenske avtorje in njihove projekte po svetu že poznajo, kar pomeni, da je del naših ambicij že izpolnjen," je dejala Daša Lakner iz programskega sveta festivala. "V produkcijskem smislu smo zelo dejavni, za uveljavitev in razširitev festivala pa bo potrebno še nekaj časa," je še povzel Kumperščak.

Projekte bo mogoče videti v Kiberpipi, Klubu K4, v nekdanji knjigarni Transtroemer, nekdanji tovarni Rog ter Študentski areni v Cankarjevem domu, nekaj pa tudi v javnem prostoru v Ljubljani. Vstop na vse dogodke je brezplačen.