Dogovor bodo podpisali v torek, je še povedal Cvetković in dodal, da vlada tovarne ne namerava dolgoročno voditi, ampak da iščejo strateškega partnerja.

Srbska vlada si je zelo prizadevala, da bi Američani ohranili proizvodnjo, saj je tovarna v Smederevu največji srbski izvoznik in so jim tako na državni kot lokalni ravni ponudili ugodnejše pogoje poslovanja. Tovarna pa je imela lani 76 milijonov evrov izgube in ameriško podjetje se je odločilo za zaprtje.

Vlada je v začetku tedna ustanovila tudi delovno skupino, ki je imela nalogo, da obdrži proizvodnjo v Smederevu. Predstavniki vlade so bili tudi na številnih pogovorih ameriške družbe s potencialnimi vlagatelji, vendar ponudnika doslej niso našli.

V tovarni v Smederevu so enako kot v slovaški jeklarni U.S. Steela v Košicah v začetku januarja skrajšali delovni teden s petih na štiri dni, a bo slovaška tovarna 1. februarja začela spet normalno obratovati. Slovaški analitiki pravijo, da so vrnitev k običajnemu obsegu proizvodnje v jeklarni, ki zaposluje 13.000 ljudi, omogočili ambiciozni načrti slovaških avtomobilskih tovarn.

V U.S. Steel ne zanikajo, da je srbska vlada storila vse, kar je lahko, da pa imajo težave s svetovno recesijo, ki je pomembno vplivala na trg jekla in naročila kupcev.

Medtem ko predstavniki vlade trdijo, da mora država stati za tovarno jekla in železa v Smederevu, pa nekateri ekonomisti menijo, da državni prevzem ne bi bila najboljša rešitev. Po njihovih ocenah bi morala ameriška družba prej poiskati kupca med kitajskimi ali indijskimi družbami, ki so kazale interes za srbsko tovarno, piše srbski časnik Blic.

U.S. Steel Serbia ima proizvodne obrate poleg Smedereva še v Šapcu in Kučevu. U.S. Steel je tovarno v Smederevu, ki se je prej imenovala Sartid, leta 2003 kupil le za 23 milijonov dolarjev. Tovarna, ki je ob menjavi lastnika imela za 1,7 milijarde dolarjev dolga, je vrsto let pod Američani dobro poslovala, svetovna gospodarska kriza pa je privedla do manj naročil, skrajšanje delovnega tedna, na koncu pa tudi do odhoda Američanov iz Smedereva.