Čeprav ni nobenega dvoma, da je izpogajani prodajni sporazum z Agrokorjem za prihodnje poslovanje Laščanov izjemno tvegan, pa je težko pričakovati, da bi nadzorniki dobili negativno pravno mnenje. Stojan Zdolšek namreč ni samo dolgoletni pravni zastopnik Laškega, katerega uprava je naklonjena prodaji, ampak je skupaj z upravo tudi sodeloval na pogajanjih, v katerih je Agrokor iztržil neprimerno več kot prodajalci.

Razmerja sil v nadzornem svetu Pivovarne Laško so takšna, da bi lahko napovedali prodajo Mercatorja. Peter Groznik, ki je bil v nadzorni svet imenovan na predlog NLB, in Borut Bratina, katerega poslovni partner Dušan Jovanovič je še konec lanskega leta delal za Agrokorjevo hčerinsko podjetje, sta prodaji naklonjena, medtem ko ji Vladimir Malenkovič (član uprave Premogovnika Velenje) in Borut Jamnik (predsednik uprave Modre zavarovalnice) nasprotujeta. Stališče dveh predstavnikov zaposlenih ni jasno, toda glede na podporo, ki jo Agrokor uživa pri Zorkovi upravi, lahko predvidevamo, da bi prodajo Mercatorja podprla.

Predsednika VZMD Kristjana Verbiča ne preseneča, da so Laščani za pripravo pravnega mnenja angažirali Zdolška: »Obstajajo namreč indici, da je Zdolšek sodeloval pri pripravi prodajnega sporazuma, hkrati pa za Pivovarno Laško ureja glavnino zadev, že od časov, ko je družbo vodil Boško Šrot.« Na podlagi ugotovitev strokovnih sodelavcev VZMD, ki so preučili prodajno pogodba, je Verbič ocenil, da še vedno obstaja možnost, da pride do spoznanja, da je pogodba škodljiva tako za prodajalce (Pivovarno Laško, op. p. in druge) kot tudi za Mercator. »Pogodba namreč na vsebuje osnovnih elementov, ki bi jih morala pogodba o tako resnem poslu vsebovati. Namen prodaje Mercatorja je pridobiti kupnino. Toda obstoječa pogodba, ki smo jo analizirali, nobenemu od prodajalcev ne zagotavlja gotovega plačila kupnine, še manj pa plačilo kupnine v doglednem času,« je opozoril Verbič.

Eden od argumentov za prodajo Mercatorja je sicer  pritisk bank upnic na čelu z NLB, ki ne želijo pristati na reprogram posojil, dokler Laško ne bo prodalo delnic Mercatorja. Na NLB so se medtem odločitvi o prodaji svoje desetine delnic ta teden znova izognili in jo preložili na skupščino, ki pa še ni sklicana. S tem so očitno vroči kostanj prepustili Laščanom in NKBM. Nadzorni svet NKBM bo danes namreč predvidoma ponovno odločal o soglasju k prodajnemu sporazumu. Kot se je izkazalo po decembrski seji, namreč predsednik nadzornega sveta Dušan Jovanovič ostalim nadzornikom ob obravnavi te točke ni razkril svojega konflikta interesov, zaradi katerega se je med drugim znašel tudi v presoji protikorupcijske komisije.

Vse o napovedani prodaji Mercatorja najdete v temi Agrokor nad Mercator.