Posojilo bo Mersteel odplačeval pet let, imel pa bo enoletni moratorij na odplačilo, kot zavarovanje pa je podjetje zastavilo hipoteko na skladišču v Sarajevu in na poslovni stavbi v Zagrebu, je razvidno iz današnje objave na spletnih straneh Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

Upniški odbor je na seji minuli teden pregledal tudi poslovanje družbe v prvem letošnjem četrtletju. Kot poudarjajo v družbi, je kumulativni trimesečni poslovni izid iz poslovanja boljši od načrtovanega v načrtu finančnega prestrukturiranja, skupaj s finančnimi odhodki pa je na ravni načrtov.

V podjetju še poudarjajo, da so marca prvič po začetku prisilne poravnave z razliko v bruto ceni že pokrili vse stroške iz tekočega poslovanja. Mersteel je marca od prodaje zaslužil skoraj 3,1 milijona evrov, bruto izid iz poslovanja pa je bil dobrih 581.000 evrov.

Ker so v rezultate vključili tudi poslovne odhodke z naslova razvrednotenja zalog, ki se počasneje obračajo glede na iztržljivo vrednost, je bil končni marčni izid iz poslovanja izguba v višini skoraj 90.500 evrov.

Ob upoštevanju obresti in slabitev terjatev iz financiranja je marčna izguba dosegla 302.300 evrov.

Kranjsko okrožno sodišče je sicer konec marca pozvalo upnike Mersteela na glasovanje o prisilni poravnavi podjetja. Upniki imajo mesec dni časa, da oddajo glasovnico, na kateri se opredelijo za ali proti sprejetju prisilne poravnave na podlagi spremenjenega načrta finančnega prestrukturiranja podjetja, ki je v postopku poravnave od lanskega novembra.

Navadni upniki Mersteela, ki imajo pravico glasovanja, bodo v primeru izglasovane prisilne poravnave glede na spremenjeni načrt finančnega prestrukturiranja v petih letih prejeli 55-odstotno poplačilo svojih terjatev, medtem ko je bilo prvotno predvideno le 30-odstotno poplačilo.

Višje predlagano poplačilo je rezultat dogovora med Mersteelom in krovno družbo Merkur, da ta z delnicami Gorenjske banke delno poplača 35 milijonov evrov vredno posojilo Nove Kreditne banke Maribor (NKBM), ki ga je najel Merkur, a je za njegovo poplačilo jamčil Mersteel.

Ker ustrezne pogodbe k temu dogovoru še ne prejela, upraviteljica prisilne poravnave Mersteela Katarina Benedik dvomi v uspeh poravnave oziroma zmožnost Mersteela, da zagotovi poplačilo upnikov v ustreznem odstotku in je zato vložila ugovor. Kranjsko okrožno sodišče ga bo obravnavalo 6. maja.