Benedikova je potem, ko je umaknila prvotni ugovor, minuli teden dala nov ugovor na vodenje prisilne poravnave, tokrat glede terjatve Nove kreditne banke Maribor. V novem načrtu finančnega prestrukturiranja so terjatve omenjene banke predvidene kot precej manjše od prvotnih, kar bi omogočilo 55-odstotno poplačilo upnikov in ne le 30-odstotno poplačilo, vendar pa dokumenta, ki bi podpiral zmanjšanje terjatev banke, ni.

Direktor Mersteela Darko Gregorič je za STA pojasnil, da je Merkur pri Novi kreditni banki Maribor imel za 35 milijonov evrov kredita, za katerega je bil Mersteel porok. Ta kredit je zato za Mersteel predstavljal potencialne terjatve, ki pa jih je Merkur minuli teden delno poplačal z delnicami Gorenjske banke, ki jih je kot zavarovanje unovčila banka.

Ostalo je še za 13,3 milijona evrov dolga do NKBM, medtem ko so bile preostale terjatve s tem poplačane, kar Mersteel dokazuje z dokumentom, ki ga je že poslal prisilni upraviteljici, je poudaril Gregorič. Manjka pa še podpis dogovora z Merkurjem, da bo krovna družba kot predvideva tudi načrt finančnega prestrukturiranja, sama pokrila 60 odstotkov terjatve do banke, preostalo pa bo ostalo na plečih Mersteela.

"Gre bolj za formalizem, saj je zadeva že ustno dogovorjena in je treba dogovor le še finalizirati," je poudaril Gregorič, ki računa, da se bo to zgodilo še ta teden, saj je Mersteel Merkurju danes že podal predlog. Gregorič pričakuje, da bo Benedikova potem tudi umaknila ugovor.