Načrt finančnega prestrukturiranja Mersteela temelji prav na znižanju pogojnih terjatev Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) z 41 na 11 milijonov evrov. "Vendar nimam nobenega pisnega dokumenta, da bi banka te terjatve znižala," je za STA povedala Benedikova in dodala, da se je NKBM celo pritožila na sklep sodišča, po katerem so bile te terjatve prerekane. To vnaša dvom v ustni dogovor med upravo in banko.

V spremenjenem načrtu finančnega prestrukturiranja Mersteel navaja, da je sklenil dogovor z NKBM, da bodo potencialne obveznosti dolžnika z naslova danih solidarnih poroštev Merkurju znašale 11,4 milijona evrov in ne celotnih 41,7 milijona evrov, kolikor je bilo predvideno v osnovnem načrtu finančnega prestrukturiranja. Prav na tej podlagi je Mersteel upnikom ponudil višje poplačilo terjatev v višini 55 in ne le 30 odstotkov. Benedikova vseeno upa in pričakuje, da bo vodstvo Merkurjeve metalurške družbe to pomanjkljivost uredilo in na ugovor ustrezno odgovorilo. Sicer od sodišča pričakuje sklic naroka za ugovor na vodenje prisilne poravnave ter tam zaustavitev postopka ter začetek stečaja.

Narok za ugovor na vodenje prisilne poravnave bi na kranjskem okrožnem sodišču sicer moral biti tudi danes, saj je Benedikova že v začetku februarja vložila ugovor na vodenje prisilne poravnave, ker podjetju v treh mesecih od začetka postopka ni uspelo zagotoviti premostitvenih likvidnih sredstev. Kasneje je bila posojilna pogodba z bankami sklenjena, Mersteel pa je uspel močno izboljšati svoje poslovanje, zato je Benedikova ugovor umaknila, sodišče pa je narok preklicalo.

Še vedno pa ni nobenih novosti glede prizadevanj lani odpuščenih delavcev Mersteela po izplačilu odškodnin za skrajšan odpovedni rok. Delavci se tudi niso pritožili na sklep o preizkusu terjatev, po katerem je sodnica odločila, da njihove terjatve niso prednostne, je opozorila Benedikova, ki ravna po navodilih pristojne sodnice.