Sto najpremožnejših Rusov ima letos v lasti 299 milijard evrov, kar je občutno več od lanskih 205 milijard evrov.

Najbogatejši Rus je lastnik jeklarskega podjetja iz Novolipecka (NLMK) Vladimir Lisin, premoženje katerega je v primerjavi z lansko vrednostjo 10,9 milijarde evrov naraslo in je danes vredno 16,6 milijarde evrov. Lisinu sledita še dva jeklarska magnata, Aleksej Mordašov, ki ima v lasti 12,8 milijarde evrov, in Mihail Prohorov, premoženje katerega je vredno 12,5 milijarde evrov. Prohorov je tudi večinski lastnik ameriškega košarkarskega kluba New Jersey Nets.

Četrto in peto mesto na lestvici najbogatejših Rusov prav tako zasedata kovinarska magnata, in sicer Vladimir Potanin in Ališer Usmanov. Lastnik angleškega nogometnega kluba Chelsea Roman Abramovič je izpadel iz prve peterice in zaseda deveto mesto.

Med redkimi bogataši, katerih premoženje se je v zadnjem letu zmanjšalo, je žena bivšega moskovskega župana Jurija Lužkova Jelena Baturina. Premoženje Baturine so lani ocenjevali na dve milijardi evrov, letos pa njegova vrednost znaša le okoli 0,8 milijarde evrov. Lužkova je z županskega mesta zaradi domnevne vpletenosti v korupcijo septembra lani odstavil ruski predsednik Dmitrij Medvedjev.

Druga ruska revija, Finans, pa je letos objavila nekoliko drugačno lestvico premožnih, na kateri prva tri mesta zasedajo Lisin, Prohorov in Usmanov.

Forbesova lestvica upošteva poslovno in zasebno premoženje poslovnežev ter vključuje tudi premoženje, ki uradno pripada njihovim sorodnikom, vendar slednji z njim ne upravljajo, še poroča francoska tiskovna agencija AFP.