Zaradi vse močnejših pritiskov na marže bo Krka v prihodnjih letih največjo pozornost namenila predvsem povečanju fizične proizvodnje in razvoju novih izdelkov, saj bodo lahko le na ta način ohranili dobiček na trenutnih ravneh. Letos so tako v Krki že začeli graditi nov proizvodni obrat v Rusiji, v katerega naj bi skupno investirali 135 milijonov evrov. V Sloveniji trenutno poteka tudi gradnja 91 milijonov evrov vrednega novega obrata za proizvodnjo tablet, s katerim bodo v Krki opazneje povečali proizvodne zmogljivosti. Za naložbe so lani v Skupini Krka namenili dobrih 115 milijonov evrov, za raziskave in razvoj pa še dodatnih 90 milijonov evrov. Od vsakih stotih evrov prihodkov je tako Skupina Krka lani namenila 9 evrov za raziskave in razvoj ter 11 evrov za naložbe, ta delež pa se bo letos še povečal. Skupno naj bi namreč Skupina Krka za naložbe letos namenila 159 milijonov evrov.

Dobičkonosnost Krke je sicer tudi lani ostala na visokih ravneh, kar je v veliki meri posledica visokega deleža novih zdravil v strukturi prodaje. Lani so tako v Krki na vseh trgih na novo registrirali 925 izdelkov, skoraj polovico od milijarde evrov prihodkov pa je Krka lani ustvarila s prodajo izdelkov, ki so na trg prišli v zadnjih petih letih.

Največji del prihodkov Krka že več let ustvari v srednji Evropi, največji posamezni trg pa je Ruska federacija. Do leta 2015 nameravajo v Krki okrepiti predvsem prodajo v evropskih trgih in na trgih srednje Azije, ki trenutno predstavljajo le manjši del Krkine prodaje. Letos naj bi sicer po ocenah Krke največjo rast dosegel trg zdravil v Ruski federaciji, Romuniji in Ukrajini, saj naj bi se povečal za desetino, medtem ko naj bi se trg zdravil v zahodni Evropi povečal za štiri odstotke, na 174 milijard evrov.

matjaz.polanic@dnevnik.si