Potencialni institucionalni investitorji in vlagatelji pa so ob tem izrazili nekaj pomislekov glede mešanih signalov, ki jih v zvezi z NKBM pošilja predstavnik največjega lastnika. Delnice NKBM so sicer do vključno ponedeljka še dostopne delničarjem, ki lahko uveljavljajo prednostno pravico, med 20. in 26. aprilom pa bodo lahko delnice vpisali in vplačali še institucionalni vlagatelji.

S sredstvi, ki jih bo NKBM zbrala z dokapitalizacijo, bo ta, kot so danes znova poudarili, zagotovila nadaljnjo podporo poslovnim načrtom in projektom slovenskih podjetij, še intenzivnejše izvajanje strategije rasti skupine in s tem utrjevanja njenega tržnega položaja v Sloveniji in tujini, del prihodkov pa bo namenjen tudi za izpolnjevanje novih kapitalskih zahtev za banke.

Ob tem je predsednik uprave Matjaž Kovačič opozoril, da je za banko najpomembnejša primerna finančna kondicija, vključujoč kapitalsko ustreznost in mednarodni ugled. Glede na to, da je bila NKBM sposobna zbrati s strani mednarodnih investitorjev celotno ponujeno emisijo in ne potrebuje državne pomoči je to po njegovem veliko priznanje za banko in pomembno dejstvo za Slovenijo.

"Verjamem, da se bo NKBM lahko še naprej aktivno razvijala in nadaljevala pot javne delniške družbe, ki posluje dovolj uspešno, da ne potrebuje državne pomoči ampak lahko zagotovi vire za svoj razvoj na razvitih mednarodnih trgih kapitala in tako odpira možnosti tudi za druge institucije iz Slovenije na mednarodnih kapitalskih trgih," je še dodal Kovačič.

Ob tem so v NKBM danes zavrnili oceno Agencije za upravljanje s kapitalskimi naložbami države, da bi morebiten padec državnega lastništva povzročil takojšnje plačilo dolgoročnih kreditov tujih kreditorjev. Kot je ob tem pojasnil član uprave NKBM Andrej Plos, ima banka med vsemi dolgoročnimi krediti tujih kreditorjev le dva, pri katerih je bil eden izmed pogojev državno lastništvo nad 50 odstotkov.

"Kredita sta po obsegu bistveno nižja kot je navedeno v stališču agencije in bosta skladno z načrtom poplačana do konca leta, glavnina (85 odstotkov) v maju, preostanek pa decembra letos. NKBM nima sklenjenega niti enega drugega kredita s klavzulo večinskega državnega lastništva, omenjena dva kredita pa v ničemer nista pogojena s postopkom dokapitalizacije in za banko ne prestavljata nikakršnega likvidnostnega pritiska," je zatrdil Plos.

Kot še poudarjajo v banki, je poslovanje družbe za razliko od ostalih bank v lasti države dobro. Bilančna vsota skupine NKBM je konec leta 2010 znašala 5,866 milijarde evrov in je za 81 milijonov evrov oz. za 1,4 odstotka večja kot konec leta 2009. Dobiček skupine iz rednega poslovanja pred rezervacijami in oslabitvami je znašal 101 milijon evrov, čisti dobiček pa 11,5 milijona evrov.

Banka in skupina NKBM bosta v skladu s potrjenim načrtom tudi v prihodnje sledili svoji strateški usmeritvi širitve na trgih in racionalizirali organiziranost. Še naprej bosta delovali s poudarkom na varnosti in ustreznosti finančnih rešitev za poslovne partnerje in komitente, še zagotavljajo v NKBM.