Kot so danes prek spletni strani Ljubljanske borze sporočili iz Luke Koper, so poziv ATVP, da se izjasnijo o dejstvih in okoliščinah, ki so pomembne v zvezi z morebitno obveznostjo omenjenih družb, prejeli v torek. V koprski družbi bodo poziv agencije preučili in nanj odgovorili ter storili vse potrebno za zaščito interesov Luke Koper.

Največja delničarja Krke sta Sod, ki je imel na dan 31. decembra lani 14,99-odstoten delež, in Kad z 9,86-odstotnim deležem. Delež Luke Koper v Krki je bil konec leta 1,23-odstoten, Zavarovalnice Triglav pa 1,10-odstoten.

Po pisanju današnjega Dnevnika je Luka Koper, kot je znano že iz primera Abanke, dala svoja sredstva v upravljanje več zunanjim upravljalcem, ki so z njimi upravljali po lastni presoji. Tako so med drugim opravili tudi več nakupov in prodaj Krkinih delnic.

Analize časnika kažejo, da so samo od novembra 2009 do decembra lani opravili osem transakcij, vendar pa je šlo za zanemarljive nakupe oz. prodaje delnic. Delež Luke Koper v Krki se je v omenjenem obdobju spreminjal v razponu med 1,2250 in 1,2280-odstotka, torej za največ tri tisočinke odstotka. To posledično pomeni, da se je delež državnega bloka lastnikov v spornem obdobju ves čas gibal v razponu med 27 in 28 odstotki.

Iz tega bi bilo mogoče sklepati, da ni šlo za utrjevanje nadzora državnega bloka lastnikov, poleg tega se ni povečeval njihov delež glasovalnih pravic na škodo drugih delničarjev. Kljub temu je ATVP po pisanju Dnevnika očitno ocenila, da so državni lastniki kršili zakon o prevzemih.