Kot je na današnji novinarski konferenci v Novem mestu povedal predsednik uprave Krke Jože Colarič, bo v primeru matične družbe čisti dobiček predvidoma nekoliko manjši kot dobiček skupine, z doseženo prodajo na ravni skupine pa so dosegli in celo presegli zastavljene načrte, je poudaril.

Na tujih trgih je prodaja skupine Krka lani znašala 905,4 milijona evrov, kar predstavlja 90 odstotkov celotne prodaje skupine. V Vzhodni Evropi se je njena prodaja povečala za 17 odstotkov, v Srednji Evropi za desetino, v Jugovzhodni Evropi pa za sedem odstotkov, je navedel.

Prodaja v Sloveniji je bila glede na predlansko manjša za odstotek, v Zahodni Evropi in čezmorskih trgih pa za sedem odstotkov. Največja prodajna regija skupine Krka je bila z 29-odstotnim deležem v celotni prodaji Srednja Evropa, kjer so ustvarili 293,7 milijona evrov prihodkov od prodaje.

Na Poljskem, ki s 44-odstotnim deležem predstavlja Krkin največji trg v regiji in je eden njenih ključnih trgov, so prodali za 130,3 milijona evrov izdelkov ter dosegli 16-odstotno rast prodaje. Na trgih znotraj omenjenega območja so dvomestno rast prodaje dosegli še na Madžarskem in v Estoniji.

Druga največja prodajna regija je bila z 264,9 milijona evrov prodaje in s 26-odstotnim deležem v skupni prodaji Vzhodna Evropa. V primerjavi z letom prej so prodajo povečali na večini njenih trgov, v Rusiji, ki je največji trg znotraj regije in obenem tudi največji posamični trg skupine Krka, pa so prodali za 191,7 milijona evrov izdelkov in dosegli 13-odstotno rast.

V Krki so lani za naložbe namenili 114,3 milijona evrov, na novo so zaposlovali, s tako usmeritvijo pa bodo še nadaljevali, je nadaljeval Colarič.

Povedal je tudi, da so v Krki lani začeli odkupovati lastne delnice. Doslej so jih nakupili za dobra dva milijona evrov, v skladu, ki lahko doseže največ desetino vseh izdanih delnic, pa imajo trenutno slabih pet odstotkov lastnih delnic.

Krka je lani zabeležila tudi povečanje tujih delničarjev, ki imajo trenutno v lasti 13,3 odstotka družbe, Colarič pa je ob tem pojasnil, da lastnih delnic ne odkupujejo zaradi nevarnosti prevzema. Glede tega je še dejal, da zaenkrat niso zaznali nobenih dejavnosti oz. želje po prevzemu Krke.

Glede prihodnosti Krke je Colarič optimist, v Krki pa že sedaj vedo, kaj bodo konec tega desetletja in v začetku naslednjega ponudili tržišču. Po njegovi oceni se zlato obdobje izdelave generičnih zdravil ne izteka, trajalo pa bo še vrsto let, je pojasnil za STA.

V naslednjih letih bo padlo veliko produktnih patentov, na trg pa bo prišlo veliko novih izdelkov. V Krki trenutno snujejo več kot sto novih izdelkov, še naprej pa bodo do 10 odstotkov prihodkov od prodaje vlagali v raziskave in razvoj, je še povedal Colarič.