"Nagrada zlata gazela je bila za nas pravzaprav presenečenje, saj smo si predstavljali, da je projekt namenjen manjšim in srednje velikim podjetjem. Seveda smo je bili zelo veseli in jo razumemo kot priznanje delu vseh Krkinih sodelavcev tako doma kot v svetu. Nagrada za naše dosežke pa nas nikakor ni uspavala. Prav nasprotno - tudi letos bomo uresničili strateške cilje. Vsekakor lahko v prihodnje še marsikaj postorimo, da bomo še boljši, še bližje odličnosti in še uspešnejši od konkurence," je dejal Jože Colarič, predsednik uprave in generalni direktor Krke.

Poleg te nagrade je Krka v lanskem letu prejela še kar nekaj drugih. Katero priznanje se vam zdi najpomembnejše?

Največ nam pomenita zlata gazela in državno odlikovanje zlati red za zasluge, ki nam ga je podelil predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk za prispevek k uspešni razvojni poti slovenske družbe, spodbujanje mladih k raziskovalnemu in razvojnemu delu, prenos znanja med univerzo in gospodarstvom ter neposredno vključevanje mladih raziskovalcev v mednarodno sodelovanje. Seveda pa štejejo tudi vse druge nagrade, ki se jih je tudi to jesen kar nekaj nabralo - za najboljše letno poročilo, za inovacijo oridsperzibilnih farmacevtskih oblik, državno priznanje TOP 10 izobraževalni menedžment, nagrada portal za komuniciranje z delničarji in še nekatere. Na vsako posebej smo ponosni, saj vsaka zase dokazuje, da si krkaši na vseh področjih prizadevamo delati kar se da dobro.

Se vam zdi metodologija izbora za gazelo primerna ali bi ji še kaj dodali?

Ocenjujem, da je metodologija izbora dobro zastavljena, saj obsega veliko kriterijev, ki prikažejo poslovanje posameznega podjetja - od indeksa petletne rasti prihodkov od prodaje, dodane vrednosti na zaposlenega, rasti števila zaposlenih do bonitetnega poročila. Veliko pomeni tudi to, da se na izbor podjetje ne prijavi samo.

V zadnjem razgovoru ste omenili, da se nagrade poznajo tudi v kuvertah delavcev. So bili v vašem razvojnem oddelku veseli nagrade na 5. Forumu inovacij in kako se je to odrazilo skozi vaše trditve?

V Krki spodbujamo kreativno iskanje rešitev, še posebno pri razvoju novih izdelkov, pa tudi na vseh drugih področjih, in rezultate tudi nagrajujemo, ker se dobro zavedamo, da je to eden od ključnih vzvodov za konkurenčnost podjetja. Lahko rečem, da je v Krki spodbujanje inovativnosti in kreativnosti del kulture podjetja. Nagrajujemo tako avtorje izumov in drugih oblik industrijske lastnine kot tudi predlagatelje vseh koristnih predlogov in izboljšav. Vsak sodelavec, ki s svojim inovativnim razmišljanjem prispeva k uspešnosti družbe in se njegov predlog tudi realizira, je nagrajen. V okviru takega načina razmišljanja in Krkinega sistema spodbujanja inovativnega dela so bili dodatno nagrajeni tudi avtorji inovacije, nagrajene na 5. Forumu inovacij. Nagrada samo potrjuje, da tudi na tem področju dobro delamo.

Po nagradah uspešno leto 2010 je mimo, kako je bilo s predvidenim načrtom milijarde evrov?

Plan prodaje je bil dosežen. V skupini Krka smo prodali za 1,010 milijonov evrov izdelkov, kar je 6 odstotkov več kot leta 2009. Skupina Krka je tako prvič dosegla letno prodajo, višjo od milijarde evrov. V družbi Krka smo prodali za 932,4 milijona evrov izdelkov, kar je za desetino več kot v letu 2009. Čisti dobiček družbe Krka bo - to ocenjujemo na osnovi predhodnih nerevidiranih izkazov - predvidoma dosegel 165 milijonov evrov. Čisti dobiček skupine Krka pa bo predvidoma nekaj višji kot dobiček družbe. Nerevidirani računovodski izkazi skupine in družbe za leto 2010 bodo objavljeni v začetku marca.

Vse nominirane gazele spremljamo in se veselimo vseh uspehov, inovacij in drugih dobrih rezultatov. Se je od oktobra zgodilo že kaj zanimivega?

Novembra lani smo odprli prenovljeno in povečano visokoregalno skladišče embalaže, pri katerem so streho in del fasade uporabili za namestitev sončne elektrarne. S tem želimo prispevati svoj delež k trajnostnemu razvoju. Kljub temu da je elektrarna šele začetek Krkine naravnanosti k dejavni uporabi obnovljivih virov energije, bodo emisije ogljikovega dioksida v enem letu manjše za 4655 ton, kar pomeni, da bomo naravi prihranili enako količino emisij, kot bi nastale v proizvodnji električne energije, potrebni za oskrbo okoli 2300 gospodinjstev.

Sicer pa so največji investicijski projekti, ki jih trenutno izvajamo v Krki, gradnja obrata za proizvodnjo trdnih farmacevtskih oblik in izgradnja novega razvojno-kontrolnega centra 3 za potrebe razvojno-raziskovalne in kontrolne dejavnosti. Obe naložbi bosta končani še letos. V Ruski federaciji bomo posodobili in povečali logistični center ter zgradili novo tovarno, ki bo omogočala fleksibilno in modularno izgradnjo proizvodnih zmogljivosti v več fazah. Proizvodnja bo predvidoma stekla leta 2013.

Ministrstvo za gospodarstvo, Japti in državne inštitucije že nekaj časa obljubljajo številne olajšave za podjetja in podjetništvo, za razbremenitev gospodarstva in spodbude. Se to že kaj pozna tudi v podjetjih?

Predvidevam, da se pozna. Sicer pa menim, da sta za dobro poslovanje ključnega pomena delovanje podjetij na posameznih trgih in usmerjenost v zagotavljanje prodaje izdelkov in storitev, manj ključno pa je oziranje na nekoga tretjega, ki naj bi pomagal.

Kakšni so načrti za leto 2011? Je recesija za vas že mimo?

Skupina Krka načrtuje 6-odstotno rast prodaje, ki naj bi tako v letu 2011 znašala 1069 milijonov evrov. Načrtovani čisti dobiček skupine za leto 2011 znaša 162 milijonov evrov. Predvidena vrednost vlaganj in naložb je 159 milijonov evrov. Za letos načrtujemo povečanje števila zaposlenih, tako v Sloveniji kot tudi v tujini, skupno za 4 odstotke.

Trendi v farmacevtski industriji kažejo, da se bo generična farmacevtska industrija v prihodnosti še razvijala. Zdravstveni sistemi se zaradi pomanjkanja sredstev zatekajo h generičnim izdelkom, ki so kakovostni, učinkoviti in varni, hkrati pa cenovno dostopnejši. Letos nameravamo predvsem krepiti svojo prisotnost na svojih obstoječih trgih, s prednostno usmerjenostjo na evropske trge in trge srednje Azije.

Pisali smo tudi o vaših dveh hobijih, vinarstvu in potovanjih. Kakšna je bila lanska letina in kam vas je tokrat vodila potovalna strast? Nedavno ste se vrnili s potovanja.

Z lansko vinogradniško letino sem zadovoljen. Pridelujem cviček, ki je zaradi svoje sestave v preudarnih količinah tudi zdravilen. In tako kot pravi vsak vinogradnik za svoje vino - dober je.

Med novoletnimi prazniki sem bil v Patagoniji. Krožno potovanje je bilo več kot zanimivo.