Družba za avtoceste v RS (Dars) je odškodninski zahtevek na izvajalca del v predoru Šentvid poslala minuli torek, družbi pa sta ga prejeli v sredo. Dars je v njem je navedel, da mora izvajalec odškodnino nakazati v petih dneh, na transakcijski račun Darsa, v nasprotnem primeru bo začel z izterjavo odškodnine po sodni poti.

Kot so navedli v Darsu, je večkratno zaprtje in neuporaba predora Šentvid v juliju in avgustu Darsu kot upravljalcu povzročilo znatno materialno in nematerialno škodo. SCT in Primorje za nastalo škodo odgovarjata solidarno, njuno medsebojno razmerje v zvezi s tem pa ni stvar Darsa. Pri tem si je Dars pridržal pravico zahtevati tudi preostalo škodo, ki ta trenutek še ni v celoti znana oziroma bo ali bi še naprej nastajala, so prejšnji teden še poudarili v Darsu.

Predor Šentvid so odprli 1. julija, le nekaj ur po odprtju pa so morali del predora v smeri proti Gorenjski zaradi odpadanja protipožarnega ometa zapreti. V noči na 2. julij je promet po predoru znova stekel. Predor je bil nato zaradi sanacije začasno zaprt v noči s 4. na 5. julij oz. s 5. na 6. julij, od 7. do 12. oz. 13. julija in v noči z 21. na 22. julij.

Nato se je v noči na 6. avgust odkrušilo približno dva kvadratna metra protipožarnega ometa, ki je padel na avto z nemško registracijo. Pri tem je prišlo zgolj do materialne škode, cev pa so nemudoma zaprli za promet. Dva dni pozneje sta tako uprava Darsa kot tudi minister za promet Radovan Žerjav ponudila odstop. Premier Janez Janša ponujenega odstopa Žerjava ni sprejel, usoda uprave Darsa pa še ni znana.