Kako priljubljena je dvakratna olimpijska prvakinja v športnem plezanju Janja Garnbret v Sloveniji, je znova pokazala tekma svetovnega pokala v težavnosti v Kopru. Čeprav je bila Korošica edina slovenska finalistka, jo je v soboto zvečer na Obali bodrilo kar 6000 gledalcev, ki so spremljali prvi nastop trofejne Slovenke po ubranitvi olimpijskega naslova v Parizu. Petindvajsetletna plezalka jim je zaupanje vrnila z novim uspehom, drugim zaporednim na domači tekmi. Novo sanjsko sezono je končala nepremagana, saj je zmagala na vseh tekmah, na katerih je nastopila.

46. zmago svetovnega pokala je v Kopru dosegla najuspešnejša športna plezalka vseh časov Janja Garnbret.

 

 

»Iz srca sem hvaležna vsem navijačem, ki so me v teh dneh podpirali v Kopru. Vesela sem, da sta bila med njimi tudi dobitnika olimpijske kolajne v Parizu Andreja Leški in Toni Vodišek. To je dokaz, da športniki držimo skupaj in se bodrimo na tekmah,« je po 46. zmagi svetovnega pokala povedala Janja Garnbret, ki je bila prepričljivo najboljša v kvalifikacijah in polfinalu, medtem ko v finalu smeri ni splezala do konca. Priznala je, da je zato ostal malce grenak priokus, a je bila vseeno s svojim plezanjem zelo zadovoljna.

Janja Garnbret več kot uspešna športnica

Slovenka je po novem uspehu dejala, da je doslej najbolj uživala na domači tekmi v Kopru, saj pred tem na slovenskih tekmah ni bila tako sproščena kot v tujini. »Nastop na domači tekmi je pokazal, da sem tudi v tej sezoni napredovala kot športnica. Ves čas sem bila zelo sproščena, kar se je izrazilo tudi med samim plezanjem. Še posebej sem ponosna na nastop v finalu, kjer je bilo moje plezanje blizu perfekcije. Res je, če tekma ne bi bila v Kopru, na njej po naslovu olimpijske prvakinje ne bi nastopila. Zato ni bilo težko najti motivacije,« je razlagala Korošica.

Odziv gledalcev v Kopru je dal vedeti, da slovenski ljubitelji športa Janje Garnbret ne cenijo zgolj zaradi športnih uspehov. Je vzornica številnim mladim, na katere je izjemno ponosna, tudi starejši gledalci pa v Janji Garnbret vidijo osebo, ki presega povprečje na številnih področjih. Navdušeni so predvsem nad njeno sposobnostjo prenašanja pritiska, saj je denimo olimpijska tekma, ki je trajala več kot tri ure, pokazala, kako težka je bila njena pot do ubranitve olimpijskega naslova. Da uspehi, s katerimi postavlja nove mejnike športnega plezanja, niso samoumevni, temveč plod trdnega dela.

Pohvale trenerja Romana Krajnika

»Večkrat poudarim, da imam ob sebi najboljšo ekipo. Morda je navzven videti, da se bolj veselimo, a vam lahko povem, da trdo garamo za uspehe. Letošnje leto je bilo zame lažje kot pred tremi leti, ko sem postala olimpijska prvakinja v Tokiu. Takrat sem imela nekaj težav z motivacijo, tokrat pa sva imela s trenerjem Romanom Krajnikom začrtane natančne cilje, kakšni bodo načrti po Parizu. Zdaj bom imela nove izzive v skali, kjer bom prav tako skušala pokazati napredek,« je pojasnjevala ena najtrofejneših slovenskih športnic vseh časov.

18​ slovenskih športnih plezalcev je nastopilo na tekmi v Kopru, a se je v finale uvrstila le Janja Garnbret.

 

Z nastopom Janje Garnbret je bil izjemno zadovoljen tudi trener Roman Krajnik. Dejal je, da so se lahko vsi gledalci letos v Kopru prepričali, kako zelo je napredovala, saj je bila v nasprotju s prejšnjimi leti vseskozi sproščena. »Ker je vremenska napoved ugodna za Janjine podvige v skali, se bova že v sredo odpravila v Francijo, kjer bo skušala preplezati doslej najtežjo smer, kakršne pred njo ni uspelo še nobeni plezalki,« je pojasnil Roman Krajnik. Priznal je, da še vedno večkrat podoživi pariško olimpijsko tekmo ter razmišlja, kje je Janja storila kakšno napako, ki jo bosta skušala odpraviti v naslednjih letih sodelovanja.

Vzornica tudi olimpijskemu prvaku

Kako spoštujejo Janjo Garbret drugi tekmovalci, se je lahko prepričala ob izjavi Tobyja Robertsa. Devetnajstletni Britanec je v Parizu postal olimpijski prvak, svojo trenutno prevlado pa je pokazal tudi v Kopru, kjer je bil najboljši v finalu, pred tem pa je imel nekaj težav. Roberts je dejal, da je njegova vzornica prav Slovenka, ki je bila zaradi Angleževe izjave počaščena. Drugo in tretje mesto so v Kopru dosegli Avstrijka Jessica Pilz, Američanka Annie Sanders ter Japonec Sorato Anraku in Francoz Sam Avezo.

Slovenijo je v Kopru v kvalifikacijah zastopalo sedem plezalcev in enajst plezalk. V polfinale se je uvrstilo šest plezalk, v finale pa z izjemo Janje Garnbret nihče drug. Nasploh je za drugimi slovenskimi športnimi plezalci slabša sezona, četudi sta se na olimpijske igre v Parizu uvrstila še Mia Krampl in Luka Potočar. So pa slovenski športni plezalci v mlajših kategorijah dokazali, da jih čaka obetavna prihodnost. To velja predvsem za Jennifer Euchario Buckley, ki je konec prejšnjega meseca postala svetovna prvakinja v težavnosti in balvanskem plezanju v kategoriji do 18 let. Sedemnajstletna Slovenka se je letos izkazala tudi že v članski konkurenci, saj je na tekmi svetovni pokala v težavnosti v Innsbrucku zaostala le za Janjo Garnbret. 

Priporočamo