Parafest, ki poteka pod sloganom Postani športnik, je letos že četrto leto potekal v sodelovanju z Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenskega paralimpijskega komiteja (Zveza ŠIS - SPK), Univerzitetno rehabilitacijskega inštituta Soča ter Lidl Slovenija.

Simon Turk je z veseljem prenašal znanje in nasvete v lokostrelstvu na mlade, morda tudi bodoče športnike. F Vesna Levičnik

Simon Turk je z veseljem prenašal znanje in nasvete v lokostrelstvu na mlade, morda tudi bodoče športnike. Foto: Vesna Levičnik

Slabo vreme je lahko vplival le na spremembo lokacije dogodka, zagotovo pa ne na odlično razpoloženje parašportnikov, njihovih trenerjev in pacientov, ki se zdravijo na Soči. Kot je povedal predsednik zveze ŠIS – SPK Gregor Gračner je glavni pomen Parafesta pokazati ne le pacientom ampak tudi širši javnosti na kakšen način vse so lahko osebe z različno invalidnostjo športno aktivni. Gibanje in šport sta namreč izjemno pomembna saj ne pomagata samo pri ohranjanju telesne pripravljenosti, temveč tudi izboljšujeta razpoloženje, zmanjšujeta tveganje za bolezni, hkrati pa ima pomembno vlogo tudi pri navezovanju stikov. »Na Zvezi ŠIS – SPK zato že vrsto let z različnimi aktivnostmi in pobudami spodbujamo športno udejstvovanje invalidov, saj šport v njihova življenja prinaša ogromno koristi. Krepi telo in duha, spodbuja socialno vključenost ter pomaga pri rehabilitaciji. Na Parafestu "Postani športnik" invalidom predstavljamo različne možnosti športnega udejstvovanja v želji, da bi prepoznali, kako šport lahko pozitivno vpliva na njihova življenja. Naša misija je, da skozi tovrstne programe invalidi razvijajo svoje talente in spoznajo, da invalidnost ni omejitev za doseganje osebnih ciljev,« je še povedal Gračner.

03.10.2024. Parafest, predstavitev športov invalidov. Foto: Bojan Velikonja

Predvsem med starejšimi pacienti je bilo veliko zanimanja za igro namiznega tenisa. Foto: Bojan Velikonja

Slednje so s svojo prisotnostjo in življenjsko zgodbo potrdili tudi Živa Lavrinc, dobitnica bronaste medalje na paralimpijskih igrah v Parizu, parašportniki Simon Turk, Luka Trtnik, Natalie Finkšt, Matjaž Bartol, Nejc Stakne ter trenerja Gregor Verbinc in Ožbej Poročnik, ki so invalidom predstavili parašportne discipline. Obiskovalci in pacienti, ki se trenutno zdravijo na URI Soča so lahko priljubljene parašporte, kot so paranamizni tenis, paralokostrelstvo, paraatletika, boccia in curling na vozičkih, tudi preizkusili. »Vsem tistim, ki se želijo ukvarjati s športom, iskreno privoščim občutek, ki ga doživiš, ko spremljaš svoj napredek. In ta občutek nato iz športa lahko preneseš še na druga področja življenja. Verjamem, da je šport popotnica, ki ti daje moč in energijo,« je dejala Živa Lavrinc, tudi osrednja gostja dogodka, je udeležence Parafesta popeljala skozi svojo športno pot, z njimi delila svojo paralimpijsko zgodbo ter poudarila pozitiven vpliv športa na življenje invalidov..

03.10.2024. Parafest, predstavitev športov invalidov. Foto: Bojan Velikonja

Dobro razpoložena in polna energije je bila tudi paralimpijka Živa Lavrinc. Foto: Bojan Velikonja

URI Soča je tudi letos gostil Parafest "Postani športnik", katerega glavni namen je navdušiti čim več invalidov za gibanje in šport. Športne aktivnosti namreč prispevajo k razvoju novih veščin, večji samozavesti, sklepanju prijateljstev in premagovanju osebnih izzivov. V okviru Parafesta so tako udeleženci lahko tudi sami odkrili številne prednosti, ki jim jih ponuja šport.

Športne aktivnosti dopolnjujejo rehabilitacijske procese v URI Soča

Mag. Damjana Žun, v. d. direktorja URI Soča je v uvodnem pozdravu povedala, da šport prispeva k uspehu rehabilitacije in omogoča hitrejšo vrnitev posameznikov v aktivno življenje. »V URI Soča zato športne aktivnosti vključujemo v rehabilitacijske programe za vse starostne skupine. Predstavitve različnih športov so pacientom lahko pomembna začetna spodbuda.«

Gregor Verbinc, selektor reprezentance v curlingu je bil nad spretnostjo mladih igralcev navdušen. F Vesna Levičnik

Gregor Verbinc, selektor reprezentance v curlingu je bil nad spretnostjo mladih igralcev navdušen. Foto: Vesna Levičnik

Na dan Parafesta je v URI Soča potekal tudi posvet »Vključitev učencev prvošolcev z zmanjšano zmožnostjo gibanja v programe osnovnošolskega izobraževanja«, namenjen osnovnim šolam, ki so v letošnjem šolskem letu v svoje klopi prvič sprejele gibalno ovirane učence. »Na otroškem oddelku URI Soča si želimo, da so naši mladi pacienti ob vrnitvi domov v zanje spodbudnem okolju, ki jim omogoča kakovosten nadaljnji razvoj. Zato pozdravljamo dneve, kot je današnji, saj otroci in starši vidijo, da jim tudi šport lahko nudi veliko. Parafest smo združili tudi s posvetom za učitelje, saj otroci z učnimi in gibalnimi oviranostmi ob vključitvi v šolske programe potrebujejo primerne prilagoditve ter različne oblike pomoči,« je povedala Katja Groleger Sršen, predstojnica otroškega oddelka URI Soča in dodala, da so predstavili posebnosti bolezni in poškodb ter izzive otrok na področju gibanja, učenja ter komuniciranja, s poudarkom na prilagoditvah.

Natalie Finkšt je radovednim otrokom pokazala kako se igra boccia. F Vesna Levičnik

Natalie Finkšt je radovednim otrokom pokazala kako se igra boccia. Foto: Vesna Levičnik

»S tovrstnimi izobraževanji želimo strokovne delavce opolnomočiti, da bodo prepoznali izzive teh učencev in njihovih družin, da znajo prilagoditve smiselno uporabljati in da znotraj matične ustanove, ob pomoči strokovnjakov drugih ustanov, delujejo povezovalno in strokovno,« je še povedala predstojnica.

Priporočamo