Na teniškem vrhu je najzanimivejši boj za številko 1 na svetu ob koncu koledarskega leta. Belorusinja Arina Sabalenka diha za vrat Poljakinji Igi Swiatek. Glede na prikazano formo in konstantnost je v zadnjem obdobju bolje pripravljena Arina Sabalenka, medtem ko se Iga Swiatek ukvarja z ekipo, ki jo bo vodila ob koncu sezone. V moški konkurenci ni dilem, kdo bo ob koncu leta prvi igralec sveta. V Mednarodni teniški organizaciji so ponosni, da so aktivni kar štirje igralci, ki so se v novo leto prebudili kot številka 1 na svetovni lestvici. Poleg trenutno najboljšega Italijana Jannika Sinnerja so to še Srb Novak Đoković ter Španca Carlos Alcaraz in Rafael Nadal.

Pri moških je zanimivejši boj za Torino, kjer bo prihodnji mesec potekal sklepni turnir najboljše osmerice. Zanesljivi udeleženci so Sinner, Alexander Zverev in Alcaraz, na četrtem mestu je varen tudi Daniil Medvedjev. Med petim mestom, ki ga zaseda Tylor Fritz, in dvanajstim, na katerem je Stefanos Cicipas, je dobrih 1400 točk razlike, kar pomeni, da bo na prihajajočih turnirjih pomembna vsaka zmaga. Od močnejših turnirjev bodo pred Torinom (od 10. do 17. novembra) še turnirji na Dunaju in v Baslu, ki bosta sočasno potekala prihodnji teden, in masters v Parizu, kjer bo Novak Đoković lovil svojo 100. lovoriko na turnirjih najvišje ravni.

Riad teniško središče do konca sezone

Čeprav so teniški zvezdniki med najbolje plačanimi športniki na svetu, jim lahek zaslužek ne smrdi. Dokaz za to je turnir šestih kraljev, ki bo od danes do sobote potekal v Savdski Arabiji. Na njem so potrdili nastop najboljši teniški igralci na svetu, med katerimi je peterica nekdanjih prvih igralcev s svetovne lestvice (še Daniil Medvedjev) in Danec Holger Rune. Vseh šest igralcev je zgolj za udeležbo prejelo po 1,5 milijona ameriških dolarjev. Zmagovalec bo prejel šest milijonov evrov. Jannik Sinner je denimo za zmago na zadnjem turnirju za grand slam v New Yorku prejel 3,6 milijona dolarjev. V uvodnem krogu se bodo danes pomerili Medvedjev in Sinner ter Rune in Alcaraz. Zmagovalec prvega dvoboja se bo v četrtek pomeril z Đokovićem, drugega pa z Nadalom. Finala za prvo in tretje mesto bosta v soboto, 19. oktobra. Izpostavimo še, da turnir ne šteje za svetovno lestvico ter da bo na njem Rafael Nadal igral svoj zadnji dvoboj pred tekmovalno upokojitvijo na finalu Davisovega pokala. Spomnimo, da bo v začetku novembra v Riadu tudi sklepni turnir najboljših osmih teniških igralk na svetu.

Pred tedni je odjeknil odziv Carlosa Alcaraza. »Menim, da je za nas v letu preveč obveznih turnirjev. In v naslednjih letih jih bo verjetno še več. To nas bo ubilo,« je bil oster Carlos Alcaraz. Na njegove besede so ga spomnili tako igralci kot mediji, ko je potrdil udeležbo v Riadu. »Opazil sem veliko kritik igralcev, ki sicer pozivajo h krajši sezoni, pa vseeno nastopajo še na ekshibicijah. Tega ne razumem, saj se igranje na turnirjih in igranje na ekshibicijah po zahtevnosti ne moreta primerjati ne s fizičnega ne s psihološkega vidika,« je stopil v bran igralcem Tylor Fritz

Priporočamo