Dobil sem vstopnico iz štaba in si šel ogledat lansko soočenje Slovenije in Severne Irske. Na stadion sem prišel vsaj pol ure do 45 minut prej, da si ogledam ogrevanje. Kot se je včasih za Bežigrad hodilo gledat ogrevalne spektakle Cimirotića ali Kujovića. In v tej igri? Ja, Šeško je tudi na ogrevanju igriv in ti uprizori to, da brcne žogo na sredini v zrak, jo ulovi po 15 metrih in si jo, ne da bi mu padla na tla, podaljša še enkrat, nato jo tretjič sprejme nekje na šestnajstih metrih in jo na volej, se pravi, da mu še vedno ne pade na tla, nabije v gol. Zahović se je ogreval s strani, vedoč, da ne bo igral, a povsem dovolj, da je bilo na sto metrov jasno, da zna z žogo največ.

Ko ni šel na evropsko prvenstvo, mi je bilo vse skupaj malenkost manj zanimivo. Sploh ob tem, da je po sagičnem »hypu« šel Iličić. Ne nazadnje se prav Zahović, ki jih šteje 28, zdi igralec, ki bi z nespornim virtuozom in ob asistenci vedno nujnega Stojanovića zmogel kaj ušpičiti v položajih. Ko način A ne deluje več ali se upeha. In je treba poskusiti način B, a Zahović ni dobival niti priložnosti B. Vsega skupaj je zaigral na 15 tekmah od leta 2018, ko je začel igrati v reprezentanci, vsega dvakrat je bil v prvi postavi, proti Gibraltarju in Katarju, nikdar pa ni dobil vloge osrednjega sprednjega vezista, torej tistega, po čigar domislici se odigra napad, v čemer je bil vsaj pred leti precej uspešen na Poljskem. Da bi mu to kdo zaupal, bi bilo za domačijsko nogometno občestvo infarktno.

Kot potomcu slavnega očeta se mu je kljub nespornim dosežkom očitalo, da je sforsiran po vzgibih nepotizma, da je počasen, da je šibek in podobne marnje, obenem so pa očitovalci spregledovali ali pa zgolj podcenjevali pomen tega, da gre za igralca, ki premore presežen intelekt za branje situacij. In za druge reflekse. S tisto podajo, ki jo je Celar dobil v kazenski prostor na nedavni tekmi z Norveško, bi Zahović, ki je letos v poljski ligi v dveh krogih dosegel dva gola in eno asistenco, vsaj poskusil storiti nekaj drugega, obenem je bilo pa samo z »nekaj drugega« smiselno poskušati. On bi predložek verjetno poskusil podaljšati. Vrnitev Zahovića v reprezentanco? Zdi se manj verjetno.

In še dejanski stavniški razmislek. Glede stav za tekočo ligo prvakov pozornost seveda budijo Grki, 1,75 visok koeficient na njih, je pa to zagotovo tekma, ki ne sme manjkati na vikend stavniškem listku. x

Priporočamo