Če je bil v zadnjih sezonah predvsem Calcit Volley tesno za petami ljubljanskim odbojkarjem, leta 2021 so serijo njihovih sedemnajstih zaporednih naslovov državnih prvakov sicer prekinili Mariborčani, jim bo v letošnji sezoni težko resneje zapretil. V Kamniku so pred letošnjo sezono prepolovili proračun in temu primerno sestavili ekipo. Toda z varovanci Matjaža Hafnerja, ki je ekipo prevzel lani pred polfinalom končnice, se bodo težko enakovredno merili tudi Mariborčani in okrepljeni Kanalci s povratnikom Dejanom Vinčićem.

»Z izjemo druge polovice prvega niza, ko je prišlo do padca v igri, kar se nam v prihodnje ne sme dogajati, sem z našo uvodno tekmo sezone zadovoljen. V igri je bilo še nekaj napak, verjamem pa, da jih bo iz tekme v tekmo manj,« je po prvi zmagi v novi sezoni dejal Jani Kovačič, ki so ga soigralci, čeprav igra na mestu prostega igralca, soglasno izbrali za kapetana ekipe.

20 naslovov državnih prvakov so osvojili odbojkarji ACH Volleyja, 14-krat so osvojili pokal Slovenije, 13-krat srednjeevropsko ligo, leta 2007 pa so slavili v takratnem pokalu Top teams, zdajšnjem pokalu CEV.

Kovačič ne skriva visokih ciljev

Čeprav v oranžnem taboru ne podcenjujejo obeh domačih tekmovanj in srednjeevropske lige, v katero se po enoletnem premoru vračajo, so njihove misli, vsaj v prvem delu sezone, usmerjene v ligo prvakov. S številnimi okrepitvami, predvsem to velja za reprezentančnega blokerja Saša Štalekarja ter Mateja Köka in Janža Janeza Kržiča, ki sta tudi že igrala za slovensko reprezentanco, ter iranskega korektorja Amirja Golzadeha, novinca sta še Žiga Kumer in Nejc Kožar, bodo imeli zelo konkurenčno ekipo tudi v najmočnejšem klubskem tekmovanju. »Vsi vemo, kakšni so cilji v obeh domačih tekmovanjih in v srednjeevropski ligi, toda z ekipo, ki jo imamo na voljo, mora biti v skupinskem delu lige prvakov cilj prvo mesto. Morda je to nerealen cilj, vendar menim, da moramo stremeti k temu,« Kovačič ne skriva visoko postavljenih ciljev ljubljanske ekipe.

Na strani Ljubljančanov je bil tudi žreb lige prvakov. V skupini A bo najtežji nasprotnik Projekt Varšava, ki je lani osvojil pokal Challenge, v poljskem prvenstvu pa je bil tretji. Resen konkurent za napredovanje v izločilne boje bo še nemški državni prvak Berlin, medtem ko je bil Noliko Masseik lani v belgijskem prvenstvu tretji. »Varšava je najmočnejša, vrhunska ekipa, toda v svoji dvorani z agresivnim pristopom in neustrašnostjo lahko igramo z njo. Berlin je zadnja leta ves čas v vrhu evropske odbojke, v spoznavanju kluba nam bo pomagal Štalekar, ki je dve sezoni igral tam. Najmlajšo ekipo ima Maaseik, ki ima v svoji ekipi le tri izkušenejše igralce. Skratka, tekmeci so ugodni, vendar če ne bomo mentalno pravi, to ne bo pomenilo prav nič. V ligi prvakov in ne v državnem prvenstvu moramo graditi zmagovalno miselnost,« se je tekmecev v ligi prvakov dotaknil Matjaž Hafner.

Jani Kovačič, kapetan ACH Volleyja: »Vsi vemo, kakšni so cilji v obeh domačih tekmovanjih in v srednjeevropski ligi, toda z ekipo, ki jo imamo na voljo, mora biti v skupinskem delu lige prvakov cilj prvo mesto. Morda je to nerealen cilj, vendar menim, da moramo stremeti k temu.«

 

Proračun presega milijon evrov

Da so v ljubljanskem taboru lahko sestavili tako močno ekipo, iz lanske sezone so ob Kovačiču ostali še Alen Šket, Nejc Najdič, Luka Marovt, Klemen Šen, Jan Pokeršnik in Matic Videčnik, gre zasluga tudi višjemu proračunu, ki presega milijon evrov. »To pomeni, da je precej višji, kot je bil v preteklih sezonah. Ob tem velja poudariti, da smo pridobili še dva močna pokrovitelja, vse to pa nam bo olajšalo delo v tej sezoni in verjamem, da tudi v prihodnjih,« ob višjem proračunu ne skriva zadovoljstva predsednik kluba Rasto Oderlap.

Na tak način ACH Volley nadaljuje svoje poslanstvo, ki ga je začel leta 2004. Takrat še na Bledu ali natančneje rečeno v Radovljici, kjer je igral domače tekme, sedem let pozneje pa se je klub preselil v Ljubljano. Že v svojih začetkih so v svoje vrste zvabili številne najboljše slovenske odbojkarje, pozneje so za ACH Volley igrali tudi številni odlični tuji odbojkarji. »Lahko bi dejali, da nadaljujemo strategijo, da v klub vabimo nadarjene mlade igralce in pa vračamo naše legionarje. Za slednje bi lahko rekel, da si želimo še kakšnega reprezentanta več, vendar moramo delovati v okviru razpoložljivih sredstev. Dodatna težava je, da imamo na leto premajhno število močnih tekem in tem igralcem, z izjemo lige prvakov, tekmovanja, v katerih igramo, ne predstavljajo motiva. Če bi bilo tekem v ligi prvakov več, bi zagotovo k nam prišel še kakšen kakovosten domač igralec,« je prepričan Aleš Jerala, športni direktor ACH Volleyja. 

Priporočamo