Pisala se je sezona 1999/2000, ko slovenska moška reprezentanca v smučarskih skokih nazadnje v enem letu niti enkrat ni skočila na zmagovalni podest tekem svetovnega pokala. V sezoni 2004/2005 ji je uspelo le enkrat ekipno. Vse od takrat so slovenski orli na vsaj nekaj tekmah na leto stalni člani elitne druščine. Tudi sedanje moštvo, ki ga bo že četrto sezono zapored vodil Robert Hrgota, nadaljuje tradicijo trenutno najuspešnejše slovenske panoge pod okriljem Smučarske zveze Slovenije. Šestintridesetletni strateg je odločen, da s svojimi varovanci nadaljuje uspešno zgodbo. »Pravzaprav se vsako leto pogovarjamo enako. Mi skušamo vsako sezono nadgraditi dosežke iz prejšnje, čeprav vemo, da krivulja ne gre vedno navzgor. So tudi padci, ampak pomembno je, da so ti padci čim manjši in da krivulja nekako konstantno raste. Naši cilji vedno segajo med najboljšo trojico,« visokih pričakovanj ne skriva Robert Hrgota.

Velenjčan je hitro pokazal na najpomembnejše trenutke sezone. »Najprej seveda novoletna turneja, nato vemo, da na svetovnem prvenstvu branimo dve zlati kolajni. Ciljev in motivacije nam ne bo manjkalo. Zanima nas tudi skupni seštevek sezone.« Zavoljo čim boljše priprave na začetek zime, ki se bo začela 22. novembra v Lillehammerju, so orli že minuli teden v Kranju začeli priprave na ledeni smučini.

slovenskim skakalcem je v sezoni 2023/24 uspelo zmagati na tekmi svetovnega pokala. Pod dosežek so se podpisali Anže Lanišek, Lovro Kos, Domen Prevc, Timi Zajc in Peter Prevc. Prav dolgoletni kapetan ekipe se je po koncu sezone poslovil od smučarskih skokov.

V ekipi manjka oporna palica

Jedro ekipe je ostalo skoraj enako, a hkrati je prav v tekmovalnih vrstah nastala največja sprememba. Ekipa je poletne priprave prvič po dolgih letih opravila brez Petra Prevca, ki je marca v Planici postavil smuči v kot. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov je bil vzor večini reprezentantov in je bil v vlogi kapetana ekipe. Da gre za veliko spremembo, je priznal Anže Lanišek, zadnja leta najuspešnejši slovenski skakalec v skupnem seštevku svetovnega pokala. »On je bil vedno tisti, na katerega si se obrnil, bil je naš kapetan. Odkar sem v reprezentancah, je bil Pero tisti, ki je bil vedno zraven, ki je bil vedno najbolj izkušen, če ne že najboljši. Malo drugače je, odkar ga ni. Ampak vseeno nam ni slabo. Za zdaj nihče ni prevzel kapetanskega traku. Tukaj nas je šest, ki moramo vsak prispevati svoj delež. Petra samo eden ne more nadomestiti,« ​Anže Lanišek​ odkrito priznava, da je v poletnem obdobju pogrešal svojega mentorja.​

Kljub odsotnosti je priljubljeni Žaba zadovoljen z opravljenim delom poleti in se zaveda, kaj ga čaka pozimi. »Fizično sem zelo dobro pripravljen. Nimam nobenih zdravstvenih težav. V glavi je tako in tako treba delati vseskozi. Poskušam biti osredotočen na to, da ne razmišljam o stvareh, ki se na prvi pogled zdijo zelo pomembne, a sploh niso.« Spomnil se je tudi, da se lani zanj sezona ni končala najbolje, saj si je pred svetovnim prvenstvom v poletih na Kulmu poškodoval koleno, nato pa se tudi malce na silo vrnil za zadnje tekme sezone. »Želim si nadaljevati tam, kjer sem ostal pred poškodbo. Prepričan sem, da sem odlično stopnjeval formo in bi bila sezona od tam naprej še veliko bolj uspešna,« je zaključil Domžalčan.

Anže Lanišek, smučarski skakalec: »On je bil vedno tisti, na katerega si se obrnil, bil je naš kapetan. Odkar sem v reprezentancah, je bil Pero tisti, ki je bil vedno zraven, ki je bil vedno najbolj izkušen, če že ne najboljši. Malo je drugače, odkar ga ni.«

 

Zajc si je tokrat izbral novoletno turnejo

Ob Lanišku bo breme rezultata tudi na Timiju Zajcu, ki je na zadnji tekmi poletne velike nagrade v Klingenthalu z drugim mestom dokazal, da spada v sam svetovni vrh. V zadnjih sezonah je z osvojenimi kolajnami na olimpijskih igrah, svetovnem prvenstvu in svetovnem prvenstvu v poletih dokazal, da je skakalec za velike tekme. Največja uganka za trenerje je, kako ga pripraviti, da bi bil vso sezono vrhunski. Tega se zaveda tudi sam. »V bistvu sem bil po navadi v dobri formi junija, julija, lani sem bil septembra v brutalni formi, potem pa sem začel hitro padati. Letos sem se dela lotil nekoliko z zamudo, bomo videli, kaj mi bo to prineslo. Cilj je, da vso sezono oddelam na visoki ravni,« je odločen ​Timi Zajc. Izpostavil je svojo največjo in za zdaj še neizpolnjeno željo: »Če bi lahko izbiral, bi osvojil zlatega orla.« To pomeni, da bomo poletnega državnega prvaka letos zagotovo v najboljši formi videli okoli novega leta.

Turneja štirih skakalnic je tudi eden redkih vrhuncev v svetu skokov, kjer selektor Hrgota še nima uspeha, čeprav Laniškovega tretjega mesta iz sezone 2022/23 ne moremo šteti za neuspeh. Hrgota bo v sezoni znova veliko računal na Lovra Kosa, ki je lani zablestel z dvema zmagama v svetovnem pokalu. Da se z najboljšimi tudi na velikih napravah in ne le letalnicah lahko kosa, je znova dokazal Domen Prevc. Ekipo zaključujeta še Žak Mogel in Žiga Jelar. Največja težava je v tem, da imajo tekmovalci skoraj zagotovljeno mesto, saj se je poleti znova izkazalo, da pravega pritiska iz reprezentance B trenutno ni. Hrgota ob tem zagotavlja, da se njegova ekipa s tem ne obremenjuje in ni nič manj motivirana za delo. »Dejstvo je, da konkurenca ne počiva. To je dodaten motiv, da tudi ti ne počivaš oziroma ne čakaš, da pridejo rezultati,« pravi Hrgota. 

Priporočamo