Reprezentančni premor so vsi slovenski nogometni prvoligaši izkoristili najprej za počitek, nato pa za priprave za nadaljevanje sezone, saj predvsem Olimpijo in Celje zaradi nastopov v konferenčni ligi čaka zgoščen ritem dveh tekem na teden do 19. decembra. Dvanajsti krog bosta odprla Celje in Mura. Razpoloženje v taborih obeh klubov je povsem različno. Celjani so si z drugo zmago v 19 dneh na štajerskem derbiju proti Mariboru izdatno dvignili samozavest. Trener Albert Riera je še bolje uigral v ekipo, v ritem treningov se po šestih tednih odsotnosti vrača reprezentant Žan Karničnik. »Če bomo nadaljevali na takšen način, bomo na koncu lahko na vrhu. Prvenstva ne osvojiš oktobra, tekme jeseni so pomembne, a ne tako kot tiste v zaključku sezone, ko se odloča o naslovu prvaka,« od samozavesti prekipeva Albert Riera. V Murski Soboti vre med navijači, ki niso zadovoljni s potezami vodstva kluba na čelu z ameriškim poslovnežem Georgejem Junčajem, kar so z izrazili z napisi, ki so jih izobesili v Fazanereji. Novi trener Oskar Drobne ni na udaru kritik le zaradi dveh bledih remijev in poraza z zadnjeuvrščenimi Domžalami, ampak še bolj zato, ker klub izgublja prekmurski pridih. Na klopi ali tribuni sedijo domači fantje, medtem ko ima Steven Juncaj, sin ameriškega lastnika kluba, zagotovljeno mesto v začetni enajsterici. »Celje je verjetno trenutno najboljša ekipa v Sloveniji. Če bomo mi na pravi ravni, bomo dosegli pozitiven izid,« napoveduje napadalec Mure in s štirimi goli najboljši strele ekipe Dario Vizinger, ki Celje dobro pozna, saj je bil med tvorci prvega naslova državnega prvaka leta 2020.

7 tekem bo v naslednjih 23 dneh odigrala Olimpija: Nafta, LASK Linz, Domžale, Radomlje, Celje, Helsinki in Maribor.

Na treninge Olimpije se je vrnil Antonio Marin

Čeprav je Nafta na lestvici predzadnja, vodilno Olimpijo čaka zahtevno gostovanjem, saj Lendavčani igrajo precej bolje doma kot v gosteh. Trenerju Olimpije Victorju Sanchezu se izpolnila želja, da se je srečal s slovenskim kolesarskim asom Primožem Rogličem. Navijače vodilne ekipe veliko bolj zanimam, kako je španski trener dvignil formo po mini krizi, ki sta jo povzročila dva zaporedna poraza s Heidenheimom in Koprom. Na treninge Olimpije se je vrnil Antonio Marin, ki je bil zaradi poškodbe kolena odsoten osem mesecev. Vodstvo kluba je medtem ponosno na štiri mlade reprezentante (Ratnik, Ristić, Brest, Kojić), saj so bili med nosilci selekcije do 21 let, ki je v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025 na Slovaškem osvojila prvo mesto v skupini pred Francijo.

Pred primorskim derbijem je v vlogi favorita Koper, ki se je okrepil še z Damjanom Boharjem, Primorje je na zadnjih petih tekmah le enkrat zmagalo in kar štirikrat izgubilo. Koprčani pod vodstvom Oliverja Bogatinova postajajo resna tekmovalna ekipa z granitno obrambo, medtem ko imajo v Primorju težave, da zagotovijo plače. Ajdovska občina je s kopico uspešnih podjetij med (naj)bogatejšimi v državi, a očitno nikogar ne zanima vlaganje v nogomet.

Želim, da igramo prepoznaven nogomet, da smo hitri in konkretni, a po potrebi tudi znamo umiriti žogo. Maribor se mora vedno potegovati za najvišja mesta in uvrščati v evropska tekmovanja.

Boštjan Cesar, novi trener Maribora

Odstopil Turek Kesler, ki je Cesarja pripeljal v Maribor

Med vsemi tekmami največ zanimanja velja za Bravo - Maribor v Šiški, kjer bo na klopi vijoličastih v vlogi trenerja debitiral rojeni Ljubljančan Boštjan Cesar, ki je vodenje ekipe prevzel v ponedeljek, potem ko je turško vodstvo kluba nepričakovano odstavilo Anteja Šimundža. Ob tem je zanimivo, da je Turek Tan Kesler, ki je odstavil Šimundža in zvabil Cesarja v Ljudski vrt ter ga odpeljal na pogovore v Carigrad, odstopil s položaja podpredsednika angleškega drugoligaša Hull City in zapustil klub. Kaj pomeni za Maribor odstop desne roke v nogometnih poslih Acuna Ilicalija, še ni jasno. »Želim, da igramo prepoznaven nogomet, da smo hitri in konkretni, a po potrebi tudi znamo umiriti žogo. Moramo postati kompaktna ekipa, ki se vseh 90 minut ne preda. Maribor se mora vedno potegovati za najvišja mesta in uvrščati v evropska tekmovanja. Ko sem bil reprezentant, je bilo lepo igrati v Ljudskem vrtu. Upam, da bodo navijači naš dvanajsti igralec,« je napovedal Boštjan Cesar, ki je z Mariborom na prijateljski tekmi za zaprtimi vrati premagal hrvaškega drugoligaša Jarun s 4:0. Začetna enajsterica proti Bravu, ko nimata pravice nastopa brata Repas, bo že razkrila, če bo Cesar izpolnjeval želje turških investitorjev in dajal več priložnosti okrepitvam, kot je to počel Šimundža. Za Bravo bo tekma test značaja ekipe, če se lahko bori za evropske vozovnice, saj na petem mestu za vodilno Olimpijo zaostaja le tri točke.

Domžalski občinski derbi Domžale – Radomlje bo tudi klasična tekma za obstanek, v kateri bo vse podrejeno osvojitvi točk. Favoriti so Radomljani, ki so povezali dve zmagi zapored proti dvema tekmeca za obstanek (Nafta, Primorje).

Pari 12. kroga, sobota ob 15. uri: Celje – Mura, ob 17.30: Nafta – Olimpija, ob 20.15: Koper – Primorje, nedelja ob 15. uri: Bravo – Maribor, ob 17.30: Domžale – Radomlje. 

Priporočamo