Štiriindvajsetega julija letos je odjeknila novica, da prvi teniški igralec Jannik Sinner ne bo nastopil na olimpijskem turnirju v Parizu. Razlog odpovedi je bila bolezen. Ker je bil največji športni dogodek pred vrati, ni bilo veliko govora o Italijanu, temveč o novem olimpijskem prvaku Novaku Đokoviću, ki je v epskem finalu proti Carlosu Alcarazu pri 37 letih osvojil lovoriko, ki si jo je želel najbolj v življenju. Slab mesec po odpovedi Južnega Tirolca, 20. avgusta, je senzacionalno odjeknila novica, da je bil Sinner v osemdnevnem obdobju marca med turnirjem v Indian Wellsu dvakrat pozitiven na prepovedano substanco. Domnevno naj bi anabolični steroid klostebol prišel v njegovo telo s pršilom trofodermin, ki ga je mogoče dobiti v Italiji brez recepta.

fizioterapevt Khalid Nasif - Olimpijski prvak v metu kladiva si je na zadnjem treningu na enomesečnih pripravah v Južnoafriški republiki natrgal biceps na levem stegnu in ga predvidoma čaka mesec dni okrevanja. » terapije so pod nadzorom Khalid Nasifa in ob pomoči dr. Rasta Stoka. /FOTO: Luka CjuhaOPOMBA: ZA OBJAVO V ČASOPISU DNEVNIK

fizioterapevt Khalid Nasif Foto: Luka Cjuha

Podoben primer Martine Ratej

Kako je prišla prepovedana substanca v Sinnerjevo telo, niti ne bi bilo tako pomembno, če bi bil športnik zaradi pozitivnega testa kaznovan. Večmesečna kazen je namreč pred njim doletela več kot 99 odstotkov športnikov, ki so jim v telesu odkrili sledi klostebola. V Sloveniji je pred leti odmeval primer Martine Ratej. Slovenska rekorderka v metu kopja je bila namreč kaznovana z dveletno prepovedjo nastopanja. Konjičanka je v svojem zagovoru pojasnila, da je anabolični steroid prišel v njeno telo kot posledica ginekološkega zdravljenja. Mednarodna agencija za teniško integriteto (ITIA), ki vodi protidopinški program pri mednarodnih organizacijah ATP, WTA, ITF in turnirjih največje četverice, pa je Sinnerja oprostila.

Italijan je bil na avgustovsko novico pripravljen. Ob aferi je dejal, da je nezavedno užival snov, ki jo je uporabljal njegov fizioterapevt. Številni mediji so objavili sliko embalaže spornega trofodermina, na kateri je z verzalkami natisnjena beseda doping. Uporablja se predvsem za celjenje ureznin in odrgnin, lahko pa tudi za fizioterapevtske storitve. Ker se je svet ostro odzval na Sinnerjev primer, je prvi igralec sveta odpustil trenerja Umberta Ferraro in fizioterapevta Giacoma Naldija. Dejal je, da jima je popolnoma zaupal, a se je pri tem uštel. »Kot mi je znano, je Ferrara kupil trofodermin v Italiji in ga dal Naldiju za ureznino na njegovem prstu. Naldi je nato zdravil mene, ne da bi nosil rokavice. Vedno sem in bom spoštoval protidopinška pravila,« je pojasnil Jannik Sinner, čigar zgodbi nasprotuje fizioterapevtska stroka. Sredi septembra je prvi igralec sveta objavil, da se je okrepil z dvema strokovnjakoma za fizično pripravo, Marcom Panichijem in Ulisesom Badio, ki sta vrsto let sodelovala z Novakom Đokovićem.

14,5 € je cena pršila trofodermin v Italiji, ki ga je moč kupiti brez recepta ter vsebuje anabolični steroid klostebol.

V zgodbo se je vmešala WADA

Ker je primer Sinner zamajal športni svet, so mediji dnevno objavljali intervjuje z raznoraznimi strokovnjaki na področju dopinga. Eden prvih je bil Giovanni Fontana, italijanski odvetnik, ki zastopa športnike, obtožene dopinga. V 30 letih je obravnaval deset primerov pozitivnih testov na klostebol, ki so bili povezani s trofoderminom. Z izjemo teniškega zvezdnika je bilo vseh drugih devet športnikov suspendiranih. Fontana je sicer opozoril, da je izdelek vsebuje napis doping le na škatlici, medtem ko na samem mazilu ne. Zato obstaja nevarnost, da če kdo škatlico zavrže, drugi družinski član ne vidi, da uporablja prepovedana poživila.

V zgodbo se je vključila tudi Svetovna protidopinška agencija (WADA). Konec septembra je realizirala napovedi ter na Mednarodno športno razsodišče v Lozani (CAS) vložila pritožbo. WADA namreč zahteva v primeru Sinner najmanj enoletno prepoved nastopanja. »Zelo sem razočaran in tudi presenečen. Imeli smo tri obravnave. Vsa tri so se zame izkazale zelo pozitivno,« se je odzval Sinner, ki bo moral očitno v kratkem na novo, bržčas najtežje zaslišanje.

 

Kaj je klostebol?

Klostebol je anabolični steroid, ki se nahaja tudi v acetatnem mazilu trofoderminu, in je namenjen oftalmološki in dermatološki uporabi. V redkih državah, kot je Italija, je na voljo brez recepta, in sicer kot topikalna krema ali pršilo za hitrejše celjenje kožnih ran, kot so odrgnine, erozije, razpoke in opekline. V Italiji se prodaja kot pršilo in krema pod imenom trofodermin, ki vsebuje kombinacijo klostebol acetata in neomicina. Polovica vseh pozitivnih športnikov na klostebol prihaja iz Italije.

Boris Becker, tenis

Boris Becker Foto: Jaka Gasar

Becker zaupa Sinnerju, Nasif mu ne verjame

Pri Dnevniku smo za mnenje o enem najodmevnejših dopinških primerov zadnjih let povprašali zmagovalca šestih turnirjev za grand slam Borisa Beckerja, ki je pred kratkim v Sloveniji sodeloval na poslovni konferenci, in enega najboljših fizioterapevtov v Khalida Nasifa. »Jannika poznam že dolgo. Ker sva prijatelja, lahko rečem, da poznam tudi njegov karakter. Zato lahko jasno izrazim svoje stališče. Menim, da Jannik ne bi zavestno uporabljal prepovedanih poživil. Verjamem njegovi zgodbi, ki pravi, da je prepovedano poživilo prejel po naključju. Poleg tega je v zgodbi pomemben še en podatek, in sicer da je bilo v njegovem telesu prisotnega ena milijonina klostebola (po podatkih ITEA 0,000000001, op. p.). Močno dvomim, da mu lahko takšna količina pomaga pri doseganju vrhunskih rezultatov. Če se športnik poslužuje prepovedane substance, bi to zagotovo storil z močnejšo dozo, kot je ena milijonina,« meni Boris Becker. »Nobenega dvoma pa ni, da dopinški primer ni dober tako za Jannika kot celotni svetovni tenis. Gre za velik škandal, v katerem verjamem v Sinnerjevo nedolžnost.«

Uveljavljeni strokovnjak Khalid Nasif je drugačnega mnenja. Poudarja, da je poslanstvo vsakega fizioterapevta med drugim tudi to, da pozna vsa zdravila, kreme, pršila in vse drugo, kar predpisuje in uporablja na športnikih. »Da anabolični steroid pride skozi kožo v urin, ga je potrebno uporabljati ogromno količino skozi daljše časovno obdobje. Ne verjamem teoriji, da fizioterapevt, ki sodeluje z najboljšim teniškim igralcem na svetu, ne obvlada svojega poslanstva. Vsako stvar, ki dobi v roko, mora preveriti, pri spornemu mazilu pa je na škatlici jasni rdeči napis, ki opozarja,da gre pri uporabi za doping. Za kremo trofodermin sem že slišal in vem, da je na seznamu prepovedanih poživil,« je odločen Khalid Nasif. Strinja se z odzivom teniškega igralca Nicka Kyrgiosa, ki pravi, da so izgovori športnika, da so prepovedane substance zaužili s tujih naslovov, zvite iz trte. »Vsak športnik, ki uporablja kakršenkoli doping, je odgovoren za uporabo. Zakaj so dobili Martina Ratej in številni drugi športniki dveletno prepoved, medtem ko je Jannik Sinner oproščen? Tu, milo rečeno, ni pravice,« je jasen Khalid Nasif. 

         

Theresi Johaug kazen 18 mesecev

Eden najbolj odmevnih primerov anaboličnega steroida klostebola je pred leti potekal pri smučarki tekačici Theresi Johaug. Norvežanka je trdila, da je bila pozitivna na steroid po nanosu kreme trofodermin za zdravljenje sončnih opeklin med treningom v Italiji. Theresa Johaug je priznala, da je videla mazilo, ne pa embalaže z rdečim opozorilnim znakom. Norveška protidopinška agencija jo je najprej kaznovala s 13-mesečno prepovedjo nastopanja, v nadaljevanju pa je po protožbi Mednarodne smučarske organizacije (FIS) prejela še dodatnih pet mesec kazni, tako da je morala izpustiti nastop na olimpijskih igrah v Pjongčangu.

Priporočamo