Ljubljančani so v Heidenheim, ki leži blizu meje z Bavarsko, odpotovali že v torek, v četrtek pa se jim bodo pridružili tudi številni navijači. Na stadionu Voith-Arena, ki sprejme tisoč gledalcev manj kot stoženski, jih bo blizu tisoč, med njimi tudi okoli 80, ki jih bo s sabo pripeljal Adam Delius, predsednik zeleno-belih, ki živi v 160 kilometrov oddaljenem Münchnu.

»Ob podpori s tribun, ki se nam obeta, se želimo še toliko bolj izkazati. Upam, da bomo odigrali dobro tekmo, mislim pa, da ne bo težava preklopiti z domačega prvenstva v konferenčno ligo, kajti večina ima s tem izkušnje že iz lanske sezone. V evropskih tekmah je lahko usodna vsaka napaka, zato bomo morali biti zbrani od prve do zadnje minute,« opozarja Marcel Ratnik, 20-letni kapetan Olimpije, ki verjame, da njegova ekipa lahko nadaljuje niz nepremaganosti. »Zavedamo se, da bodo domačini prav tako želeli zmagati, toda glede na to, da prihajamo iz slovenske lige, nas bodo morda nekoliko podcenjevali. Seveda se na to ne smemo zanašati, vse bo odvisno od nas samih. Če bomo igrali, kot znamo, smo sposobni priti do dobrega izida.«

Schmidt že 17 let vodi Heidenheim

Čeprav ima Heidenheim bogato zgodovino, njegove korenine segajo v leto 1846, vse do lani ni nikoli igral v najboljši nemški ligi. Njegov vzpon se je začel leta 2007, ko je v klub prišel Frank Schmidt, ki je ekipo prevzel v regionalni ligi. Dve leti pozneje se je uvrstil v tretjo ligo, v kateri je igral pet let, naslednjih devet pa v drugi bundesligi. Predlani se je kot prvak uvrstil v prvo ligo in v svoji prvi sezoni osvojil osmo mesto.

»Všeč so mi takšne zgodbe, med drugim zato, ker so ves čas vztrajali z istim trenerjem,« je o klubu z juga Nemčije dejal trener Ljubljančanov Victor Sanchez, ki je z Olimpijo tudi prišel do svojevrstnega rekorda, saj s svojimi varovanci v treh različnih tekmovanjih v sedemnajstih odigranih tekmah še ni izgubil. Do zdaj to ni uspelo še nobenemu trenerju v zgodovini kluba. Tudi zato ne preseneča, da je na novinarski konferenci v začetku tedna v Nebotičniku športni direktor Goran Boromisa dejal, da si želi, da bi tudi 48-letni Španec vsaj približno ponovil zgodbo Franka Schmidta. Toda veliko bo odvisno tudi od vodstva kluba, vemo pa, kakšna je »življenjska« doba trenerjev na klopi Olimpije.

Sanchez tudi v Nemčiji
razmišlja o zmagi

Na večini dozdajšnjih tekem v letošnji sezoni so bili zeleno-beli tisti, ki so prevladovali na igrišču in ki so nasprotniku vsilili svoj način igre, toda na drugi strani so se, ko je bilo treba, znali prilagoditi tudi igri nasprotnika. »Vsaka tekma je drugačna, kar se tiče taktike. Dejstvo je, da je velika kakovostna razlika med bundesligo in slovenskim prvenstvom, zato bomo morali poiskati rešitve pri iskanju idealne enajsterice, ki bi nam lahko prinesla ugoden izid. Na vsaki tekmi je naš cilj zmaga in tudi v Nemčiji ne bo nič drugače,« se obračuna z nemškim »čudežem« veseli nekdanji nogometaš madridskega Reala, ki bo lahko računal na vse svoje nogometaše.

Vloga favorita je na strani nemškega prvoligaša, ki je trenutno šesti v domačem prvenstvu, v zadnjem krogu pa je v gosteh z 2:0 premagal Mainz. Po Transfermarktu je tržna vrednost njihove ekipe 50 milijonov evrov, ljubljanske petkrat manj, med igralci pa ima največjo vrednost šele 18-letni Paul Wanner, sicer igralec Bayerna, ki je v letošnji sezoni posojen Heidenheimu, s tržno vrednostjo osmih milijonov evrov. Z dvema zadetkoma in dvema podajama je v napadu najnevarnejši Marvin Pieringer, ki je minulo soboto v polno zadel tudi v Mainzu.

Olimpija, ki je krstno sezono v konferenčni ligi končala z zmago v Bratislavi proti Slovanu, ki letos igra v ligi prvakov, bo v drugem krogu 24. oktobra gostila LASK iz Linza, njihovi nasprotniki pa bodo še HJK Helsinki in poljska Jagiellonia (obakrat v gosteh) ter severnoirski Larne in belgijski Cercle Brugge (doma). x

Priporočamo