Potem ko je že kazalo, da je slovenska nogometna reprezentanca našla rešitev, kako uspešno igrati proti skandinavskim reprezentancam, je na gostovanju v Oslu pri Norveški znova pokazala vse slabosti iz preteklosti. Norvežani na čelu z izjemno napadalno trojko Haaland (Manchester City), Nusa (Leipzig) in Sorloth (Atletico Madrid) so dobesedno zmleli Slovence, ki so delovali povsem nemočni in bojazljivi, zato so bili večji del tekme v podrejenem položaju. »Čestitke in komplimenti Norveški, ki je zmagala zasluženo. Slovenija že dolgo časa ni bila tako nebogljena. Na trenutke smo izgledali obupno. Kaj drugega kot poraz si nismo zaslužili,« je bil po tekmi, ki je bila zaradi skromnosti Slovenije daleč od slovesa derbija tretjega kroga vodilnih ekip v skupini B3, jasen slovenski selektor Matjaž Kek.

Jan Oblak, kapetan Slovenije: »Tudi po nesrečno prejetem golu bi morali igrati po sistemu, ki smo ga vajeni. Namesto, da bi se zbrali, smo igrali brezglavo. Upam, da je to šola za naprej, v kateri smo spoznali, da nismo najboljši in delamo napake.«

 

Poškodbe, bolezni, tragična smrt in odhod Cesarja

Triinšestdesetletni Mariborčan izgovorov ni iskal v težavah, s katerimi se na tokratni akciji ubada slovenska reprezentanca. Slovenija je bila v okrnjeni zasedbi zaradi poškodb in bolezni. Nekateri igralci so v slabši formi, kot so bili na evropskem prvenstvu. Gnezda Čerin in Šporar sta pred tekmo izvedela za tragično smrt soigralca pri Panathinakosu. Negativen vpliv je imel odhod pomočnika selektorja Boštjana Cesarja, ki je sprejel ponudbo Maribora, saj so igralci zelo zaupali njegovim nasvetom. To je dokazal, ko je petkrat vodil reprezentanco v odsotnosti Keka in ostal neporažen.

»Če želiš biti na ravni, na kateri smo že bili, moramo iti preko vseh težav. Vsi na čelu z menoj si zaslužimo kritiko. Napake se dogajajo, pride takšen dan, a skrbi me nekaj drugega. To je je govorica telesa. Če ne gremo na glavo, če nismo agresivni in borbeni, nimamo možnosti proti nikomur. Norvežani imajo individualno kakovost, ampak tudi proti takšnim ekipam smo v preteklosti že dokazali, da lahko igramo. Z igro, ki smo jo prikazali v Oslu, bomo težko kam prišli. Če ne kopljemo in nismo v rudniku, smo v velikih težavah. Poraz je dobra zaušnica nam vsem,« je kar vrelo iz Keka, ki je igralce nekajkrat opozoril, da morajo biti objektivni in samokritični.

Potem ko je bila Slovenija nepremagana 12 tekem, je po zakonu verjetnosti prišel tudi slab večer. Ni uspela umiriti Norvežanov, ki so bili na začetku tekme v silovitem naletu, zato je na igrišču delovala, kot da so igralci prvič skupaj. V slovenski igri so manjkali vsi njeni zaščitni znaki: taktična disciplina, želja, agresivnost, odločnost v dvobojih, osvojene druge žoge in tesno pokrivanje nasprotnika. Slovenija je odpovedala kot kolektiv. Oblak je zbral 11 obramb, a je delal tudi napake. Bijol, zlasti pa Drkušić, ki je s slabo reakcijo Norvežanom omogočil dva gola, sta naredila neverjetno veliko število napak glede na svoj sloves. Levičarja Janža, ki se ni znašel na desnem boku, in Balkovec sta se trudila, a vklopila v sivino predstave. Težava v zvezni vrsti je, da sta Elšnik in Gnezda Čerin v slabši formi, kot sta bila na evropskem prvenstvu. Na krilih smo na desni strani pogrešali prodornost Stojanovića, kar je njegov zaščitni znak. Na levi se je Petrovič trudil, a manjkali so avtomatizmi s soigralci. V napadu Šporar še vedno išče pravo formo, medtem ko je bil Šeško nevarnejši, a je v preigravanjih izgubil preveč žog. Z izjemno Iličića so bili rezervisti Celar, Vipotnik, Kurtić in Kramer skromni.

»Celotna naša predstava je bila pod povprečjem, ampak nogomet gre hitro naprej in imamo novo priložnost v Kazahstanu. Nogomet je posel, v katerem kdaj tudi izgubiš tekmo. Tudi skozi takšne tekme se učimo in rastemo. Mi nismo znali odgovoriti na moč tekmeca v dvobojih, njegovo popolno zbranost in željo po zmagi,« je menil branilec Jaka Bijol.

gole je prejela Slovenija proti Norveški, kar je več, kot jih je skupaj na štirih tekmah na evropskem prvenstvu v Nemčiji proti Danski (1:1), Srbiji (1:1), Angliji (0:0) in Portugalski (0:0).

porazov je doživela Slovenija na tekmah proti Norveški, kar je največ med vsemi reprezentancami, s katerimi se je pomerila. Po šestkrat je izgubila s Hrvaško in Švico ter po petkrat z Dansko in Anglijo.

Devet ur dolgo potovanje iz Osla v Almati

Slovenija je iz Osla s posebnim luksuznim letalom odpotovala v Almati, kjer jo v nedeljo ob 15. uri čaka tekma četrtega kroga s Kazahstanom. Ker je zaprt zračni prostor Rusije, Belorusije in Ukrajine, je potovanje namesto pet ur trajalo devet ur. Slovenija je s porazom izgubila upe, da bi v skupini osvojila prvo mesto in se uvrstila v elitno ligo A. Glede na trenutna razmerja moči bo tekma v Almatiju na jugu Kazahstana v bližine meje s Krigizijo derbi za obstanek v ligi B narodov. Zadnjeuvrščena reprezentanca v skupini B3 bo izpadla v ligo C, medtem ko bo tretjeuvrščena igrala dodatne kvalifikacije za obstanek z eno izmed drugouvrščenih ekip iz lige C. Kazahstan je v ligi narodov na prvi tekmi remiziral z Norveško (0:0), nato pa izgubil na gostovanjih s Slovenijo (0:3) in Avstrijo (0:4).

Slovenijo v nedeljo čaka tekma, ki bo pokazala značaj igralcev in strokovnega štaba. Še ena takšna predstava, kot so jo prikazali v norveški prestolnici, bi bila razlog za alarm. »Imamo dve možnosti. Ena je, da se enostavno predamo, druga je, da na individualni in skupni ravni naredimo vse, da se dvignemo in prečrtamo neuspeh. Tudi velike ekipe in posamezniki imajo slabe dneve. Morda smo dobili dobro opozorilo ob pravem času. Poraz ni tragedija, a znova moramo poiskati naše temelje. Pri nas je premalo vse, kar je manj kot sto odstotkov,« je bil jasen Kek. 

      

Priporočamo