Nogometaši Olimpije drugo leto zapored igrajo v skupinskem delu konferenčne lige. Ljubljančani so skupinski del začeli s porazom pri nemškem prvoligašu Heidenheimu z 1:2, a so zapustili dobre vtis. Drevišnja tekma z Laskom iz Linza bo že razkrila, kakšne so možnosti za napredovanje v izločilne boje. Olimpija je po sijajnih predstavah julija in avgusta nekoliko padla v formi, doživela prva poraza v sezoni (Heidenheim, Koper), a se z zmago v Lendavi vrnila na pot zmagovanja, igra pa je bila daleč od popolnosti, ki je potrebna za uspehe v Evropi. Najbolj pomembna bo taktična disciplina, saj so v Evropi napake veliko prej kaznovane kot v slovenski ligi, v kateri nekateri ljubljanski tujci vedno na na vso moč in s popolno zbranostjo.

Posebna tekma za Raula Florucza

Kakšna bo predstava, bo odvisno tudi od stanja zelenice, ki so jo v skoraj treh tednih, ko na njej ni bilo nobene tekme, vseskozi obnavljali. Vremenska napoved z dežjem ni ugodna. »Pripravljeni smo na tekmo. Na prvi tekmi s Hedenheimom, kjer smo si po igri zaslužili točko, smo spoznali, da smo v tem tekmovanju konkurenčni. LASK ima veliko večji proračun od nas, mi pa bomo skušali rešitve najti na igrišču. Smo motivirani in samozavestni, vzdušje je pozitivno,« je izpostavil trener Olimpije Victor Sanchez. Za tekmo so prodali 6000 vstopnic, iz Linza bo prišlo 700 navijačev.

Tekma bo posebna za napadalca Olimpije Raula Florucza, saj je nogometni kariero začel prav v Linzu. »Za Lask sem igral kot mlad nogometaš, a o tem ne bom razmišljal na igrišču, zato ne bo vplivalo na mojo igro. Ker nogomet bolj malo spremljam, tudi o Lasku ne vem veliko. V ekipi ni več nogometašev, ki so bili tedaj moji soigralci, zato je moja edina povezava s krajem, da v njem tudi živim,« je povedal Avstrijec Raul Florucz, ki je prejel vabilo v romunsko reprezentanco, saj njegova starša prihajata iz Arada v Romuniji.

Marcel Ratnik, kapetan Olimpije: »Ko igraš tekme z Avstrijci, so vedno agresivni in telesno dobro pripravljeni. Naš cilj so izločilni boji. Vsi verjamemo v to, medtem ko marsikdo dvomi, da smo tega sposobni.«

 

Načrt Olimpije je zmaga, a tudi z remijem bi ostala v kombinacijah za uvrstitev v izločilne boje. »S tekmecem se ne ukvarjamo veliko, ampak razmišljamo predvsem o svoji igri. Dobro smo jih analizirali in naredili načrt. Upam, da bomo v najboljši možni formi in igrali tekmo življenja. S soigralci v napadu se vse bolje razumemo. Tudi če se ne gledamo, vemo, kje je kdo. Je pa razlika med slovensko in konferenčno ligo v tem, da je v Evropi vse hitreje in je manj časa za razmišljanje,« je dodal 23-letni Raul.

39,1 mio. € je vrednost ekipe LASK Linz, v kateri je najdražji igralec Hrvat Marin Ljubičić (6 milijonov evrov), ki je trenutno poškodovan. Olimpija je ocenjena na 9,8 milijona evrov, prvo ime pa kapetan je Marcel Ratnik z 1,2 milijona evrov.

48,4 mio. € je vrednost ekipe Bašakšehir, med katerimi je največji zvezdnik poljski reprezentant Krzysztof Piatek s 6 milijoni evrov. Vrednost Celja je 14,4 milijona evrov, najboljši pa Svit Sešlar – 2 milijona evrov.

LASK je tekmovanje v konferenčni ligi začel z remijem 2:2 proti švedskemu Djurgardnu, ki je v zadnjem krogu kvalifikacij izločil Maribor. Moštvo iz Zgornje Avstrije je v dobri formi, saj je neporaženo zadnjih šest tekem (4 zmage, 2 remija). V avstrijskem prvenstvu je po desetih krogih na sedmem mestu, za vodilnim Sturmom pa zaostaja devet točk. Član Linza je tudi 36-letni Nemec Jerome Boateng, nekoč eden najboljših branilcev na svetu, ki je v letošnji sezoni zaigral zgolj na sedmih tekmah in le eno začel v prvi enajsterici. Prepoznavno ime je tudi 31-letni reprezentant Kosova Valon Beriša,

Adut Celja, da Riera dobro pozna turški nogomet

Celje je konferenčno ligo začelo s slabo predstavo, saj je na Portugalskem izgubilo Guimaresom z 1:3. Varovanci Alberta Riera so samozavestni, saj so po zaostanku 0:2 naredili preobrat v zadnjem pol ure in Muro premagali s 4:3. Največja težava Celja je slaba igra v obrambi. »Za nas je to izjemna priložnost, da se pokažemo v Evropi. Bašakšehir je velik klub, v katerem je veliko nekdanjih igralcev turških velikanov Galatasaraya in Fenerbahčeja. Želijo dokazati, da so pri omenjenih klubih naredili napako, ker se niso odločili za njih. Imajo tako kakovostne igralce, da želijo imeti posest žoge in s tem terensko premoč. Mi bomo morali biti dobri z žogo in brez nje. Igra v evropskih tekmovanjih je precej hitrejša kot v slovenski ligi in na to se bodo morali igralci čim pred navaditi,« pravi Albert Riera, ki turški nogomet dobro pozna, saj je igral za Galatasaray in bil v njem pomočnik trenerja. Bašakšehir je v turškem prvenstvu na šestem mestu. Forma ni blesteča, saj je na zadnjih petih tekmah doživel kar tri poraze (v konferenčni ligi z dunajskim Rapidom z 1:2) ter po enkrat remiziral in zmagal. 

Priporočamo