V skupini B3 je Slovenija na uvodnih dveh tekmah letošnje lige narodov zbrala štiri točke in si trenutno deli prvo mesto z Norveško, Avstrija in Kazahstan pa sta po prvi tretjini tekmovanja zbrala le po točko. Kekovi izbranci so ligo narodov prejšnji mesec začeli z domačima preizkušnjama v Stožicah: najprej so remizirali z Avstrijci (1:1; za gostitelje je v 16. minut z enajstmetrovke zadel Benjamin Šeško), nato pa so visoko premagali Kazahstance (3:0; vse tri gole je dosegel Šeško – v 23. 28. in 63. minuti). Po dveh krogih je član Leipziga tudi prvi strelec tekmovanja s štirimi goli, po enega manj pa so dosegli Šveda Viktor Gyökeres (Sporting) in Alexander Isak (Newcastle), Grk Fotis Ioannidis (Panathinaikos) ter Turek Kerem Aktürkoglu (Benfica).

Benjamin Šeško je na uvodnih tekmah proti Avstriji in Kazahstanu v ligi narodov v Stožicah dosegel vse štiri gole za Slovenijo – enega proti Avstrijcem in kar tri proti Kazahstancem. Foto: Bojan Velikonja

Benjamin Šeško je na uvodnih tekmah proti Avstriji in Kazahstanu v ligi narodov v Stožicah dosegel vse štiri gole za Slovenijo – enega proti Avstrijcem in kar tri proti Kazahstancem. Foto: Bojan Velikonja

Pred bližnjima obračunoma z Norveško in Kazahstanom je bil selektor Kek prisiljen tudi v korenite kadrovske rošade. Zaradi nevarnosti kartonov in zdravstvenih težav, predvsem Jana Mlakarja in Vanje Drkušića, je na priprave povabil kar 25 igralcev. V obrambni vrsti bosta priložnost dobila dobila David Zec in Sven Šoštarič Karič, v zvezni je selektorjev poziv prejel Jan Repas, med napadalci pa je po dolgem času spet Blaž Kramer. Med pomembnejšimi igralci bodo zaradi poškodb manjkali Žan Karničnik, David Brekalo in Jan Gorenc Stanković.

»Gostovanji na Norveškem in v Kazahstanu bosta zahtevni zaradi kakovosti nasprotnikov, dolgih potovanj in pomanjkanja časa za treninge. A ker smo sredi tekmovalne sezone, je povsem jasno, da vse pač ne more biti idealno.«

Matjaž Kek, selektor Slovenije

Neverjetno zgoščen urnik

Selektor Matjaž Kek je na predstavitvi svojega seznama na Brdu pri Kranju pojasnil, da so kadrovske spremembe nekaj običajnega in normalnega: »Na seznamu je nekaj novih imen, nekaj pa jih tudi manjka. Vsaka poškodba ali karton nekega igralca daje priložnost nekomu drugemu. Liga narodov je namenjena deloma tudi kakšnemu novemu igralcu in razširitvi seznama kandidatov.« Igralcev iz mlade reprezentance ni vabil v člansko izbrano vrsto, saj je prepričan, da lahko na odločilni tekmi proti Avstriji v kvalifikacijah za EP 2025 do 21 let dosežejo super izid. »Z nami pa bodo nekateri, ki so že sodelovali na pripravah članske reprezentance in poznajo način dela, hierarhijo in ostalo ter imajo kakovost, da bodo spet z nami. Vedno bi lahko razmišljali še o kom, ampak to je moja odločitev. Mislim, da je 25 igralcev zaenkrat kar dovolj,« pred ponedeljkovim zborom na Brdu pri Kranju ocenjuje Kek.

Mariborčan se zaveda, da njegove izbrance čakata zelo zahtevni gostovanji na Norveškem in v Kazahstanu. »Zahtevni bosta zaradi kakovosti nasprotnikov, dolgih potovanj in pomanjkanja časa za treninge. A ker smo sredi tekmovalne sezone, je povsem jasno, da vse pač ne more biti idealno.« Igralci bodo lahko v polni zasedbi pred potovanjem na Norveško opravili le dva treninga, v sredo potujejo v Oslo, v četrtek ob 20.45 pa jih čaka obračun z Norvežani. V petek sledi letalski polet, dolg skoraj osem ur, proti Almatiju, največjem kazahstanskem mestu z okoli dvema milijonoma prebivalcev, v nedeljo ob 15. uri po slovenskem času pa dvoboj z gostitelji.

Pred Evropo še domača liga

Na lestvici Mednarodne nogometne zveze (Fifa) je Norveška trenutno na 47. mestu, Slovenija je le štiri mesta za njo, Kazahstan pa je šele 109. Statistika Slovencev proti tekmecema v drugem ciklusu lige narodov je precej različna: proti Skandinavcem je na dosedanjih enajstih dvobojih le dvakrat zmagala, trikrat remizirala in kar šestkrat izgubila, proti azijsko-evropski reprezentanci pa ima stoodstotni točkovni izkupiček – tri zmage na treh tekmah. V zadnjem ciklusu tekmovanja bodo slovenski nogometaši še dvakrat dejavni tudi v naslednjem mesecu: 14. novembra bodo gostili Norvežane, tri dni kasneje pa bodo gostovali pri Avstrijcih.

Pred ponedeljkovim začetkom reprezentančnih priprav pa bodo nogometaši v slovenski ligi odigrali še tekme 11. kroga. Vrhunec tri dni dolgega kroga bosta nedeljska derbija Maribor – Celje in Olimpija – Koper. Vodilni Ljubljančani imajo 22 točk, Mariborčani 21, Koprčani in Celjani pa si s po 17 točkami delijo četrto mesto z Muro. Pari 11. kroga, petek, 4. oktober: Radomlje – Nafta (20.15), sobota, 5. oktober: Mura – Domžale (20.15), nedelja, 6. oktober: Primorje – Bravo (ob 15. uri), Maribor – Celje (17.30), Olimpija - Koper (20:15). 

Kekov seznam za Norveško in Kazahstan

Vratarji: Jan Oblak (Atletico Madrid, Špa), Matevž Vidovšek (Olimpija), Igor Vekić (Vejle, Dan), branilci: Kenan Bajrić (Slovan Bratislava, Slk), Jure Balkovec (Alanyaspor, Tur), Jaka Bijol (Udinese, Ita), Erik Janža (Gornik Zabrze, Pol), Petar Stojanović (Salernitana, Ita), Vanja Drkušić (Crvena zvezda, Srb), David Zec (Celje), Sven Šoštarič Karič (Pari Nižnij Novgorod, Rus), vezisti: Josip Iličić (Maribor), Sandi Lovrić (Udinese, Ita), Timi Max Elšnik (Crvena zvezda, Srb), Jasmin Kurtić (Südtirol, Ita), Tomi Horvat (Sturm Gradec, Avs), Jan Mlakar (Pisa, Ita), Adam Gnezda Čerin (Panathinaikos, Grč), Jan Repas (Maribor), Dejan Petrovič (Rijeka, Hrv), napadalci: Andraž Šporar (Panathinaikos, Grč), Benjamin Šeško (Leipzig, Nem), Žan Vipotnik (Swansea, Ang), Žan Celar (QPR, Ang), Blaž Kramer (Konyaspor, Tur)

Priporočamo