Ko so nogometaši Olimpije na mestnem derbiju z Bravom pred le 1500 gledalci z golom Pedra Lucasa iz enajstmetrovke (Jovan je igral z roko) že v tretji minuti povedli z 1:0, so očitno mislili, da jih čaka lahko delo, a so se krepko ušteli. Pol ure so bili še boljši in so zapravili tri priložnosti. Nato je Bravo popravil postavitev v zvezni vrsti, okrepil agresivnost, začel dobivati dvoboje, kakovost igre so dvignile menjave, zlasti Tučić na desni strani napada. Potem ko je Bravo v drugem polčasu zapravil tri izjemne priložnosti, je izid v 80. minuti s prvim golom v sezoni izenačil izkušen Poplatnik, ki je v navezi s Stankovićem izigral naivno obrambo Olimpije.

Olimpija padla v formi

»Dva različna polčasa. Tudi Olimpija je odigrala odlično tekmo. Vesel sem, da to ni le ljubljanski derbi, ampak tudi vrha lestvice. Ponosen sem na svojo ekipo, da smo vztrajali do konca, ohranili mirne glave in čakali zadetek. Ker se zavedamo, da smo dobro pripravljeni in lahko igramo v visokem ritmu vseh 90 minut, smo ostali mirni po hitro prejetem golu. Smo mlada in ambiciozna ekipa, ki želi zmagati na vsaki tekmi, ne glede na to, kdo je tekmec,« je povedal Matej Poplatnik.

21 mestnih derbijev sta odigrala Olimpija in Bravo. Vsak klub ima po sedem zmag. Razlika v golih je 30:21 za Bravo.

Olimpija je po reprezentančnem premoru v slabši formi, kot je bila julija in avgusta. Na ljubljanskem derbiju se je poznala odsotnost trenutno najboljšega igralca Florucza, ki je počival zaradi štirih rumenih kartonov. Posamezniki (Pedro Lucas, Sualehe, Diogo Pinto ...) so v drugi polčas vstopili preveč lagodno. Krilni napadalec Blanco, ki je prišel namesto Motike, ni dodana vrednost. Rezervist na levem boku Govea je Bravu podaril priložnost za zmagoviti gol. Kapetan Marcel Ratnik je naredil več napak kot na vseh letošnjih tekmah v ligi skupaj: »Imeli smo priložnosti, ki jih žal nismo izkoristili. Bravo je potrdil svojo odliko, da je odlično postavljen v obrambi. Ker je pomembna vsaka točka, smo razočarani, a menim, da smo v glavah dovolj močni, da bomo na izid hitro pozabili, dvignili glave in v sredo zmagali na pokalni tekmi v Domžalah.«

V Olimpiji so nekaj zadovoljstva našli v tem, da so po prvi četrtini prvenstva na prvem mestu, in niz neporaženosti v letošnji sezoni podaljšali na 15 uradnih tekem (9 v slovenski ligi, 6 v kvalifikacijah za konferenčno ligo). Proti Bravu je imela več posesti žoge (62:38 odstotkov), v strelih pa je bilo 8:4 (3:3 v okvir gola) za Šiškarje. Olimpija je v drugem polčasu edini strel na gol sprožila v 89. minuti. »Težka tekma proti tekmecu, ki je bil zelo organiziran. Škoda, da po hitrem vodstvu nismo dosegli še drugega gola, saj smo imeli tekmo pod nadzorom, dovolj priložnosti in smo bili boljši. V drugem polčasu nam je Bravo povzročal preglavice z velikim pritiskom, a smo ga ustavili vse do napake, ki se je končala z izenačenjem. Zadovoljiti se moramo s točko. Ne strinjam se, da smo bili igralci v drugem polčasu preveč sproščeni, ampak se je Bravo dobro branil, pritiskal in nam povzročal težave,« je povedal trener Olimpije Victor Sanchez kar ob robu igrišča, saj zaradi le enega novinarja (Dnevnik) ni bilo tiskovne konference. Za Olimpijo se je z mestnim derbijem začel zgoščen ritem dveh tekem na teden v slovenski ligi in pokalu ter konferenčni ligi, ki bo trajal do 19. decembra.

»Z izidom nisem povsem zadovoljen. Imeli smo lepše priložnosti kot Olimpija.«

Aleš Arnol, trener Brava

Bravo postaja vse hujša nočna mora za Olimpijo, ki je na mestnih derbijih brez zmage že šest tekem. Zadnjič je osvojila tri točke februarja lani. »Z izidom nisem povsem zadovoljen. Imeli smo lepše priložnosti kot Olimpija. Težave smo imeli prve pol ure, ko smo izgubili večino dvobojev, ob posesti žoge pa smo premalo igrali po globini. Pravo smer smo našli v zadnjih 15 minutah prvega polčasa, v drugem pa smo bili veliko boljši v dvobojih, ko smo s presingom tekmecu odvzeli veliko žog. Imeli smo dovolj priložnosti za dva gola. Spoštujemo točko, saj smo igrali proti dobri ekipi,« je bil po tradiciji analitičen trener Brava Aleš Arnol.

Mura razočarala z igralcem več

Maribor brez poškodovanega Iličića je trpel v prvem polčasu na gostovanju pri Nafti, v drugem delu pa je rutinsko dosegel tri gole. »Zahtevna tekma, v kateri smo morali biti odlični v obrambi in napadu. V prvem polčasu smo dali Nafti preveč daril iz naših napak, v drugem smo dvigovali ritem. Po prvi četrtini pogrešam točko ali dve več, a smo v boju, v katerem smo želeli biti,« je bil zadovoljen trener Maribora Ante Šimundža. Čeprav je imela Mura na gostovanju v Kopru več kot 50 minut igralca več (zaradi dveh rumenih kartonov je bil izključen Sidibe), je komaj iztržila remi brez golov. Potem ko gledalci več kot 60 minut niso videli strela v okvir gola, je bilo dogajanje v zadnje pol ure zelo razburljivo, Koper pa je bil z igralcem manj enakovreden. Celje se je z rutinsko zmago pri zadnjeuvrščenih Domžalah povzpelo na tretje mesto in za Olimpijo zaostaja le še dve točki.

Izidi 9. kroga: Olimpija – Bravo 1:1 (1:0, Pedro Lucas 3/11 m; Poplatnik 80), Koper – Mura 0:0, Nafta – Maribor 0:3 (0:0, Grlić 56, Beugre 59, Božić 79), Domžale – Celje 0:3 (0:1, Kučys 3, Brnić 66, Sešlar 79), preloženo na 12. oktober: Primorje – Radomlje. Vrstni red: Olimpija 19, Maribor 18, Celje 17, Bravo in Mura po 16, Koper 14, Primorje (-1) 9, Nafta 6, Radomlje (-1) 5, Domžale 2. Pari 10. kroga, sobota ob 15. uri: Nafta – Mura, ob 17.30: Bravo – Celje, ob 20.15: Primorje – Olimpija, nedelja ob 17.30: Koper – Radomlje, ob 20.15: Domžale – Maribor. 

Priporočamo