Potem ko je po porazu v finalu letošnjega evropskega prvenstva odstopil selektor Anglije Gareth Southgate, ga je začasno zamenjal Lee Carsely, ki pa bo ekipo vodil le v ligi B narodov, v kateri je na prvih štirih tekmah trikrat zmagala in senzacionalno zgubila z Grčijo na Wembleyju. Medtem je vodstvo angleške nogometne zveze med desetimi kandidati odločilo, da bo novi selektor Nemec Thomas Tuchel. Pogodbo so z njim podpisali že v torek, 8. oktobra, zaradi tekem v ligi narodov pa so ga uradno predstavili šele v sredo. Tuchel, ki je podpisal 18 mesecev dolgo pogodbo, bo službo selektorja nastopil šele 1. januarja 2025. Reprezentanco bo tako novembra na tekmah lige narodov z Irsko in Grčijo, na katerih si bo skušala zagotoviti prvo mesto v skupini in vrnitev v ligo A, še vodil Carsely.

Mentorja Rangnick in Klopp

Tuchel je precej bolj uspešen trener, kot je bil igralec. Njegov prvi trener v rojstnem kraju v Krumbachu na Bavarskem je bil kar oče Rudolf. Pri 15 letih se je preselil v Augsburg, kjer pa nikoli ni zaigral za prvo ekipo. Članski nogomet je v vlogi osrednjega branilca okusil v drugoligašu Stuttgartu (8 tekem) in regionalnem četrtoligašu Ulmu (77 tekem), dokler leta 1998 pri 25 letih ni moral končati kariere zaradi poškodbe kolena.

Trenersko kariero je začel leta 2000 v mladinski ekipi Stuttgarta, kamor ga je postavil Ralf Rangnick (trenutno selektor Avstrije, ki je septembra kritiziral slabo stanje igrišča v Stožicah), ki je imel poleg Jürgena Kloppa velik vpliv kot mentor na njegov razvoj. Čeprav je leta 2005 z mladinsko ekipo do 19 let postal nemški prvak, klub z njim ni podaljšal pogodbe. Motil jih je strogi trenerski slog in obnašanje, saj se je pogosto prepiral s sodniki in bil kaznovan. Medtem je Augsburg občudoval njegovo taktično disciplino v igri, zato ga je imenoval za koordinatorja mladinskega pogona, čeprav še ni imel licence Uefa. V Augsburgu je bil v drugi članski ekipi njegov igralec in nato pomočnik v vlogi oglednika tudi Julian Nagelsmann, trenutno selektor Nemčije.

Tuchel je s svojim načinom dela navdušil številne nemške klube in nova postaja je bil leta 2009 Mainz, kjer so si ga zapomnili po uspehih in perfekcionizmu. Šel je tako daleč, da je pred tekmo analiziral celo vzdrževanje igrišča in igralcem ni dovolil, da bi zapustili jedilnico, dokler vsi ne pojedo obroka. Ko je aprila leta 2015 Jürgen Klopp napovedal, da bo zapustil Borussio Dortmund, se je vodstvo kluba nemudoma odločilo za Tuchla, ki je bil eno leto brez službe. Obema je skupno, da sta se v Dortmund preselila iz Mainza. Tuchel je le nadaljeval tam, kjer je končal Klopp. Le v prehrano je uvedel novost, da je testenine zamenjal s polnozrnatimi izdelki. V dveh sezonah v Dortmundu je osvojil nemški pokal in bil kljub osvojeni lovoriki po sezoni odpuščen, saj je imel zelo napete odnose z vodstvom kluba. Po enoletni brezposelnosti je maja 2018 postal trener zvezdniškega kluba PSG, kjer pa je zdržal poltretje leto. Čeprav je s klubom osvojil šest francoskih lovorik, je bilo to premalo, saj je ostal brez naslova v ligi prvakov in bil odpuščen decembra 2020. Že mesec dni kasneje je prevzel londonski Chelsea, kjer je bil njegov start atomski, saj je klub v prvi sezoni popeljal do naslova evropskega prvaka in svetovnega prvaka ter osvojil superpokal. Nato se je klub zaradi vojne v Ukrajini, sankcij in zamrznitve premoženja ruskega lastnika Romana Abramoviča znašel v denarnih težavah. Njegova usoda je bila zapečatena septembra 2022, ko je Chelsea izgubil uvodno tekmo lige prvakov z Dinamom Zagreb 0:1, čeprav je poleti za okrepitve zapravil 300 milijonov evrov. V Bayern je prišel marca 2023, ko so Bavarci odpustil Nagelsmanna, in osvojil naslov državnega prvaka. Ker v naslednji sezoni ni šlo po načrtih, je klub že pozimi objavil, da bo Tuchel po koncu sezone zapustil klub, ki je nato s tretjim mestom dosegel najslabšo uvrstitev v bundesligi po letu 2010.

Poliglot, ki govori pet jezikov

»Odločitev za službo selektorja Anglije je bila zelo preprosta. Sem zelo čustven in nogomet je moja strast. Imamo neverjetno generacijo mladih in izkušenih igralcev, ki igrajo v najboljših ligah na svetu, zato ni razloga za strah,« je na predstavitvi v Londonu povedal 51-letni Thomas Tuchel, ki je prepričan, da lahko konča 60 let dolgo čakanje Anglije na nov naslov svetovnega prvaka. Poleg nogometne ima tudi diplomo iz poslovne administracije, med študijem pa je delal kot natakal v baru v Stuttgartu. Je poliglot, ki govori pet jezikov: nemško, angleško, francosko, luksemburško in italijansko. Sam sebe opisuje kot nepopolnega vegetarijanca, uživa zelo malo alkohola, veliko bere, je ljubitelj tenisa, rock glasbe in hip hopa. V vlogi selektorja naj bi imel letno plačo šest milijonov evrov. x

Priporočamo