V Oberhorfu so najboljše slovenske tekačice in tekači na smučeh že trenirali v tamkajšnjem tunelu na snegu, krog je dolg okoli dva kilometra, serviserska ekipa pa je opravila prva testiranja. Konec septembra so tudi prevzeli vso opremo, tako da se bodo do začetka svetovnega pokala, ki bo konec novembra v Ruki na Finskem, resnično lahko osredotočili le na trening. Dejstvo je, da lanska sezona ni bila uspešna, česar se dobro zaveda tudi Ola Vigen Hattestad, olimpijski prvak iz Sočija.

»Naredili smo dobro analizo po lanski sezoni, nekateri so z opravljenim zadovoljni, drugi ne. Vse te ugotovitve smo skušali vključiti v nov načrt za prihajajočo sezono. Nekaterim gre zelo dobro, drugim ne, a je v tem težkem obdobju treninga vedno tako, saj sta september in oktober zelo zahtevna. Odgovor, kako se bo izšlo, bomo dobili pozimi, a trenutno deluje dobro,« je z do zdaj opravljenim delom zadovoljen 42-letni Norvežan, ki mu tudi letos pri delu pomaga Nejc Brodar. Pridružila pa se jima je še Eva Sever Rus, ki se je lani vrnila iz ZDA in je delovala v mladinskih selekcijah.

Vrhunec sezone bo svetovno prvenstvo

Prvo ime ženske ekipe ostaja Eva Urevc, ki je bila v zadnjem času nekoliko bolna, vendar je poleti opravila veliko dobrega dela, kar velja tudi za vse boljšo Anjo Mandeljc. Obe sta v ekipi A, prav tako tudi Miha Šimenc, Miha Ličef in Nejc Štern. Nekdanji odlični norveški sprinter, v nedeljo je pretekel ljubljanski maraton, skrbi še za ekipo B, v kateri so Anže Gros, Vili Črv in Boštjan Korošec, v ekipi C pa so Lucija Medja, Nika Ljubič in Tia Janežič. V sezoni, v kateri bo vrhunec svetovno prvenstvo v Trondheimu, ki bo med 26. februarjem in 8. marcem prihodnje leto, v slovenskem taboru veliko pričakujejo od 21-letnega Šterna. Že v svojem drugem nastopu v svetovnem pokalu je v minuli sezoni v Falunu osvojil 24. mesto, kar je bila najboljša slovenska uvrstitev. Mladi Korošec skupaj z Grosom obiskuje univerzo v Meråkerju na Norveškem.

»Že nekaj časa teku na smučeh posvečam veliko svojega časa, zaradi tega, ker to rad počnem in ker si želim dosegati vrhunske rezultate. Selitev na Norveško je bila moja ideja, obstajala je že pred enim letom, Anžetu pa sem to idejo razkril letos, večer pred šprintom na mladinskem svetovnem prvenstvu v Planici,« je svoj odhod v zibelko smučarskega teka pojasnil Nejc Štern, ki je z Grosom vpisan v enoletni program, ki je na tamkajšnji univerzi prilagojen športnikom. »Študij je zelo prilagojen posameznikom, ki želijo dosegati vrhunske rezultate v teku na smučeh, biatlonu ali turni smuki. V jesenskem semestru, na Norveškem se začne že sredi avgusta, imamo zaradi velike količine treningov le nekaj predavanj dnevno, prav tako nimamo izpitov. Zaključi se v začetku decembra, spomladanski pa se začne po tekmovalni sezoni, v začetku aprila, ko nas čaka večina predavanj in vsi izpiti.«

S pripravljenostjo je Štern zadovoljen

Čeprav so že načrtovali, da bodo odšli na snegu v Vålådalen na Švedskem, so jim to onemogočili vremenski pogoji. Kljub temu je s svojo trenutno pripravljenostjo zadovoljen. »Na treningih se počutim močnega, prav tako pa komaj čakam na sneg, ki ga trenutno najbolj pogrešam, in prve tekme. S trenerjem Hattestadom sva skupaj načrtovala sezono in načrte, na katerih tekmah bom letos tekmoval. S trenerjem sva ves čas v stiku, sicer pa tukaj treniram pod okriljem trenerja Pera Øyvinda Torvika, s katerim se dobro poznata in oba sodelujeta pri mojem trenažnem procesu. Trening za moč že sedmo sezono delam s kineziologinjo Nino Djordjevič, ki deluje v Velenju,« je svoj trenerski štab razkril obetavni sprinter. 

Priporočamo