Da Aleksander Ovečkin ni le eden najboljših hokejistov sedanjega časa, temveč vseh, je dokazal z novim mejnikom. Rus, ki je vso kariero v ligi NHL zvest Washingtonu, je v najmočnejši ligi na svetu dosegel 700. podajo. Toliko zadetkov je dosegel že pred štirimi leti ter postal šesti hokejist vseh časov, ki so dosegli vsaj po 700 zadetkov in podaj. Pred 39-letnim levokrilnim napadalcem so podvig dosegli še Wayne Gretzky, Goldie Howe, Jaromir Jagr, Phil Esposito in Marcel Dionne. Za primerjavo; najboljši slovenski hokejist vseh časov Anže Kopitar, ki je od Ovečkina mlajši dve leti, je v najmočnejši ligi na svetu zabil 419 golov in vknjižil 792 podaj.

»Lepo je biti v tako elitni družbi. Ob tem lahko rečem le, da gremo naprej,« je povedal Aleksander Ovečkin. »Ko 20 let igraš hokej na najvišji ravni, se zbirajo podaje in asistence ter tudi zmage in porazi.« Rus je veliko bolj kot po asistencah, ki jih je kot 60. igralec v zgodovini lige NHL dosegel 700, znan po zadetkih. Dosegel jih je že 853 in za 41 zadetkov zaostaja za najboljšim vseh časov Waynom Gretzkyjem. Pričakovati gre, da bo Rus postal najboljši strelec vseh časov, medtem ko Kanadčanu nihče ni blizu po doseženih asistencah. Wayne Gretzky jih je namreč dosegel kar 1963.

Ovečkin, ki je v Rusiji igral za moskovski Dinamo, je vstopil v ligo NHL pred 20 leti, ko ga je Washington izbral kot prvega na naboru. Dvomljivcev o prihajajoči zgodbi o uspehu ni bilo. Prvo sezono je za klub iz ameriške metropole odigral leto kasneje ter dosegel 52 golov in 54 asistenc. Izbrali so ga za najboljšega novinca lige, v skupnem seštevku pa je bil po doseženih točkah tretji najuspešnejši hokejist. Dve sezoni kasneje je bil s 112 točkami (65 zadetki in 47 asistencami) najučinkovitejši strelec lige. V letih 2008, 2009 in 2013 je bil izbran za najboljšega igralca lige NHL. Šampionski prstan je z Washingtonom osvojil leta 2018, leto prej pa je bil imenovan za enega od najboljših sto hokejistov vseh časov v ligi NHL.

Vselej je rad oblekel tudi ruski dres. Že v mladinski kategoriji je postal z Rusijo svetovni prvak. V članski konkurenci je za svojo državo nastopil na 13 svetovnih prvenstvih in bil trikrat svetovni prvak, Rusijo pa je zastopal na treh olimpijskih turnirjih, in sicer leta 2006 v Torinu, leta 2010 v Vancouvru in leta 2014 v Sočiju. Zanimivo je, da olimpijske kolajne ni osvojil. Najbližje ji je bil na prvih igrah v Torinu, kjer se je z Rusijo prebil v polfinale, potem ko je v četrtfinalu z edinim golom na tekmi premagal vratarja Martina Brodeurja, s katerim je Rusija poslala domov favorizirano Kanado. Dva gola je zabil Kanadi tudi na naslednjih igrah v Vancouvru, kjer pa je bila domača reprezentanca v četrtfinalu boljša s 7:3. Pod največjim pritiskom je bil Ovečkin na domačih igrah v Sočiju, kjer je Rusija v četrtfinalu z 1:3 klonila proti Finski.

Povejmo še, da je ob Ovečkinovem jubileju v istem večeru spisal zgodovino lige NHL tudi Wild Filip Gustavsson. V St. Luisu je namreč vratar Minnesote kot 15. v zgodovini dosegel zadetek. Nazadnje, pred slabim letom, je podvig uspel Tristanu Jarryju iz Pittsburga. 

Priporočamo