Potem ko so se v lanski sezoni nekoliko presenetljivo prebili do finala lige NBA, je Dallas pred začetkom letošnje v povsem drugačnem položaju. Potem ko je vodstvu kluba uspelo pripeljati štirikratnega prvaka Klayja Thompsona, je moštvo iz Teksasa naenkrat postalo eden glavnih favoritov za končno slavje. Posledično so močno zrasle delnice Luki Dončiću v boju za naziv najkoristnejšega igralca (MVP) sezone. Če so mu v preteklih kljub izjemnim številkam, lani je bil s povprečjem 33,9 točke na tekmo najboljši strelec rednega dela in z 9,8 asistence na tekmo drugi podajalec, očitali, da ima njegovo moštvo premalo zmag, zdaj te ovire več ne bi smelo biti. Trojica Luka Dončić – Kyrie Irving – Klay Thompson, ki ima ob sebi dober podporni kader, bi morala biti po rednem delu pri vrhu zahodne konference. A konkurenca bo huda, zato jih vsekakor ne čaka lahko delo.

Thompsona v Dallas zvabil ravno Dončić

Potek dogodkov pred sezono sicer za Luko Dončića ni bil najbolj obetaven. Potem ko je imel poleti veliko časa za počitek in dobro pripravo, zadnjo tekmo je igral v dresu slovenske reprezentance 6. julija v kvalifikacijah za olimpijske igre proti Grčiji, si je kmalu po prihodu v Dallas in začetku klubskih priprav poškodoval levo mečno mišico. Vse skupaj ni bilo posebej hudo, a ravno dovolj, da je 25-letni Ljubljančan izpustil vseh pet pripravljalnih obračunov Dallasa. Vmes je znova začel vaditi s soigralci, zato bi moral biti za uvodni obračun rednega dela sezone, ko bo v petek ob poldrugi uri zjutraj po slovenskem času v Dallasu gostoval San Antonio, nared. Dončić je v Klayju Thompsonu končno dobil rojenega strelca z razdalje, ki bo raztegnil nasprotnikove obrambe in odpiral prostor tudi slovenskemu košarkarji. Strokovnjaki poudarjajo, da je nekdanji član Golden State Warriors najboljša možna okrepitev, ki jo je Dallas lahko pripeljal.

28,7 točke, 8,7 skoka in 8,3 asistence na tekmo v prvih šestih sezonah v ligi NBA povprečno beleži Luka Dončić. Številke LeBrona Jamesa, za primerjavo, so bile 27,5 točke, 7 skokov in 6,7 asistence na tekmo.

»Ogromen faktor pri moji odločitvi je bil ravno Luka in možnost, da zaigram z njim. Je neverjeten igralec in komaj že čakam, da bova sodelovala na igrišču. Časa, da zgradimo kemijo, bomo imeli dovolj. Odkar je v ligi NBA, je pomagal dvigniti predstave že številnim igralcem in verjamem, da bo podobno tudi pri meni,« je motiv za prihod v Dallas razkril Klay Thompson. Z izbranimi besedami je Luka Dončić o novem soigralcu govoril že na začetku priprav. »Govorimo o štirikratnem prvaku lige NBA. Ko sem slišal, da ga bomo dobili, sem bil navdušen. Komaj že čakam, da bova zaigrala skupaj,« je mnenje podal Luka Dončić in pojasnil, kaj se bo s Thompsonom v ekipi spremenilo. »Igralec, ki ga bo pokrival, ga ne bo smel pustiti samega. Ko bova jaz ali Irving prodirala, iz njegove strani pomoč v obrambi ne bo prihajala, saj bo v nasprotnem primeru to nemudoma kaznoval. Zabavno bo. Dobro se moramo pripraviti in predvsem ugotoviti, kje mora kdo stati na parketu. Če bomo to dobro dorekli, bomo izredno nevarni.«

Boston še naprej lačen zmag

Dallasova številka 77 je bila sicer izredno neposredna pri ciljih, saj je poudarila, da pride v poštev samo naslov prvaka. A podobno razmišlja tudi nekaj drugih moštev že na zahodni konferenci. Minnesota, ki je lani zaigrala v finalu konference, je nekoliko prevetrila zasedbo. Karla-Anthonyja Townsa so poslali v New York, v zameno pa dobili Juliusa Randla in Donteja DiVincenza. Prvak izpred dveh sezon Denver, kjer bo znova igral edini preostali slovenski predstavnik Vlatko Čančar, je sicer izgubil izkušena Kentaviousa Caldwella-Popa in Reggieja Jacksona, a privabil Daria Šarića in Russlla Westbrooka. Trener Mike Malone Westbrooka uporablja kot igralca, ki teče ob Nikoli Jokiću in z njim igra »pick nad roll« kot tisti, ki postavlja blok, kar 35-letniku sodeč po predstavah izredno odgovarja. Mladeniči pri Oklahomi bodo leto dni starejši in močnejši za Alexa Carusa in Isaiaha Hartensteina, izredno nevaren pa bo po povratku Jaja Moranta Memphis, ki je na naboru kot devetega izbral 224 centimetrov visokega spretnega Kanadčana Zacha Edeyja. Strokovnjaki opozarjajo še na Phoenix, kjer naj bi bila končno zdrava in uigrana trojica Kevin Durant – Devin Booker – Bradley Beal.

Glavna nevarnost bo za Dallas prežala z vzhodne konference. Aktualni prvaki iz Bostona poleti niso menjali prav ničesar in so odločeni, da ponovijo uspeh iz lanske sezone. Edina tegoba je poškodba Kristapsa Porzingisa, ki je konec junija odšel na operacijo stopala in naj bi se po napovedih na parkete vrnil decembra. »Vedeli smo, da bomo slej kot prej osvojili naslov prvaka. A zdaj se poraja vprašanje, kako pomembni želimo biti v zgodovini lige NBA? Obdobje, ko lahko osvajamo šampionske prstane, ne bo večno, zato smo resnično lačni, da si jih na prste nataknemo čim več,« je jasen Jayson Tatum. Največji konkurenti Bostonu na vzhodu bodo New York, ki je ob Townsu ekipi dodal še Mikala Bridgesa in Camerona Payna, Philadelphia, ki je medse zvabila Paula Georga, in Milwaukee, ki moštva pretirano ni spreminjal. Nikoli pa ni za odpisati tudi Miami. 

   

 

Priporočamo