Po velikem razočaranju na uvodu v ligo ABA, ko so v Beogradu klonili proti FMP, so košarkarji Cedevite Olimpije hitro obrnili razpoloženje. Gostovanje pri Cluju v prvem krogu evropskega pokala ni bilo enostavno, a so Ljubljančani strnili vrste, se vrnili k principom, ki jih zahteva trener Zvezdan Mitrović, in v končnici tekmo odločili v svojo korist. Kapetanu Jaki Blažiču in soigralcem je padlo z ramen veliko breme, saj si novega slabega vstopa v sezono niso želeli privoščiti. Veselje so že naslednje dan pretopili v osredotočenost, saj si bodo tekme v nadaljevanju sezone sledile v hitrem ritmu. Pred zmaji je že nov gromozanski izziv, saj v drugem krogu lige ABA v goste prihaja novonastali BC Dubai z nekdanjim trenerjem Cedevite Olimpije Jurico Golemcem in nekdanjim košarkarjem Klemnom Prepeličem na čelu. »Iz Cluja smo se vrnili s pomembno zmago, a zdaj nas čaka prva domača tekme v sezoni, ki se je že izredno veselimo,« sporoča organizator igre Aleksej Nikolić.

Igralci začenjajo verjeti

Ob sredini zmagi v evropskem pokalu, s katero je Olimpija že izenačila število zmag v drugo kakovostnem evropskem tekmovanju iz lanske sezone, lahko trenerja Zvezdana Mitrovića veseli predvsem dejstvo, kako so njegovi igralci do nje prišli. Črnogorski strateg od svojega prihoda izpostavlja, da je edina prava pot kolektivna igra. Tako je Olimpija tudi igrala v pripravljalnem obdobju in navduševala, a se je ob prvem pravem preizkusu proti FMP znova zatekla k pretiranim individualnim vložkom, kar je bila največja slabost v zadnjih dveh sezonah. Posledica je bil nepričakovan poraz v Beogradu, ki je bil očitno dobra šola, kar si je Mitrović tudi želel. Proti Cluju je bila igra namreč precej bolj moštvena, zaradi lepega kroženja žoge in podaje več pa sta na koncu sama pri ključnih metih za tri točke ostala Brynton Lemar in Devante Jones.

Zvezdan Mitrović, trener Cedevite Olimpije: »Dubai se zna v ligi ABA boriti za najvišja mesta, zato je pred nami lep izziv. Cilj je, da smo obrambno boljši kot proti Cluju, napadalno pa kot proti FMP.«

 

 

Da lahko le povezana igra na obeh straneh igrišča pripelje do konkurenčnosti tako v ligi ABA kot evropskem pokalu, se v zmajevem gnezdu zavedajo vsi. »V trenutkih, ko je Cluj prevzel iniciativo v zadnji četrtini tekme, smo ostali skupaj. Nadaljevali smo z našim načinom igranja, kar nas je to pot obdržalo nad vodo,« ocenjuje Aleksej Nikolić, Zvezdan Mitrović pa ob tem poudarja tudi dvig samozavesti. »Igralci začenjajo verjeti, da lahko igrajo na visoki ravni. Takšne tekme, na katerih ekipa pokaže karakter, so iz psihološkega vidika izredno pomembne.«

Obrambno bolje kot v Cluju, napadalno kot proti FMP

Pomemben bo za Olimpijo tudi prihajajoči obračun z Dubaiem, saj si Ljubljančani v ligo ABA ne želijo kreniti z dvema porazoma. Novopečeni član jadranskega tekmovanja je sestavil kakovostno zasedbo, a ker je ekipa povsem nova, je bilo pričakovati, da bo za uigravanje potrebovala nekaj časa. Trener Jurica Golemac je očitno v tem pogledu naredil dobro delo, saj so v prvem krogu na prvi uradni tekmi v klubski zgodovini porazili aktualnega prvaka Crveno zvezdo. »Gre za ekipo z izredno kakovostnimi igralci. Dubai je resen projekt, kar nenazadnje kaže tudi dejstvo, da so pred začetkom sezone pripeljali takšnega igralca, kot je Davis Bertans. Imajo nekdanje evroligaške igralce z ogromno izkušnjami, ob tem pa eno tekmo na teden, zato se lahko dobro spočijejo in pripravijo na naslednjega nasprotnika. Dubai se zna v ligi ABA boriti za najvišja mesta, zato je pred nami lep izziv. Cilj je, da smo obrambno boljši kot proti Cluju, napadalno pa kot proti FMP. Prihajajoča nasprotnika Dubai in Venezia sta atraktivna. Kdor ima rad košarko, naj tako pride v Stožice,« pred jutrišnjo tekmo razmišlja Mitrović.

Liga ABA, 2. krog: Zadar – Igokea 76:79 (Ramljak 20; Jones 20), danes ob 18. uri: Crvena zvezda – Mornar, ob 20. uri: Budućnost – Split, nedelja ob 12. uri: Mega – FMP, ob 17. uri: Olimpija – Dubai, ob 19. uri: Spartak – Partizan, ponedeljek ob 19. uri: Borac – Krka, torek ob 19. uri: Cibona – Studentski centar. 

Priporočamo