Čeprav je BC Dubai povsem nov klub, ki je moštvo sestavil na mah, se za njim že dviguje prah. Pa ne zaradi tega, ker prihaja iz Združenih Arabskih Emiratov, ki košarkarske tradicije praktično nima, ali tega, ker geografsko ne spada v ligo ABA in Evropo. Tudi zaradi tega ne, ker ima praktično neomejeno finančno zaledje, čeprav iz kluba zagotavljajo, da želijo zgraditi zdravo zgodbo s pravimi temelji, ki ne bo slonela na le in zgolj financah. Dviguje se zaradi izjemnih predstav, ki jih je prikazal na uvodnih tekmah jadranskega tekmovanja. Dubai je namreč sprva na kolena v domači Coca-Cola Areni, kjer se je zbralo okoli 4700 gledalcev, spravil aktualnega prvaka Crveno zvezdo, nato pa v Stožicah še Cedevito Olimpijo. Ogromno zaslug za odličen začetek nove zgodbe ima trener Jurica Golemac, ki je moštvo v izjemno kratkem času pripravil, da deluje složno in usklajeno.

Jurica Golemac, BC Dubai: »Klemen je bil prvi igralec, ki sem si ga zaželel v svojem moštvu. Bil je tudi prvi, ki sem ga poklical. Naredili smo dejansko vse, da ga pripeljemo in to nam je na koncu tudi uspelo. Je prava avtoriteta na igrišču in v slačilnici ter moja podaljšana roka.«

Hitro so preskakovali stopnice

Jurici Golemcu sicer postavljanje novih projektov ni tuje. Tudi Kopru Primorski se je pridružil zgodaj in iz moštva naredil spoštovan kolektiv v ligi ABA, ki je nato sicer zaradi ostalih dejavnikov doživel klavrn konec. Trenerji sicer ob novih moštvih vedno radi izpostavljajo komponento časa, ki je nujen, da igralci osvojijo njihove taktične zamisli in tako v začetnih mesecih opravičujejo marsikateri poraz, Dubai pa že nemudoma deluje kot dobro naoljen stroj. »Nisem Harry Potter, pa vendar je res, da igramo dobro že zelo zgodaj. Imeli smo dovolj časa, da smo selekcionirali moštvo po željah in da smo se dobro pripravili. Igralci so izjemno izkušeni in so dali v karierah čez že marsikaj, zato se mi ni bilo potrebno ukvarjati z 'otroškimi boleznimi'. Iskreno sem tudi sam presenečen, da smo hitro preskakovali stopnice,« je povedal Jurica Golemac.

V igri njegovega moštva vse niti v rokah držita Klemen Prepelič in Nate Mason, ki sta izjemna strelca, a hkrati tudi odlična organizatorja. »Klemen je bil prvi igralec, ki sem si ga zaželel v svojem moštvu. Bil je tudi prvi, ki sem ga poklical. Naredili smo dejansko vse, da ga pripeljemo in to nam je na koncu tudi uspelo. Je prava avtoriteta na igrišču in v slačilnici ter moja podaljšana roka,« je zadovoljen nekdanji trener Šentjurja, Primorske, Cedevite Olimpije in Hapoela Eliata. Zmagi proti Crveni zvezdi in Cedeviti Olimpiji sta bili za marsikoga presenečenje, a zanj ne. »Ko je bil znan razpored, so vsi rekli, da bomo s sezono začeli po prvih dveh tekmah in nam že pripisali poraza. A izbrali smo igralce, ki so izjemno tekmovalni in jih zanimajo samo zmage. Pred nikomer ne bodo vnaprej pokleknili. Pred tekmo z Zvezdo so stopili skupaj in rekli, da pride v poštev samo zmaga. Še enkrat, ekipa je izjemno izkušena, dodali pa smo ji še Davisa Bertansa. Ko bo pripravljen, bo dodatni adut za nas,« je pojasnil Golemac in poudaril, da v moštvu ni nobene evforije in da bosta prihajajoči tekmi proti Megi in Borcu zanj težji.

Vsi delajo vse

Poleg izjemnega vstopa v sezono je na hrvaškem rojeni trener, ki je igral za slovensko reprezentanco, navdušen tudi nad pogoji, ki jih ima za delo. »Verjetno nihče v regiji nima boljših pogojev za delo od nas. Imamo kompleks samo za nas, dvorano za trening, pisarne, savne... Nič nam ne manjka in v takem okolju je užitek delati. Tudi Coca-Cola Arena je izjemna, najboljša dvorana, ki sem jo kdaj koli obiskal. Je na ravni tistih iz lige NBA,« je s posebnim zanosom razlagal Golemac, ki se izredno ujame tudi z vodilnimi v klubu. »Vzdušje bi bilo težko boljše. Smo nova organizacija, zato delamo vsi vse in pomagamo eden drugemu. Primer, generalni manager zlaga drese, trenerji pogosto prestavljamo koše v dvorani... Vse skupaj samo z enim ciljem, to je zdrava športna ambicija. Biti najboljši, kar se da, in ustvariti lepo zgodbo. Z vsakim dnevom se učimo in napredujemo ter pri vsem skupaj uživamo.« 

Priporočamo