Čeprav je začasni trener Cedevite Olimpije Đorđe Adžić svoje igralce na pasti igranja na gostovanju pri Igokei opozoril nemudoma po torkovi zmagi v evropskem pokalu proti Lietkabelisu, to ni zaleglo. Ljubljančani so sicer na trenutke igrali dobro v obrambi in učinkovito v napadu, a so imeli na obeh straneh igrišča predolge mrke, da bi lahko resno konkuriralo za zmago v Laktaših, ter vknjižili tretji poraz na petih tekmah v letošnji sezoni lige ABA.

Porazna tretja četrtina Olimpije

Kako pomembna je v košarki energija, je bilo očitno na začetku tekme v Laktaših. Igokea je od samega začetka k igri pristopila agresivno, medtem ko so košarkarji Olimpije delovali raztreseno. Gostitelji so si tako hitro priigrali prednost, ki so jo gostje nato ves prvi polčas lovili. Občutek je bil, da bi lahko Igokea v vsakem trenutku pobegnila na višjo razliko, a Ljubljančani niso razpadli. V napadu je kapetana Jako Blažiča in soigralce reševal razpoloženi Devin Robinson, medtem ko obramba niti ni bila tako slaba, kot bi lahko sodili po 50 prejetih točkah zmajev ob polčasu. Igokea je namreč trojke metala s kar 66,7-odstotno uspešnostjo (12-8). Ko je sredi druge četrtine prišla do delnega izida 12:0 in plus 16, se je zdelo, da je Olimpija dokončno zlomljena, a je ta do glavnega odmora odgovorila z 10:0 in pred nadaljevanjem ostala v igri za zmago. Če ni v prvem polčasu, pa je Olimpija kljub dobrem vstopu razpadla v tretji četrtini, v kateri je nasprotnik naredil delni izid 21:3 in ušel na 22 točk prednosti. Do konca Ljubljančanom kaj več kot omiliti poraz ni uspelo.

Đorđe Adžić, začasni trener Olimpije: »Vsak igralec ima priložnost, da se dokaže na treningih in tekmah. Na žalost časa za trening nimamo veliko. Ko se bo pokazala priložnost, bodo mladi vedno dobili minutažo. Daneu, Glas in Radović so znova pokazali stvari, ki jih potrebujemo. Verjamem, da bodo tako nadaljevali.«

 

»V tekmo smo vstopili s preveč napakami. V obrambi smo se poskušali držati načrta, a bili premalo agresivni, zato stvari niso funkcionirale. Ko smo se prilagodili, smo se vrnili in drugi polčas odprli obetavno, pa spet prehitro padli. Pustili smo jim preveč prelahkih košev, ko pa so se odlepili na visoko prednost, je bilo vsega konec. Če potegnem črto, je enostavno manjkala energija,« je misli strnil Gregor Glas, ki je dosegel 13 točk in nakazal, da se dviguje v formi.

Krka v dobrem ritmu

Za košarkarje Krke tekma proti Studentskem centru prihaja v pravem trenutku. Po nespretnem porazu proti Spartaku, ki je sicer že nakazal dvig forme, so Novomeščani nanizali tri zaporedne zmage. V Zagrebu so na kolena spravili Cibono in tako prebili led v ligi ABA, v domačem prvenstvu pa visoko porazili Šentjur in Helios. Trener Dejan Jakara poudarja tudi zavzetost njegovih igralcev na treningih, preizkus proti črnogorskemu moštvu, ki ga je 38-letni Kranjčan v večjem delu lanske sezone vodil, pa bo dober pokazatelj, kam lahko Krka letos poseže.

»Nekatere igralce v nasprotnem moštvu zelo dobro poznam, kar je prednost. Po drugi strani pa tudi oni, vključno s pomočniki glavnega trenerja, poznajo mene zelo dobro. So ekipa, ki igra agresivno in hitro košarko, dobro tečejo v protinapad, v obrambi skušajo sekati linijo podaje ter tako onemogočajo ekipam, da prihajajo v prave kote v napadu,« opozarja Dejan Jakara, ki kljub temu razmišlja samo o zmagi. »Nimamo veliko časa za pripravo, a smo v zelo dobrem ritmu. Počasi začenjamo razumeti sistem in različne koncepte obrambe in napada. Čaka nas čvrsta in trda tekma, kjer bodo šli gostje 'na glavo'. Mi jim bomo skušali načrte preprečiti. Studentski centar je favorit, a nas zanima le zmaga.«

Liga ABA, 5. krog: Igokea – Olimpija 91:78 (28:21, 50:44, 74:56, Simanić 22; Robinson 19, Glas 13, Radović 12, Nikolić 10, Blažič 7, Daneu 5, Beringer 4, Jones 3, Stewart in Geben po 2, Ogbeide 1), FMP – Cibona sinoči, danes ob 17. uri: Mornar – Borac, ob 19. uri: Split – Mega, nedelja ob 17. uri: Dubai – Spartak, ob 19. uri: Zadar – Partizan, ob 21. uri: Krka – S. Centar, ponedeljek ob 19. uri: Budućnost – C. zvezda. 

Priporočamo