Kolesarjenje po makadamu je vse bolj priljubljena disciplina. Nenazadnje je tudi sloviti Tour letos deveto etapo namenil tako imenovanemu makadamkanju, ki je potrdil svoj sloves nepredvidljivosti. Mednarodna kolesarska zveza (UCI) za to disciplino prireja tudi svoje svetovno prvenstvo. Lani je prvenstvo prvič dobro spoznala tudi slovenska javnost, saj je v Ventu v Italiji svetovni prvak postal Matej Mohorič. Član Bahrain-Victoriousa letos za seboj nima najboljše sezone. Pestile so ga številne poškodbe, zadnjo je staknil na ogrevanju za svetovno prvenstvu v Gironi. Zaradi bolečin in šivov v roki je moral izpustiti cestno svetovno prvenstvo v Zürichu, a kot trdi sam, je v Flandriji pripravljen na boj.

»Naredil bom vse, kar je v moji moči, da ubranim naslov.«

Matej Mohorič

»Bolečine niso več hude in stanje z roko je vse boljše. Pripravljen sem za dirko v nedeljo,« zagotavlja Matej Mohorič. Kolesar iz Podblice pri Kranju je, kot je to v njegovi navadi, znova odlično taktično pripravljen na dirko. »Trasa je tehnično nekoliko manj zahtevna in je hitrejša. Težje bo narediti razliko, zato pričakujem, da bo zmagovalca odločil sprint manjše skupine,« je povzel 181 kilometrov v Flandriji, kjer bodo kolesarji opravili dobrih tisoč višinskih metrov. Zaključil je z odločnimi besedami. »Naredil bom vse, kar je v moji moči, da ubranim naslov.« Mohorič bo imel ob sebi tudi odličnega zaveznika, saj bo na dirki tudi Matevž Govekar, ki je v odlični formi, saj je slavil na generalki v Gironi. Velike načrte v deželi kolesarstva pa ima tudi Mathieu Van der Poel, ki je prvi zvezdnik dirke.

Roglič in Pogačar v boj za mortadelo

Že jutri ob 11. uri pa se na dirki Giro dell'Emilia obeta nov spopad kolesarskih asov na cesti. Na uvodu v jesenske italijanske klasike bodo na startu tudi Tadej Pogačar (UAE Emirates), Primož Roglič (Red Bull-Bora-Hansgrohe) in Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step). Dirka, ki je na koncu znana po svojih štirih krogih v Bologni in jo zaznamuje vzpon do bazilike San Luca, je na kožo pisana najstarejšemu izmed omenjene trojice favoritov, saj je 34-letni Primož Roglič na njej slavil že v letih 2019, 2021 in lani. Tudi organizatorji dirke so veseli, da je Rogla zopet na startu, saj so na svojih družbenih omrežjih zapisali, da je Slovenec že naredil prostor v hladilniku. Rabil ga bo, saj zmagovalec dirke v Bologni prejme velik kos mortadele.

Rogliča pa na poti do četrtega uspeha čaka težka naloga, saj mu bosta nasproti stala trenutno najbolj vroča kolesarja na enodnevnih dirkah. Še posebno motiviran bo Tadej Pogačar, ki bo po mojstrovini v Zürichu prvič nastopal z mavričnim dresom svetovnega prvaka. »Ta del sezone z italijanskimi klasikami mi je bil vedno pri srcu, letos pa bo še dodatno poseben zaradi mavričnega dresa. V Zürichu sem izpolnil svoje otroške sanje in vse, kar se bo zgodilo do konca sezone, bo le še bonus,« se debija v novem dresu veseli Tadej Pogačar.

Kot pa poznamo šampiona iz Klanca pri Komendi, na nobeno dirko ne gre le sodelovati, vendar hoče vedno zmagati. Še posebno zato, ker je dirka po Emiliji ena redkih, ki še ni na njegovem seznamu 86. profesionalnih zmag. Bil je sicer dvakrat drugi. »Skupaj z ekipo imamo za seboj izjemno sezono, a želimo to raven držati vse do konca,« je odločen Pogi, ki bo šele drugič letos dirkal proti Rogliču. Letos sta bila tekmeca le na dirki po Franciji, a je Roglič zaradi padca po polovici dirke odstopil, na svetovnem prvenstvu v Zürichu pa sta bila sotekmovalca. Do konca sezone ju nato čaka vsaj še en dvoboj na spomeniku po Lombardiji naslednjo soboto, kjer pa bosta v obrnjenih vlogah. Na dirki odpadlega listja ima veliko boljšo statistiko Pogi, ki je slavil na zadnjih treh izvedbah. 

Priporočamo