Gosti okrogle mize so bili nekdanja izvrstna smučarska tekačica Petra Majdič, alpska smučarka Ana Bucik Jogan, direktor komuniciranja na NLB Andrej Krajner, Sandi Murovec iz ASK Triglav Kranja, vodja panoge za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Gorazd Pogorelčnik ter generalni sekretar organizacijskega odbora Pokljuka Tim Farčnik. Uvodoma je zbrane pozdravil in nagovoril predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar, nato pa sta pred pričetkom okrogle mize podpredsednica SZS Melanija Korošec in direktor zveze Uroš Zupan predstavila strategijo trženja blagovne znamke SZS.

Ob tem sta predstavila še zgodovino smučarske zveze in tekmovanj, njeno poslanstvo, trajnostni namen, vrednote in vizijo. »Prepričani smo, da je smučanje bistveno več kot le šport. Predani smo širjenju tega navdiha, doživetja ne samo med obstoječimi navdušenci, ampak je naše poslanstvo in odgovornost, da navdušujemo nove privržence,« je pojasnila Melanija Korošec. Okrogla miza je potekala pod moderatorstvom nekdanjega alpskega smučarja Jureta Koširja, prisotni govorci pa so izpostavili, kaj njim pomeni smučanje oziroma zimski športi.

»Dejstvo je, da se moramo vsi skupaj zavedati, četudi upoštevamo geografska dejstva ali ne, da imamo v Sloveniji štiri ali pet mesecev zime. Ali je obogatena s snegom ali ne, bomo še razpravljali, a takrat je to namenjeno zimskim športom. V mojih očeh je tako smučanje prihodnost,« je dejala najuspešnejša slovenska smučarska tekačica Petra Majdič. »Zame je zanimivo, saj prihajam iz okolja, kjer nisem mogla dati smuči na noge in se nisem mogla pred hišo spustiti niti pet metrov, a sem vseeno zelo hitro vzljubila smučanje. Pomenilo mi je rekreativno in lepo preživet čas v naravi z družino, prijatelji. Tisti dnevi pozimi, ki si se jih najbolj veselil. Ena ljubezen do športa, ki obstaja še danes,« je povedala Ana Bucik.

»Smučanje smo mi, smučanje smo Slovenci, v zimsko naravo smo bili vpeti v preteklosti, smo danes in upam, da bomo tudi v prihodnje,« je nadaljeval Sandi Murovec, medtem ko je Krajner izpostavil pomen družine: »Zame je smučanje družina. Lani je moj šestletnik začel smučati in občutek tega ponosa, ko greš z družino na sneg in vidiš, kako uživa, to je tista emocija, ki se ti zgodi zelo redko.« Tudi za Gorazda Pogorelčnika smučanje predstavlja strast: »Je pa res, da izhajam iz športa, ki ni rekreativne narave, je izrazito tekmovalen. Če uporabim besede nekega modreca, v vrhunskem športu, ne samo smučanju, je 80-odstotkov trenutkov, ki niso najlepši. Dvajset je tistih, ki so izredno lepi, in ti pokrijejo vse slabe. Skozi te šport postane način življenja, del tistega, kar živiš kot otrok.«

»Predvsem je to nek stik z naravo. V prihodnjem obdobju je treba veliko odgovornosti posvetiti temu, da delujemo trajnostno in da bodo tudi naslednje generacije lahko izkusile tisto, kar je nam bilo dano. Da se lahko smučamo, igramo na snegu, preživljamo čas v naravi. Za to smo odgovorni vsi mi, ki v tem športu delujemo,« pa je dejal Tim Farčnik. Iz občinstva, med katerimi so bili tudi nekateri zimski športniki in športnice, ki so še ostali po predstavitvi, sta svoj pomen do smučanja izrazila še smučarski skakalec Domen Prevc in smučarski tekač Miha Šimenc. V nadaljevanju so govorci razpravljali še o odnosu med klubom, športnikom in zvezo, pa tudi o sponzorstvu klubov in predvsem mlajših športnikov, besedo so namenili še infrastrukturi in panožnim centrom za mlade, za konec pa se obrnili proti trajnostni prihodnosti. 

Priporočamo