Najboljša športna plezalka sveta, 25-letna Janja Garnbret, je po osvojeni zlati kolajni na olimpijskih igrah brez boja predala trojno evropsko krono, ni pa se odpovedala branjenju lanske zmage s tekme svetovnega pokala v Kopru. Po slavju v Parizu je plezala za dušo v naravnih stenah. »Dolgo sem čakala na to priložnost. Morda to ni bil pravi klasični trening za tekmo v Kopru, vendar sem potrebovala nekaj drugačnega, plezanje v skali. Preplezala sem nekaj zahtevnih smeri in verjamem, da bom lahko tudi brez klasičnega treninga gledalcem pokazala kaj znam,« se tekme v Kopru veseli lani najboljša slovenska športnica.

Koper bo tretje leto zapored gostitelj tekme svetovnega pokala v težavnostnem plezanju. Pred njim je bil vse od leta 1996 prireditelj Kranj, kjer pa stena ni več ustrezala tekmovalnim merilom. Na srečo sodobna zunanja umetna stena Plezalnega centra Plus Climbing Koper nudi odlične pogoje za izvedbo tekmovanja na najvišji ravni, na katerem bo ob Garnbretovi slovensko plezanje zastopalo še 17 plezalk in plezalcev. Med njimi tudi lani tretjeuvrščena Vita Lukan, olimpijka Mia Kampl, dvakrat četrtouvrščena na EP v Villarsu Sara Čopar, trojna svetovna mladinska prvakinja Jennifer Buckley ter Luka Potočar, prvi slovenski moški predstavnik v športnem plezanju na olimpijskih igrah.

»Čeprav je forma slabša, kot je bila na začetku sezone, verjamem, da lahko ob dobrem plezanju nadaljujem niz finalnih uvrstitev v Kopru. Verjamem, da mi bo v pomoč tudi domače občinstvo,« se koprskega izziva veseli 22-letni Jeseničan Luka Potočar, ki je bil v Parizu 16., na EP pa četrti (v kombinaciji) in peti (v težavnosti), trenutno prvo ime slovenskega moškega plezanja.

Za tekmo je prijavljenih 68 plezalk in 66 plezalcev, med njimi tudi olimpijski prvak med moškimi, Britanec Toby Robert. Proračun prireditve je dobrih 250.000 evrov, koprski prireditelji pa se nadejajo, da bodo ostali trdno zasidrani na tekmovalnem programu IFSC vse do leta 2027. Želijo se potegovati tudi za organizacijo evropskih ali svetovnih prvenstev, saj imamo možnosti prirejanja tekem v vseh treh disciplinah – težavnosti, hitrosti in balvanih. 

Priporočamo