»Takoj in nepreklicno odstopam kot selektor. Prevzemam odgovornost za vse. Za vse, kar je bilo slabo, sem jaz kriv,« je po majskem neuspehu proti Italiji (poraza s 26:32 in 32:34) v dodatnih kvalifikacijah za SP 2025 takoj po povratni tekmi v Podgorici dejal Vlado Šola, ki je Črnogorce prevzel februarja lani. Po petih mesecih iskanja njegovega naslednika je v javnost prišla senzacionalna novica, da bo novi šef 47-letni Didier Dinart, eden najboljših obrambnih igralcev v rokometni zgodovini, ki je pred tem že bil selektor Francije (od 2016 do 2020) in Savdske Arabije (od 2021 do 2022).

10 kolajn je v 16-letni igralski karieri v reprezentanci na velikih tekmovanjih zbral Didier Dinart: pet na SP (tri zlate, dve bronasti), tri na EP (dve zlati, ena bronasta) in dve na OI (obe zlati, Peking 2008 in London 2012).

Dinart se je rodil na Gvadelupu, otoku v vzhodnem Karibskem morju s površino 1700 kvadratnih kilometrov, ki spada pod Francijo in je njena čezmorska upravna enota ter sočasno regija (kot del Francije spada tudi v Evropsko unijo). Člansko kariero je začel v Dijonu, leta 1997 pa je prestopil v Montpellier, kjer je v šestih sezonah po petkrat osvojil naslov državnega in pokalnega prvaka Francije. Vrhunec je v svoji zadnji sezoni v Montpellieru dosegel leta 2003, ko je postal klubski prvak Evrope.

V reprezentanci kar 16 let

Naslednjih osem let je bila njegova rokometna destinacija španski klub Ciudad Real, s katerim se je trikrat (2006, 2008, 2009) povzpel na vrh Evrope, šestim naslovom državnega prvaka Francije pa je dodal še pet lovorik za prvaka Španije. Leta 2011 je po propadu Ciudada Reala tudi on poiskal zatočišče pod okriljem Atletica iz Madrida, a se je zgodba hitro končala. Naslednje leto je okrepil nesramno bogati francoski PSG, v Parizu pa je leta 2013 tudi končal igralsko kariero.

Zaradi neverjetne telesne moči in vrhunske igre v obrambi je dobil vzdevek Skala, ki ga je upravičeval tudi v reprezentanci. V njej je debitiral decembra 1996 proti Hrvaški, v 16 letih igranja za Francijo – 231 tekem in 133 golov – pa je na velikih tekmovanjih osvojil kar deset kolajn: pet na svetovnih prvenstvih (tri zlate, dve bronasti), tri na evropskih (dve zlati, ena bronasta) in dve na olimpijskih igrah (obe zlati, Peking 2008 in London 2012). Po Londonu je končal reprezentančno kariero in se podal v trenerske vode. »Že kot igralec sem vedel, da bom nekoč postal trener. Zato sem se veliko izobraževal, se učil od najboljših trenerjev, analiziral nasprotne ekipe ... Ne predstavljam si, da bi po koncu igralske kariere naredil križ čez rokomet, ki je bil, je in bo vedno moje življenje,« pravi Didier Dinart.

Že kot igralec sem vedel, da bom nekoč postal trener. Zato sem se veliko izobraževal, se učil od najboljših trenerjev, analiziral nasprotne ekipe ... Ne predstavljam si, da bi po koncu igralske kariere naredil križ čez rokomet, ki je bil, je in bo vedno moje življenje.

Didier Dinart, selektor Črne gore

Ostaja tudi trener Ivryja

Priložnost je že leta 2013 dobil v francoski reprezentanci, kjer je bil do 2016 pomočnik takratnemu selektorju Claudu Onesti. Ker je bil specialist za obrambo, je v reprezentanci prevzel taktično in tehnično pripravo na ta element igre, zato so mu v šali pogosto dejali, da je minister za obrambo. Ko se je Onesta po OI 2016 v Riu po 16 letih vodenja Francije (v tem času je na velikih tekmovanjih osvojil kar 12 kolajn, od tega osem zlatih) poslovil, je njegovo vlogo prevzel Dinart. Že na prvem velikem tekmovanju, SP 2017 v Franciji, kjer je Slovenija osvojila bron pod vodstvom selektorja Veselina Vujovića, je pred domačimi gledalci dobil zlato odličje, na naslednjih dveh tekmovanjih (EP 2018 in SP 2019) pa se je moral obakrat zadovoljiti z bronom. Mednarodna rokometna zveza (Ihf) ga je dvakrat – v letih 2016 in 2018 – izbrala tudi za trenerja leta.

Francijo je vodil do leta 2020, ko ga je zamenjal nekdanji klubski in reprezentančni soigralec Guillaume Gille. Sledila je enoletna avantura v vlogi selektorja Savdske Arabije, lani pa se je vrnil v domovino in prvič v trenerski karieri prevzel ekipo na klubski ravni. Odločil se je za prvoligaša Ivry, ki ga bo vodil sočasno z reprezentanco Črne gore. »Biti selektor Črne gore je zame čast in privilegij, enkratna priložnost in neprecenljiva izkušnja. Z njeno rokometno zvezo sem vedno imel odlične odnose, še posebej s predsednikom Petrom Kapisodo. Oba sva bila igralca in tekmeca na igrišču, zdaj pa sva del iste ekipe. Lani sem črnogorsko reprezentanco povabil na trening kamp na Gvadelupu, kar je še dodatno okrepilo naše sodelovanje,« se spominja Dinart.

Debitiral bo proti Finski

Francoz je postal že deseti selektor reprezentance Črne gore (njen vzdevek je Zlati levi) od osamosvojitve države leta 2006. »Črna gora ima zelo kakovostne igralce, med katerimi jih precej igra tudi v vrhunskih evropskih ligah. Cilj je zgraditi čim konkurenčnejšo reprezentanco na mednarodni ravni. Časa ni veliko, pričakovanja pa so ogromna. Jasno pa je, da je prvi cilj uvrstitev na EP 2026, še posebno po neuvrstitvi na SP 2025. Prepričan sem, da nam bo s skupnimi močmi to uspelo,« se nadeja Dinart, ki bo ognjeni krst doživel 6. novembra v Podgorici, ko bo v prvem krogu kvalifikacijske skupine 2 (v njej sta še Madžarska in Slovaška) gostovala Finska. 

Priporočamo