Slovenski namiznoteniški igralec Darko Jorgić se bo ta teden v Linzu znašel v novem položaju. Od 15. do 20. oktobra bo namreč branil naslov evropskega podprvaka iz Münchna izpred dveh let, ko je moral v finalu priznati premoč Nemcu Qiu Dangu. Forma Hrastničana je v vzponu, kar je v zadnjem času dokazal z nekaj odmevnimi zmagami tudi proti Azijcem. Ni se mu najbolj izšla generalka pred prvenstvom v Avstriji, saj je konec tedna izgubil oba posamična dvoboja na derbiju nemške lige proti Burussi Düsseldorf, potem ko ga je najprej s 3:2 premagal Šved Källberg, nato pa še s 3:1 Nemec Boll.

Rezerve Sare Tokić

Poleg najboljšega slovenskega igralca bodo slovenski dres od danes naprej nosili še Deni Kožul, ki se je prebil med najboljših 100 igralcev na svetu (trenutno je 89.), Peter Hribar in Brin Vovk Petrovski. Žensko reprezentanco bodo sestavljale Sara Tokić, Lara Opeka in Ana Tofant. Sara Tokić je prejšnji konec tedna nastopila na turnirju najboljših desetih mladink stare celine v Varšavi, kjer je z eno zmago zasedla deveto mesto.

»Sara je na Poljskem veliko nizov je izgubila potem, ko je že imela zaključne žogice, kar nekaj tekem je izgubila s 3:4. Pomembno je, da je na vseh dvobojih določene točke odigrala vrhunsko, tudi nad ravnijo mladinskega namiznega tenisa. Še vedno ji manjka kontrola nad igro. Preprosto bo morala priti do tega, da bo začutila, kdaj ji ni treba igrati na moč in kdaj je dovolj, da nasprotnici samo vrne žogico na mizo,« je o odraščanju 18-letne Sare Tokić povedala selektorica Vesna Ojsteršek.

Jorgić na pravi poti

Tako ženska kot moška reprezentanca sta zadnje treninge pred prvenstvom opravili v Saarbücknu. Moška selektorica Andreja Ojsteršek Urh je poudarila, da ni šlo za klasične priprave, saj imajo igralci veliko klubskih obveznosti, zato jih je težko zbrati skupaj. »Že na olimpijskih igrah v Parizu so bile Jorgićeve igre boljše kot v prvih polovici leta, ko udarcev ni izpeljal tehnično pravilno, posledično je bil preveč neučakan in živčen. Na zadnjih turnirjih je, pa pustimo Limo, kjer je zmagal, igral dobro. Je na pravi poti,« o Darku Jorgiću pravi Andreja Ojsteršek Urh.

»Kožul je pozdravil poškodbo, spet je začel zaupati vase in ne manjka mu veliko, da bo blizu najboljšim. Mislim, da mu v Linzu ne bo treba igrati kvalifikacij, tako da bo neposredno na glavnem turnirju. Če bi se mu malo 'poklopilo', je lahko visoko. Hribar je pred kratkim menjal desko, tako da se še malo lovi, skušava pa vnesti tudi nekaj novosti v njegov način igranja. Najmlajšega člana reprezentance Brina Vovka Petrovskega lahko samo pohvalim. Doživel bo novo izkušnjo, igral bo kvalifikacije, videli pa bomo, kako se bo znašel proti starejšim igralcem od sebe. Vsekakor je naložba za prihodnost,« je slovenske igralce ocenila slovenska selektorica.

Favorita Felix Lebrun in Bernadette Szocs

Slovenski igralci in igralke bodo nastopile tudi v igri dvojic. Skopaj bosta igrali Ana Tofant in Sara Tokić, Lara Opeka pa bo igrala z Danko Emmo Clement. Pri moških bosta skupaj v tekmovalnem ringu Deni Kožul in Peter Hribar. Darko Jorgić bo igral s Hrvatom Tomislavom Pucarjem, Brin Vovk Petrovski pa bo združil moči s Fincem Aleksijem Räsänenom. Med mešanimi pari bosta igrala Deni Kožul in Sara Tokić ter Peter Hribar in Ana Tofant.

Prvi favorit v moški konkurenci bo sedmi igralec sveta Francoz Felix Lebrun, tretji z OI v Parizu, njegov največji tekmec pa bo deseti na svetu in olimpijski podprvak Šved Truls Moregard. Pred Darkom Jorgićem, ki je 15. na svetovni lestvici, sta od evropskih igralcev le še Nemca Patrick Franziska (12.) in Qiu Dang (13.). Najvišje uvrščena evropska igralka na svetovni lestvici je na 13. mestu Romunka Bernadette Szocs, le mesto za njo pa zaostaja domača favoritinja Avstrijka Sofia Polcanova. 

Priporočamo