Pri 31 letih sodi med izkušenejše športnice, zato se zaveda, kako zelo pomembna je vsaka tekma, ki jo še čaka na aktivni športni poti. To je tudi razlog, da je vztrajala pri svoji odločitvi ter želela imeti večjo ekipo, kot ji jo je nudil alpski del Smučarske zveze Slovenije. Zato je pripravljena plačati 40 tisoč evrov samoprispevka, ki bi bil precej nižji, če bi imela v žepu kobro.

V novo sezone se podajate z daljšim priimkom. Kako se počutite v novi vlogi?

Super. Dolgo časa sem si želela nadeti poročni prstan. Na novi priimek sem navajena, sedaj se boste morali nanj navaditi tudi vsi, ki me spremljate.

Poročno potovanje v Braziliji ste združili s pripravami v Argentini. Kako to?

V načrtu smo imeli, da bomo v pripravah na novo sezono opravili dva daljša vadbena niza v Argentini. Da vmes nisem potovala v Evropo, sem se odločila, da združim svoj dopust in priprave na novo sezono. Verjamem, da sem se odločila prav že s stališča menjavanja časovnih pasov. Zato sem lahko prišla na drugi del priprav polna energije. Skupaj sem bila v Južni Ameriki skoraj dva meseca. Bilo je lepo, a vrnitev domov je bila še lepša.

Dva vadbena kampa v Argentini sta posledica globalnega segrevanja, saj razmere na evropskih ledenikih niso takšne kot v preteklosti. Kako ste se privadili na spremembe?

Nedvomno je za mano drugačno pripravljalno obdobje kot v vseh preteklih letih. Splet okoliščin je bil, da mi ni bilo treba dvakrat odpotovati na južno poloblo. Sprememba je bila nujna, saj so lanske priprave pokazale, da trening na ledenikih ni bil takšen, kot bi ga potrebovala za doseganje višjih ciljev. Zato smo morali več treningov opraviti v Ushuai. Letos smo naredili vse, kar smo si zadali, kar se zgodi redko v pripravljalnem obdobju. Če bi se odločala še enkrat, bi zagotovo izbrala enako pot kot letos.

Ste uvedli kakšne spremembe v ekipi?

Moj osebni trener ostaja Mitja Kunc, Andrej Čerin bo serviser, Laura Švarc pa bo fizioterapevtka, ki bo skrbela še za Nejo Dvornik in Niko Tomšič. Na treningih so prisotni še Denis Šteharnik in Jaka Dvornik, ki sicer sodelujeta bolj z Nejo Dvornik, a smo ves čas na istih terenih, skupaj treniramo in se selimo, zato je precej lažja sama logistika. Delali smo zelo dobro, zato lahko na prvo tekmo sezone čakamo zelo pozitivno.

V oči bode podatek, da boste morali v novi sezoni participirati 40 tisoč evrov, kar je skupaj z Nejo Dvornik najvišji znesek med vsemi. Kako ste ga sprejeli?

S strani smučarske zveze sem imela na razpolago dve možnosti; ali zmanjšati program, ali zanj doplačati. Po skrbnem pregledu vseh načrtovanih stroškov v ekipi nismo našli rezerv, kako bi lahko krčili program. Vsi stroški, ki jih je predvidel Mitja Kunc, so potrebni za kvalitetno izpeljavo tekmovalnega programa. Le takšen program mi omogoča izpolnitev ciljev, zato sem se odločila, da ga ne bom krčila. Samoprispevek je postal neizogiben. Ta bi bil sicer nižji, če v ekipi ne bi imeli fizioterapevta.

Kako ste zadovoljni z opremo?

Ostajam zvesta znamkam, s katerimi sem sodelovala v pretekli sezoni. Poleti sem precej časa posvetila testiranju nove opreme. Najbolj veleslalomske, manj slalomske. Našla sem nastavitve, ki mi ustrezajo bolj, zato sem s tega naslova optimistična in samozavestna.

Pred vrati je prva tekma svetovnega pokala. Kakšne plane imate do 26. oktobra, ko boste startali v Söldnu?

Najprej nas čaka nekaj treninga v Val Senalesu, potem pa upam, da tudi Söldnu. Osredotočala se bom predvsem na čimboljše smučanje na prvih progah, s katerimi si lahko priborim dobro izhodišče za napad na drugi progi.

Koliko ste se v pripravah na novo sezono posvečali treningu veleslaloma in koliko slalomu?

Do sedaj sem precej več trenirala veleslalom, kar je nekakšna praksa zadnjih let, saj tekma v Söldnu pride na vrsto zelo hitro. Po njej bom imela tri tedne časa do slaloma v Leviju. Med pripravami na novo sezono sem imela tudi nekaj zelo kvalitetnih slalomskih treningov.

Vaš glavni cilj sezone?

Vselej ostati zdrava. Na tekmah svetovnega pokala si želim čimprej izboljšati startno izhodišče, kar bom lahko dosegla le z etapnimi cilji. Rada bi se vrnila vsaj tja, kjer sem že bila.

Priporočamo