In to najemnino, ki je vezana na hipoteko, bodo plačevali še vse do avgusta 2027, ko naj bi uradno zapustili prostore na Litostrojski in se vrnili v svojo matično prenovljeno stavbo na Slovenski. Največji infrastrukturni projekt aktualne ministrice za kulturo seveda ne poteka brez zapletov. Prenova Drame je trenutno ustavljena, saj nimajo gradbenega dovoljenja. Ministrica sicer zagotavlja, da bo prenova končana do konca leta 2026, a se to zagotovilo zdi vse bolj utopično. Pa vendar je predolgo potrebna prenova končno pred vrati in ministrica se trudi, da jo izpelje do konca.

Ko je Asta Vrečko nastopila mandat ministrice za kulturo, jo je na mizi pričakala kaotična zapuščina predhodnika, težavam na področju kulture in jezi med vpletenimi pa ni bilo videti konca. Morala je zavihati rokave in nemudoma začeti delati, čistiti in popravljati. Prvi popravek je bila ustavitev umestitve muzeja o slovenski osamosvojitvi v stavbo na Metelkovi 6, kjer že desetletja domujejo pomembne nevladne organizacije in druge kulturne organizacije, ki bi morale pod ministrom prejšnje vlade prostore zapustiti čez noč in se preseliti neznano kam. Naslednji popravek je napovedana vrnitev kipov v park pred gradom Brdo pri Kranju. Kipi so za zdaj še v postopku restavracije, na svoje novo-staro mesto pa naj bi se vrnili kmalu, s čimer je ministrica popravila še eno dejanje svojega predhodnika. Sledili so zakoni.

Eden takih je zakon o medijih, ki ga je ministrstvo sicer spisalo in poslalo v javno razpravo, Slovenija bi naj z njim dobila enega sodobnejših zakonov o medijih v Evropi. Žal je zakon še vedno v medresorskem usklajevanju, navkljub obljubam vlade, da naj bi bil sprejet do konca tega leta. Zdi se, da ministrica ta zastoj preveč inertno opazuje.

Potem je tu novela zakona o rabi slovenščine. Ministrica je za vedno presekala gordijski vozel o vprašanju rabe slovenskega jezika na napravah tujih proizvajalcev. Na ministrstvu so pripravili novelo zakona in tehnološki magnati so se bili primorani prilagoditi. Uporabniki Applovih naprav so tako 16. septembra tega leta prvič dobili operacijske sisteme iOS v slovenskem jeziku. Kmalu bodo morale tudi platforme, kot so Netflix, Disney+, Amazon Prime in druge, ponujati slovenščino.

Tako kot predhodne ministrice in ministri se tudi Asta Vrečko ni zadovoljila le z zakoni, ampak se je konkretno lotila kadrovskih menjav. Voda na njen mlin so sicer mandati, ki so se prav v času nove ministrice iztekli, in pokazala se je priložnost, da se na pomembna kulturna mesta postavi »svoje« ljudi. Ministrica se tu ni mogla izogniti ideologiji lastne stranke in je na pozicije, tako kot njen predhodnik, nastavila sebi všečne ljudi. A takih dejanj smo ob menjavi političnih vodij državljani že dodobra vajeni, saj se zdi, da je modus operandi vsake nove vlade odstraniti vse, kar so naredili predhodniki, in začeti znova.

Vendar pa ministrica ni nastavljala novih vodstev vsepovprek, saj je za vsako odločitvijo stal tehten razlog oziroma premislek. Po dveh mandatih na vrhu največje kulturne ustanove v državi, Cankarjevega doma, se tako poslavlja Uršula Cetinski, nadomestil pa jo bo dosedanji direktor Prešernovega gledališča Kranj Jure Novak. Sčasoma se bo izkazalo, ali se zaveda, kaj pomeni voditi tako veliko ustanovo, ki noč in dan deluje brez predaha, pa vendar se odločitev ministrice, še posebej v luči neštetih obtožb dosedanje vodje Cankarjevega doma, zdi smotrna. Na mesto predsednice upravnega odbora Prešernovega sklada, ki podeljuje najvišje priznanje za delovanje na področju kulture pri nas, je ministrica imenovala Zdenko Badovinac in zamenjala celoten upravni odbor. Na vrhu Moderne galerije pa je Aleša Vaupotiča po razrešitvi s funkcije zamenjala Martina Volk.

Ministrica dela, to drži, vendar je nasprotno od drugih, ki radi poudarjajo, da delajo, bistveno manj operativna. Zagnala je prenovo Drame, za katero ne vemo, kdaj bo dobila gradbeno dovoljenje. Na ministrstvu so zagnali in spisali zakon o medijih, pa ne vemo, kdaj bo stopil v veljavo. Podobno velja za novelo zakona o slovenskem jeziku, ki še ni urejen v celoti. Že res, da je Apple ponudil operacijski sistem v slovenščini, a kdaj sledijo drugi digitalni ponudniki? Ministrica torej res dela, vendar samo začne in, vsaj zaenkrat, ničesar ne (do)konča. Kot da ji po zagonskem vetru zmanjka prav slednjega. Zagona, namreč.

Priporočamo