Obilne padavine, ki so v zadnjih dneh zajele regijo, so povzročile poplave, zemeljske plazove in skalne podore v delih BiH. Najbolj kritične so razmere v Jablanici, kjer je v zadnjih 24 urah po poročanju tiskovne agencije Federacije BiH Fena padlo 323 milimetrov dežja, bregove pa sta prestopili reki Neretvica in Seončica. 

V Jablanici je po poročanju portala televizije Al Jazeera voda odnesla 15 hiš in več vozil. Pod vodo so še naselja Konjic, Kreševo in Fojnica, prizadeta sta tudi Kiseljak in Vareš.

Kiseljak, Bosna in Hercegovina

Cestne povezave so med drugim prekinjene tudi v občini Kiseljak. Foto: Pixell

Po informacijah, ki jih navaja portal sarajevskega časnika Dnevni avaz, je doslej umrlo najmanj 18 ljudi, od tega 16 v Jablanici in dva v Fojnici. Več deset ljudi pogrešajo, več je ranjenih. Prekinjene so številne prometne in telefonske povezave.

04.10.2024., Kiseljak, Bosna i Hercegovina - Zbog obilnih padalina poplavljene su ulice u Kiseljaku. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Zaradi obilnih padavin je poplavljena okolica občine Kiseljak. Foto: Pixell

»V Jablanico trenutno ne morete vstopiti ali izstopiti,« je sporočila tamkajšnja gorska reševalna služba in dodala, da je mesto povsem odrezano od sveta, saj je promet proti Sarajevu in Mostarju zaradi poplav in plazov prekinjen. Ponekod so prekinjene tudi telekomunikacijske povezave. »Takšne krize ne pomnim od vojne. Razsežnost tega dogodka je grozljiva,« je dejal vodja vladne službe za odnose z javnostmi Darko Juka.

Član predsedstva BiH Željko Komšić je svojcem umrlih že izrekel sožalje, solidarnost pa je izrazil tudi vsem drugim, ki jih je ujma prizadela. »Institucije BiH bodo sprejele vse ukrepe, da bodo posledice poplav čim hitreje odpravljene in da bo prebivalcem zagotovljena ustrezna pomoč,« je zagotovil.

Razmere v Jablanici so opisali kot »apokaliptične«

Vlada Hercegovsko-neretvanskega kantona je razmere razglasila za kritične, njena predsednica Marija Buhač pa je napovedala angažiranje vse razpoložljivih sil za pomoč in reševanje. Obrambni minister BiH Zukan Helez je medtem potrdil, da je vojska vključena v reševalne operacije. Aktiviran je tudi helikopter misije EU v BiH Eufor. Zaradi nizke oblačnosti so reševanje s helikopterjem morali začasno prekiniti.

Po besedah predsednika vlade Federacije BiH Nermina Nikšića so trenutno vsi napori oblasti in pristojnih služb usmerjeni v reševanje ogroženih prebivalcev. »Zdaj je najpomembneje evakuirati ogroženo prebivalstvo in preprečiti nadaljnjo škodo,« je poudaril.

Državne oblasti medtem razmišljajo tudi o preložitvi nedeljskih lokalnih volitev.

Slovenija pripravljena pomagati 

Premier Robert Golob je danes izrazil solidarnost s prizadetimi v poplavah ter izrazil pripravljenost na pomoč. »Z zaskrbljenostjo spremljam razmere v BiH. Izražam vso solidarnost in pripravljenost na pomoč,« je med drugim sporočil premier Golob v objavi na profilu vlade na družbenem omrežju X in dodal, da Slovenija BiH stoji ob strani.

 

Zunanja ministrica Tanja Fajon je na omrežju X izrazila sožalje družinam žrtev in vsem prizadetim v poplavah. »Žalostno je slišati za grozno novico o uničujočih poplavah v BiH. Družinam žrtev in prizadetim izrekam sožalje. Slovenija je pripravljena nuditi pomoč. V mislih sem s prebivalci BiH,« je zapisala Fajon.

 

Tudi zunanje ministrstvo je na omrežju X izreklo sožalje družinam žrtev poplav v BiH. »Izražamo globoko solidarnost z vsemi državljani, ki jih je nesreča prizadela v teh težkih trenutkih. Slovenija je pripravljena pomagati,« so dodali.

Hrvaška: V Karlovcu razglasili izredne razmere

Vodostaj reke Kolpe v Karlovcu je dopoldan dosegel 775 centimetrov, zato so pristojni takoj začeli izvajati protipoplavne ukrepe. Kolpa in Korana trenutno naraščata od 7 do 10 centimetrov na uro. Gladina Korane po zadnjih informacijah meri 730 centimetrov. Vrhunec poplav pričakujejo v popoldanskih urah, zato se bodo intervencijski ekipi na območju Karlovca pridružile dodatne sile.

04.10.2024., Karlovac - Zbog visokog vodostaja rijeke Kupe koji je u 9 sati bio na 768 cm proglasene su izvanredne mjere od poplava. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

V Karlovcu pričakujejo, da se bo vodna gladina povzpela do 800 centimetrov. Foto: Pixell

Intervencijske sile štaba Civilne zaščite so locirane na celotnem območju Karlovca, dodatne sile pa bodo razporejene na območjih Brodarce, Velika Jelsa in Borla, so sporočili iz kabineta župana.

Štab civilne zaščite mesta Karlovac je že včeraj izvedel vse pripravljalne ukrepe za zaščito pred poplavami. Ogroženim naseljem so razdelili 10.000 vreč s peskom, napolnili so še dodatnih 20.000 za potrebe morebitnih intervencij. Na terenu je razporejenih 12 črpalk.

04.10.2024., Karlovac - Zbog visokog vodostaja rijeke Kupe koji je u 9 sati bio na 768 cm proglasene su izvanredne mjere od poplava. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Razlivajo se tudi druge reke, vendar hrvaške oblasti mirijo, da so razmere pod nadzorom. Foto: Pixell

Medtem na Hrvaškem še vedno naraščajo tudi vodostaji Save, Odre, Korane ter Otuče in Zrmanje. Čeprav so se nekatere od njih razlile, naj bi bile razmere pod nadzorom. Za polovico države je v veljavi še vedno rdeče vremensko opozorilo.

03.10.2024., Zagreb - Rijeka Sava izlila se iz korita kao posljedica kisnog nevremena. Photo: Luka Batelic/PIXSELL

Na Hrvaškem je reka Sava ponekod prestopila bregove. Foto: Pixell

04.10.2024., Karlovac - Zbog visokog vodostaja rijeke Kupe koji je u 9 sati bio na 768 cm proglasene su izvanredne mjere od poplava. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: Pixell

Rdeče opozorilo izdali tudi v Črni gori

Obilno deževje je danes povzročilo težave tudi v številnih črnogorskih mestih. Dele države so prizadele poplave, zaradi katerih so bile od sveta odrezane nekatere vasi, voda pa je vdrla v številne hiše, poročajo črnogorski in srbski mediji.

Velika gmotna škoda je zaradi poplav nastala v občini Šavnik v osrednjem delu države, domačini pa za zdaj niso ogroženi, je za črnogorsko tiskovno agencijo Mina povedal koordinator tamkajšnje službe za zaščito in reševanje Velimir Šobić.

Nekatere vasi v občini so odrezane od sveta, poškodovanih pa je tudi več cest. V enem od zaselkov je voda odnesla tudi most in velik del asfaltne ceste.

Gasilci na poplavljenih območjih črpajo vodo iz objektov, veliko dela pa imajo tudi komunalni delavci zaradi odstranjevanja podrtih dreves.

Obilne padavine so ponoči povzročile težave tudi v več drugih občinah, med drugim v Nikšiću in Budvi.

Državni zavod za hidrometeorologijo in seizmologijo (ZHMS) je že v četrtek zaradi napovedanega močnega vetra in obilnega dežja razglasil rdeče vremensko opozorilo. Padavine bodo po napovedih vremenoslovcev danes ponehale.

Priporočamo