Če v oceni upoštevamo spletno in verbalno nasilje, število žrtev med deklicami po svetu naraste na 650 milijonov oz. na vsako peto deklico in dekle.

Spolno nasilje prizadene tudi dečke

Unicef opozarja, da spolno nasilje ni omejeno zgolj na deklice. Tudi dečki in mladi fantje so pogosto žrtve. Po ocenah je bilo med 240 in 310 milijonov mladoletnih moških izpostavljenih posilstvu ali spolnemu napadu. Kljub temu se o spolnem nasilju nad dečki manj govori, kar pripisujejo globoko ukoreninjenim družbenim normam in stigmatizaciji žrtev.

Spolno nasilje nad otroki je globalen problem, ki ni omejen na določene regije ali kulture. Statistike kažejo, da so stopnje spolnega nasilja nad otroki visoke v državah po vsem svetu, vključno z razvitimi državami. Vendar pa dostop do pomoči, zakonodaja in ukrepi za zaščito otrok močno variirajo med državami, kar prispeva k neenakosti pri zaščiti otrok.

Mednarodni napori za zaščito otrok

UNICEF in druge mednarodne organizacije si prizadevajo za preprečevanje spolnega nasilja nad otroki z ozaveščanjem, izobraževanjem ter uvajanjem zakonodajnih sprememb in zaščitnih ukrepov. Pomembno je tudi, da družbe prepoznajo pomen zaščite otrok v digitalnem svetu, saj se z napredkom tehnologije pojavljajo nove oblike nasilja in izkoriščanja, poroča WHO.

Priporočamo