Po navedbah oblasti je bila regionalna prestolnica Zaporožje tarča dvournega obstreljevanja v ponedeljek po 21. uri po lokalnem času.»V ruskih napadih v Zaporožju je umrl en človek, šest jih je bilo ranjenih, med njimi 13-letno dekle in 15-letni fant,« je na omrežju Telegram zapisal guverner Ivan Fedorov in dodal, da je po napadih z raketami in brezpilotniki zagorelo v infrastrukturnem objektu in stanovanjskih zgradbah.

Po navedbah mestnih oblasti je bilo v več delih Zaporožja poškodovanih 74 stanovanjskih blokov in 24 hiš.

A firefighter extinguishes a fire on a damaged building after a Russian attack in the Donetsk region of Ukraine, Tuesday Sept. 24, 2024. (Ukraine National Police via AP)

Porušena stavba v regiji Doneck. Foto: AP

Ukrajinske letalske sile so sporočile, da je zračna obramba ponoči nad državo sestrelila 66 dronov, medtem ko se je za 13 na radarjih izgubila sled. Vsega skupaj naj bi ruske sile nad Ukrajino izstrelile 81 brezpilotnikov, ki so bili večinoma usmerjeni proti severnemu in osrednjemu delu Ukrajine. Ob tem je Rusija izstrelila še štiri rakete.

Mesto Zaporožje je bilo tarča napadov tudi v noči z nedelje na ponedeljek, ko so ga ruske sile prvič napadle z drsnimi bombami.

Ruski napadi so povzročili škodo tudi v osrednji ukrajinski regiji Poltava. Brezpilotniki so obstreljevali energetsko infrastrukturo in prekinili oskrbo 20 naselij, so sporočile regionalne oblasti.

An injured woman is seen next to her apartment building damaged by a Russian air strike, amid Russia's attack on Ukraine, in Zaporizhzhia, Ukraine September 23, 2024. REUTERS/Stringer

Ranjena ženska zraven svojega stanovanja, ki so ga zrušule ruske rakete. Foto: Reuters

Tudi Ukrajina je ponoči in davi izvedla nove napade nad ruskim ozemljem. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so nad obmejnimi regijami sestrelili 13 ukrajinskih brezpilotnih letal.

V mestu Gorlivka v regiji Doneck, ki ga je zasedla Rusija, sta bila medtem po navedbah župana v ukrajinskem obstreljevanju davi ranjena civilista.

Priporočamo