Pomoč iz Slovenije

Kot so danes za STA sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, bo Slovenija pomoč BiH pri posredovanju ob poplavah zagotovila na podlagi njenega zaprosila za pomoč prek mehanizma EU na področju civilne zaščite. Naša država bo pomoč nudila od danes do prihodnje nedelje.

Kosna Luka, Bosna, BIH05.10.2024 Poplave v Bosni in HercegoviniFoto: Nik Erik Neubauer

Strokovne ekipe odpravljajo škodo na prometni, telekomunikacijski in elektroenergetski infrastrukturi. Foto: Nik Erik Neubauer

Konvoj 16 vozil s 46 pripadniki civilne zaščite in reševanja je skupaj s šestimi psi iz državnega logističnega centra v Rojah krenil nekaj po 12. uri. Če bo treba, bo po tednu dni prišlo do zamenjave ekipe, je v izjavi za javnost ob odhodu reševalcev dejal generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Leon Behin.

»Gre za res katastrofalne razmere na sicer relativno zelo zgoščenem območju, kar otežuje reševanje, saj ni prostora za veliko gradbene in ostale mehanizacije,« je opozoril. Slovenska enota za iskanje in reševanje v urbanih okoljih je po njegovih besedah specializirana, da lahko na takih območjih išče, evakuira in čisti. Za te namene ima najsodobnejša dvigala, poleg teh so reševalci s seboj odpeljali štabne kontejnerje, mobilno komunikacijo.

Slovenci bodo tako pomagali »odkopati objekte, poiskati žive, tudi s psi, oziroma najti, kar se najti da, glede na veliko število še pogrešanih oseb, hkrati pa tudi čistiti in preprečiti nadaljnje poplavljanje«.

Ob tem bodo že izvajali sanacijo objektov, pomagali pri čiščenju komunikacijskih in komunalnih vodov ter vsega ostalega. V tej luči bodo izpostavljeni nevarnostim, kot so porušitve, ureznine, pa tudi eksplozije, je opozoril Behin.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je dejal, da je slovenska ekipa izkušena, a je vse odhajajoče kljub temu pozval, naj pazijo nase, saj odhajajo na nepoznan,» razmočen teren, voda je verjetno še povsod.«

Poplave bih

Strokovne ekipe odpravljajo škodo na prometni, telekomunikacijski in elektroenergetski infrastrukturi. 

Skupna vrednost slovenske pomoči bo znašala do 250.000 evrov, Evropska komisija pa jo bo povrnila v višini do 75 odstotkov transportnih in nekaterih operativnih stroškov delovanja enot. Finančna sredstva za izvedbo pomoči bo sicer zagotovilo ministrstvo za obrambo iz finančnega načrta pri Upravi RS za zaščito in reševanje.

Škoda na prometni, telekomunikacijski in elektroenergetski infrastrukturi

Po poročanju STA strokovne ekipe odpravljajo škodo na prometni, telekomunikacijski in elektroenergetski infrastrukturi. Napovedan je tudi prihod mednarodnih reševalnih ekip, poroča Fena. Uspeli so vzpostaviti cestno povezavo med Mostarjem in Jablanico, vendar je vožnja po njej dovoljena le za vozila reševalnih služb in nujne primere. Oblasti pozivajo ljudi, naj se ne podajajo na prizadeta območja.

Brez električne energije ostaja še okoli 1100 gospodinjstev, medtem ko so uspeli oskrbo z energijo zagotoviti okoli 3000 gospodinjstvom na območju Konjica in Jablanice. Prebivalce uničenih območij, ki so ostali brez domov, so namestili v hotelih in domu starejših občanov v Jablanici, številni pa so se zatekli k sorodnikom in prijateljem, še navaja Fena.

Hidrološke razmere se medtem umirjajo. Pristojne službe so danes sporočile, da se vodostaji vseh rek z izjemo Save znižujejo. Ker v prihodnjih dneh ni napovedanih novih obilnejših padavin, pričakujejo, da se bo stanje povsem stabiliziralo.

Sava še vedno narašča, vendar po izračunih hidrologov ne bo dosegla vodostajev, pri katerih bi se prelila iz struge. V primeru občutnejših sprememb vremenskih razmer v povodju Save pa bodo pristojne službe opozorile prebivalstvo, so sporočili.

Tomislavgrad05.10.2024 Poplave v Bosni in HercegoviniFoto: Nik Erik Neubauer

Strokovne ekipe odpravljajo škodo na prometni, telekomunikacijski in elektroenergetski infrastrukturi. 

Vzroke za plazove še raziskujejo

V Donji Jablanici so porušene številne hiše, ceste in mostovi, odneslo je del železniške proge. Veliko je ugibanj o tem, da je vzrok za plaz, ki je zasul več hiš, kamnolom nad naseljem.

V društvu Eko akcija so po pisanju mostarskega portala Bljesak.info opozorili na možne posledice delovanja kamnoloma, prebivalci pa trdijo, da je bil to tudi dejavnik, ki je povečal število žrtev in obseg škode. Po obilnem deževju so se namreč z območja kamnoloma proti naselju usuli plazovi, ki so zasuli številne objekte.

Da se katastrofa ni zgodila le zaradi obilnih padavin, je prepričan tudi minister za notranje zadeve Federacije BiH Ramo Isak. »Padavine niso bile tako obilne, da bi privedle do tega,« je dejal v petek po poročanju N1 BiH. Dodal je, da je na območju tudi kriminalistična policija, ki ugotavlja, kaj je sprožilo plaz.

Vlada te entitete je v petek razglasila stanje naravne nesreče. Državna osrednja volilna komisija (CIK) medtem še vedno odloča, kako, če sploh bodo v nedeljo na prizadetih območjih potekale lokalne volitve.

V BiH sicer danes potekajo lokalne volitve. Osrednja volilna komisija je v minulih dneh volitve preložila za štirih volilne enote, ki so jih prizadele poplave, ter za del volišč v Fojnici, davi pa je sporočila, da preložitev volitev velja za celotno območje Fojnice.

Priporočamo